Начало / Статии / Статии - Испания

Рио Тинто – река от Марс, която тече през Испания

Автор

/

Рио Тинто – или в превод Червената река – е плашещо пурпурна на цвят река, която напомня много повече на марсиански, отколкото на землянски пейзажи.

Рио Тинто протича през планината Сиера Морена в област Андалусия в Испания. От най-древни времена реката се е радвал на завишен интерес от всички народи и племена, живеещи около нея. Причината – богатите залежи на желязо (причина и за необичайния цвят на водите й), мед, злато и сребро.

Заради вековете на почти непрестанна минна дейност реката е известна със силно токсичните си води. Това води и до сериозни проблеми с околната среда.

Интерес към реката проявяват не само собствениците на минни компании, но и НАСА. Причината са екстремните условия на живот в реката (висока киселинност и съдържание на метали), които биха могли да са сходни с тези в други части на Вселената, където има незамръзнала вода (например подпочвените води на Марс). Така че сравнението с Марс може да се окаже не само на основата на пейзажите, но и съвсем реално. Кой знае...

За да стигнете до Рио Тинто, можете да вземете автобус (всеки ден) от Севиля или Уелва до Минен парк Рио Тинто. Разгледайте Музея на минното дело и железниците и продължете с разходка из пейзажите, където някога е кипяла оживена минна дейност. За да е по-интересно, може да се качите на автентичен миньорски влак от 19-и век, който ще ви разведе из региона. Пътешествието е 22 км.

Можете да завършите деня си в града, носещ името на реката – Риотинто, където британски заселници създават свой квартал преди повече от 100 години и го наричат Бела Виста. 

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Севиля!

>
21 юли 2014 г.

Тагове

природни забележителности

реки

семеен туризъм

трекинг

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти