Начало / Статии / Статии - Испания

Севиля - в града на Кармен

Автор

/

Севиля е прелестна по всяко време на годината, но си струва да преподредите цялата си програма и да направите резервация много отнапред, за да бъдете тук през пролетта.

Семана Санта (Страстната седмица) е чествана из цялото Средиземноморие и християнския свят, но никъде така, както в Севиля. Всяка вечер през седмицата преди Великден, членове на градските шейсет cofradias (братства), много от тях с качулки, боси и влачещи вериги, бавно шестват по притъмнелите улици.

Има процесии на свещи на натруфени позлатени и украсени със скъпоценни камъни платформи, които носят образа на Дева Мария Богородица или Христос.

Незабравимите, силно набожни песни отстъпват, две седмици по-късно, на пулсиращия ритъм на фламенкото, танци и музика, които се въртят около пищните денонощни веселби на Ферия де Абрил, едноседмично откъсване от грижите на реалния свят.

Жени, облечени в многоцветни, украсени с волани фламенко костюми, яздят коне зад своите caballeros, които са в елегантни костюми с къси сака и широкополи регионални шапки.

Опитайте се да отседнете в „Алфонсо ХІІІ“, може би най-екзотичния хотел в Испания, припомнящ мавърската пищност в миналото. Изграден, за да подслони гостуващите кралски особи по време на Световното изложение в Севиля през 1929 г., той е вдъхновен от местната архитектура и декоративни изкуства в стил мудехар, за да бъде създаден пищен испански дворец около централен вътрешен двор, който би заблудил дори някой скептичен халиф.

Керамични пана от мавърски azulejo, хладни мраморни подове и инкрустирани колони и проходи под сводове предлагат оазис от горещината и автомобилното движение на неговото централно разположение между Алказар и катедралата, двете задължителни за разглеждане градски забележителности.

Идете в лоби бара и двора на „Алфонсо“, където toda (цяла) Севиля идва заради тапас или вечерни срещи на чаша шери в пиано бара. Смята се, че тапас са измислени в Севиля, а непретенциозната, непревзета, вкусно автентична традиция на похапването на тапас остава силна тук.

Идеята е винаги да оставаш малко гладен и да хапваш по пътя в някой от десетките градски барове. Малките и сочни порции хапки са класически сдвоявани с местните прочути подсилени вина и шери от близкия Херес.

Няма нужда да се ходи далеч за техните съставки – пушени зелени маслини севиляно (sevillano) от чепатите горички по близките хълмове и тънки като хартия резенчета от шунка хабуго (Jabugo), за която местните хора настояват, че е най-добрата в света.

Има парчета омлети, силно изпържени сепии, дебели парчета пикантни салами и едри парчета сирене манчего (manchego). Обикновено има дървени стърготини по пода и бутове шунка, висящи от ченгели; моряци се смесват с тузарски младежки компании – кана вино е големият изравнител.

„Ла Албариса“ използва празни, преобърнати бъчви от шери като маси, приютявайки една твърде шикозна тълпа, докато „Лас Тересас“ точно това, което сте си представяли, че е типичния тапас-бар. Така или иначе няма как да се разминете с нови приятелства и махмурлука на другата сутрин.

Къде:  Севиля,144 км югоизточно от Кордоба.
Най-добро време: Свещена седмица: от Връбница до Великден. Ферия де Абрил: 6 дни, с начало 2 седмици след Великден (във вторник).

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Севиля!

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Севиля!

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Севиля!

21 август 2014 г.

Тагове

винен туризъм

гастрономия

кулинарен туризъм

летен туризъм

религиозен туризъм

романтични градове

семеен туризъм

стари градове

събития

танци

Забележителности наоколо

Избрани оферти