Начало / Статии / Статии - Испания

Севиля - в града на Кармен

Автор

/

Севиля е прелестна по всяко време на годината, но си струва да преподредите цялата си програма и да направите резервация много отнапред, за да бъдете тук през пролетта.

Семана Санта (Страстната седмица) е чествана из цялото Средиземноморие и християнския свят, но никъде така, както в Севиля. Всяка вечер през седмицата преди Великден, членове на градските шейсет cofradias (братства), много от тях с качулки, боси и влачещи вериги, бавно шестват по притъмнелите улици.

Има процесии на свещи на натруфени позлатени и украсени със скъпоценни камъни платформи, които носят образа на Дева Мария Богородица или Христос.

Незабравимите, силно набожни песни отстъпват, две седмици по-късно, на пулсиращия ритъм на фламенкото, танци и музика, които се въртят около пищните денонощни веселби на Ферия де Абрил, едноседмично откъсване от грижите на реалния свят.

Жени, облечени в многоцветни, украсени с волани фламенко костюми, яздят коне зад своите caballeros, които са в елегантни костюми с къси сака и широкополи регионални шапки.

Опитайте се да отседнете в „Алфонсо ХІІІ“, може би най-екзотичния хотел в Испания, припомнящ мавърската пищност в миналото. Изграден, за да подслони гостуващите кралски особи по време на Световното изложение в Севиля през 1929 г., той е вдъхновен от местната архитектура и декоративни изкуства в стил мудехар, за да бъде създаден пищен испански дворец около централен вътрешен двор, който би заблудил дори някой скептичен халиф.

Керамични пана от мавърски azulejo, хладни мраморни подове и инкрустирани колони и проходи под сводове предлагат оазис от горещината и автомобилното движение на неговото централно разположение между Алказар и катедралата, двете задължителни за разглеждане градски забележителности.

Идете в лоби бара и двора на „Алфонсо“, където toda (цяла) Севиля идва заради тапас или вечерни срещи на чаша шери в пиано бара. Смята се, че тапас са измислени в Севиля, а непретенциозната, непревзета, вкусно автентична традиция на похапването на тапас остава силна тук.

Идеята е винаги да оставаш малко гладен и да хапваш по пътя в някой от десетките градски барове. Малките и сочни порции хапки са класически сдвоявани с местните прочути подсилени вина и шери от близкия Херес.

Няма нужда да се ходи далеч за техните съставки – пушени зелени маслини севиляно (sevillano) от чепатите горички по близките хълмове и тънки като хартия резенчета от шунка хабуго (Jabugo), за която местните хора настояват, че е най-добрата в света.

Има парчета омлети, силно изпържени сепии, дебели парчета пикантни салами и едри парчета сирене манчего (manchego). Обикновено има дървени стърготини по пода и бутове шунка, висящи от ченгели; моряци се смесват с тузарски младежки компании – кана вино е големият изравнител.

„Ла Албариса“ използва празни, преобърнати бъчви от шери като маси, приютявайки една твърде шикозна тълпа, докато „Лас Тересас“ точно това, което сте си представяли, че е типичния тапас-бар. Така или иначе няма как да се разминете с нови приятелства и махмурлука на другата сутрин.

Къде:  Севиля,144 км югоизточно от Кордоба.
Най-добро време: Свещена седмица: от Връбница до Великден. Ферия де Абрил: 6 дни, с начало 2 седмици след Великден (във вторник).

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Севиля!

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Севиля!

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Севиля!

>
21 август 2014 г.

Тагове

винен туризъм

гастрономия

кулинарен туризъм

летен туризъм

религиозен туризъм

романтични градове

семеен туризъм

стари градове

събития

танци

Забележителности наоколо

Избрани оферти