Начало / Статии / Статии - Испания

Сетенил де лас Бодегас - да живееш под скала

Автор

/

Градчето Сетенил де лас Бодегас прилича на много неща - на сцена за снимане на фентъзи филм, на приказно селце за джуджета или на място, сполетяно от природно бедствие. За местните това си е съвсем обикновен град, място, където са се родили и израснали. Да имаш скала вместо стреха или покрив за тях е може би нормално, но за хилядите туристи, които се стичат тук всяка година, мястото е необикновено и почти извънземно.

Снимка: iStock by Getty Images

Сетенил де лас Бодегас е построен по протежение на клисурата на река Рио Трехо, като някои от къщите са буквално вградени в отвесните скали. Хората са използвали скалата, като са добавили покрив и една външна стена или пък са разширили вече съществуващи пещери и вдлъбнатини.

Снимка: iStock by Getty Images

Животът в пещерите не е нещо ново за човека - в района на Сетенил де лас Бодегас и Ронда са открити пещери със следи от човешки обитания отпреди 25 000 години.

Някои от къщите в градчето се използват от около 500 години. Освен че са идеални за термоизолация (скалата поддържа сравнително постоянна температура и изолира както от горещина, така и от студ), скалните домове са и много сигурни.

Смята се, че изграждането на къщи в скалите е внесено като традиция от маврите, които прекарват известно време на Иберийския полуостров. Този начин на живот е типичен за някои места в арабския свят, където единственият шанс за спасение от екстремните температури е издълбаването на домове в скалите и под земята. Тяхно дело е и крепостта от 12-и век, издигната на скалата на върха на Сетенил де лас Бодегас - в продължение на дълги години тя е смятана за непревземаема.

Снимка: iStock by Getty Images

Интересната е легендата за името на градчето. Първата част, Сетенил, според преданията идва от “сете нил” - “седем пъти нищо”, и се отнася до седемте предполагаеми неуспешни обсади на града, преди маврите да бъдат победени и прокудени. Втората част “де лас Бодегас” е от 15-и век и напомня, че в миналото тук е имало обширни насаждения с лозя и няколко винарни (“бодегас”). В средата на 19-и век обаче филоксерата унищожава много от лозовите насаждения в цяла Европа, включително и тук, където този поминък не е възстановен.

Отглеждането на маслинови и бадемови растения обаче продължава и е вековна традиция в градчето.

По официални данни малко над 3000 души са постоянните жители на градчето, но дойдат ли туристите, цифрата може да се удвои или утрои. Освен да разглеждат и снимат, туристите идват тук и да хапват, защото Сетенил е прочут с месните си деликатеси - от чоризо до различни рецепти със свинско.   

Сетенил де лас Бодегас се намира в Андалусия.

Вижте оферти за екскурзия до Андалусия!

>
22 април 2021 г.

Тагове

любопитно

стари градове

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти