Начало / Статии / Статии - Великобритания

Университетът на Кеймбридж - легенда на образователната система

Автор

/

Малкият очарователен град Кеймбридж приютява един от най-големите университети на Англия, един от най-старите (само четирийсет години по-млад от Оксфордския) и най-престижните в Европа.

Университетът Кеймбридж - Великобритания

Сред тесните улички на града и претрупаните книжарници университетът – с неговите трийсет и един колежа (шестнайсет водят началото си от Средновековието) – е имал толкова различни възпитаници като Джон Милтън, Вирджиния Улф и Стивън Хокинг. Дарвин, Нютон и Кромуел са живели тук по различно време.

Параклисът на „Кингс Колидж“, наречен от Хенри Джеймс „най-красивият в Англия“, е построен по времето на младия Хенри VІ през 1441 г. в късноготически английски стил, известен като „перпендикулярен“, и остава най-изящният му образец в страната. Картината на Рубенс „Поклонението на влъхвите“, дарена на колежа през 1961 г., виси зад главния олтар, обляна в мека светлина от огромните витражни прозорци от ХVІ в. под вдъхващ страхопочитание ветрилообразен сводест таван.

На класическата гледка на параклиса може да се насладите от Бекс, ивицата градини и яркозелени ливади покрай бреговете на прекрасната река Кам, където карането на плоскодънна лодка, бутана с прът, е развлечение, което не трябва да се изпуска.

Преживейте тези безгрижни колежански дни върху дървена плоскодънна лодка, бавно маневрираща под пръта на някой студент под плачещите върби покрай бреговете.

Включете посещение на музея „Фицуилиям“, един от най-старите и най-хубавите британски обществени музеи, който сам по себе си е достатъчно основание да тръгнете от Лондон за Кеймбридж. Неговата колекция от ХVІІ в. е концентрирана около холандското изкуство от ХVІІ в., обогатено с шедьоври от Тициан и Микеланджело до френските импресионисти.

Къде: Кеймбридж: 88 км северно от Лондон, 129 км североизточно от Оксфорд.
Най-добро време: пролет и есен.

>
25 ноември 2010 г.

Тагове

образователни центрове

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти