Будва

За града

Оферти

Статии

Будва / Budva

Будва (Budva) е град, разположен на адриатическото крайбрежие и е един от най-посещаваните курорти на Черна гора. В района на Будва има 35 плажа, повечето от които са скалисти. 

Будва привлича туристите с плажовете, нощния живот и средиземноморската си архитектура. Районът около Будва е бил населен още от дълбока древност. Според местна легенда градът е основан от Кадмус, финикиец, който е бил заточен в Тива и след напускането й той и жена му Хармония намират подслон тук. Градът е бил част от Римската империя, Венеция, Австро-Унгария, от 1944 г. е част от Югославия, а от 2006 г. официално е в пределите на Черна гора.

Заради унищожителното земетресение, което разтърсва града през 1979 г., Будва е изградена наново, като процесът на възстановяване отнема осем години.

Важна информация

Население: 15 000 души

Валута: евро (EUR)

Телефонен код за Будва: +382 86 (старият код за Черна гора +381 вече не се използва)

Спешни телефони: 112 (общ)

Полиция 122

Бърза помощ 124

Пожарна 123

Здраве: Все още нерешен проблем на Будва заради бурното развитие на града и нарастващия брой на туристите е недостигът на питейна вода. Често през летния сезон през деня има режим на водата, но обикновено това не важи за хотелите. Въпреки това по-добре пийте бутилирана вода.

Банки и обмяна на пари: В Будва има няколко банкомата. Международните дебитни и кредитни карти се приемат на малко места. Добре е предварително да се снабдите с евро.

Език: черногорски (сръбски)

Транспорт

Летище

Със самолет до Будва можете да стигнете от най-близките международни летища - Подгорица (летищен код TGD) и Тиват (TIV) в Черна гора или от Дубровник в Хърватия (DBV).

Летището в Тиват се намира на около 10 км от Будва, а това в Подгорица - на около 65. От летището в Подгорица можете да наемете кола или да си вземете такси, което ще ви струва между 50 и 100 евро (уточнете предварително цената, а не разчитайте на таксиметъра). Другият вариант е да вземете такси от летището до автогарата в Подгорица (около 15 евро), а след това да се качите на автобуса Подгорица-Будва (около 6 евро).

Летището в Дубровник се намира на близо 80 км от Будва.

Уебсайт: www.airport-dubrovnik.hr (летище Дубровник)

www.montenegroairports.com (Тиват и Подгорица)

Автобуси

Будва има добри автобусни връзки с по-големите черногорски градове, както и с градове в съседните държави. Автогарата се намира на 20 минути пеша от Стария град. 

Паркинги и таксита

Имайте предвид, че ако тръгнете с личния си автомобил, може да имате проблеми с трафика и намирането на място за паркиране в Будва. През туристическия сезон паркирането в града е и доста скъпо.

Превоз с такси в рамките на Будва обикновено струва около 5-7 евро.

Освен това има множество туристически лодки на пристанището в Будва, с които можете да стигнете до остров Свети Никола или други градове по черногорското крайбрежие.

Безопасност на пътя

Имайте предвид, че всички пътища в Черна гора са двулентови, голяма част от тях са в планините и с много завои. Не е безопасно да се движите с повече от 70 км/ч. Местните често нарушават правилата за движение и не е рядкост да преминават бялата линия при остри завои.

Заведения

В Будва ще откриете огромно разнообразие от заведения за хранене - от морска храна и средиземноморска кухня до китайски и японски ресторанти и пицарии. На самия бряг на морето има няколко отлични заведения с пресни морски дарове.

Сред местните видове алкохол опитайте бели и червени вина от региона, както и местната ракия. 

По време на туристическия сезон лесно ще намерите заведения на открито, където можете да потанцувате и да пийнете вечер. Баровете имат право да пускат музика до един часа след полунощ, след това трябва да се преместите в някоя от дискотеките.

Шопинг

Главната улица на Будва предлага сравнително евтини обувки, дрехи, сувенири. В Стария град има скъпи бутици на световни марки. Внимавайте да не попаднете на "оригинални" маркови стоки, които са евтина имитация.

Забележителности

Старият град

Старият град се намира върху вдадения в Адриатическо море полуостров в центъра на Будва. В миналото Старият град е бил на малък остров, който впоследствие се е свързал със сушата с пясъчен провлак и се е превърнал в полуостров. Заобиколен е от укрепления от XV в. с порти, кули и крепостни стени. Има пет входа към Стария град, където можете да се насладите на тесните улички и паметниците на средновековната култура. Повечето сгради в Стария град са строени по венециански дизайн, посетете и трите основни църкви, намиращи се там - "Свети Иван" (VII в.), "Дева Мария от Пунта" (840 г.) и "Света Троица" (1804 г.)

Църквата "Свети Йоан" 

Към църквата "Свети Йоан" през 1867 г. е пристроена камбанария, която съществува до днес. Храмът разполага с богата библиотека, даваща сведения за историята на града в края на XVIII в.

Църквата "Свети Сава"

Предполага се, че малката църква "Свети Сава" с размери едва 3х5 м е построена през XIV в. Днес е само туристическа атракция и в нея не се извършват църковни ритуали. 

Остров Свети Стефан 

Остров Свети Стефан е най-престижният курорт на Черна гора. Гъсто построените вили са наредени една до друга на скала в морето, свързана със сушата чрез провлак. В миналото островът се е използвал за отбрана, за което напомнят запазените до днес оръдия. От средата на миналия век се развива като луксозен курорт, с който се свързват имената на София Лорен, Кърк Дъглас, Силвестър Сталоун, Джереми Айрънс и много други. Прочетете подробна статия за Свети Стефан.

Остров Свети Никола

Организирайте си еднодневна екскурзия до остров Свети Никола, където има ресторант и два плажа. На самия остров има много диви животни.

Плажове

Могрен е най-популярният плаж по Будванската ривиера, сгушен между няколко големи скали. До него се стига по 500-метрова пътека от Стария град. Други популярни плажове са Ричардова глава, Словенска плажа, Пизана. Не по-малко атрактивни са плажовете в близките крайбрежни селища като Бечици, Тръстено, Милочер и Свети Стефан. Някои от тях са притегателна точка за политици, заможни посетители и филмови звезди. В легендарната "Вила 118" в града-хотел Свети Стефан наемът достига 1500 долара на ден.

Събития

Юни

Музикален фестивал Будва

В края на юни в продължение на три дни пред стените на Стария град се провежда този музикален фестивал. В рамките на фестивала се организира конкурс за песен, концерти изнасят местни и световни изпълнители.

Август/Септември

Будва - Град на театъра

Едно от първите неща, с които се заемат югославските власти след разрушителното земетресение от 1979 г., е да основат фестивал. И до днес артисти, музиканти и всякакви изпълнители изнасят своите представления на улицата, импровизират, включват минувачи в тях. Специална част от фестивала е "Ъгълът на поетите" с рецитиране на стихове и импровизации.

Петровацки джаз фестивал

В последните дни на август и началото на септември за няколко дни Будва се превръща в сцена на импровизации и различни стилове джаз с участие на предимно балкански изпълнители.

Уебсайт: www.facebook.com/petrovacjazzfestival

Sea Dance Festival

Фестивалът, който вече има история, посреща едни от най-големите световни музикални звезди в рамките на няколко дни. 

Уебсайт: www.seadancefestival.me

Забележителности около Будва

Избрани оферти