Аура

За града

Оферти

Статии

Аура / Aura

Аура (на малтийски Qawra) е сред най-популярните курорти в Малта на източното крайбрежие на острова в Средиземно море. Намира се само на 18 км от столицата Валета и почти се е сляла със съседния курорт Буджиба. Двата града заедно заемат почти целия полуостров на източното крайбрежие на залива Сейнт Пол и е трудно да определите къде точно свършва единият и започва другият. Докато сте в Аура, лесно можете да стигнете до площада и заведенията в Буджиба.

Въпреки че няма пясъчни плажове, Аура е популярна морска дестинация, като хората се пекат на скалите, много от които са плоски. Аура е разположена в залива Салина, наречен така, тъй като от стотици години оттам се произвежда морска сол. 

Важна информация

Валута: Евро (EUR)

В работни дни банките са отворени до ранния следобед, а в събота - до обяд. Обменното бюро на международното летище е отворено денонощно. Навсякъде лесно ще намерите АТМ устройства, банкомати и банки. На много места се приемат международни кредитни и дебитни карти.  

Работно време: Повечето магазини са отворени от 9:00 до 13:00 и от 16:00 до 19:00 часа. Някои магазини в туристическите зони на града остават отворени и по обяд.

Интернет страници за Аура: www.visitmalta.com 

Спешни телефони: 112

Здраве: Аптеките в Аура работят обикновено от 9:00 до 13:00 и от 16:00 до 19:00 часа, а в неделя поемат дежурства от 9:00 до 12:30. Аптеката на летището е отворена ежедневно, включително и в неделя и на национални празници, от 9:00 до 17:00 часа.

Телефон на болницата на остров Малта: +356 25450000 (Mater Dei Hospital)

Съвети: Имайте предвид, че на пиянско поведение се гледа с лошо око на острова, а нудизмът е противозаконен.

Език: Официалните езици в Малта са малтийски и английски. Малтийският е семитски език, който използва латиница. През вековете в него навлизат много думи от английски, италиански и френски. Италианският също е широко разпространен. Табелите с имената на улиците са написани първо на малтийски, а след това на английски. Ако търсите улица или място, най-добрете запишете и двете имена.

Алкохол и пушене: В Малта можете да купите алкохол, ако сте навършили 17 години, а цигари - ако сте на 18. Забранено е пиенето на алкохол на улицата и пушенето в затворени пространства. Въпреки това повечето заведения имат зони за пушачи.

Транспорт

Летище

 

Международното летище в Малта се намира на около 10 км от столицата Валета, между селата Лука и Гудя. От летището можете да вземете автобус номер 8, който пристига директно във Валета и потегля на всеки 25-30 минути. Оттам трябва да се прехвърлите на автобус до Аура.

Можете да вземете и такси от летището, като е добре да имате предвид, че тарифите на такситата от летището и от международния терминал на пристанището са фиксирани. До Аура тарифата е 25,75 евро.

Уебсайт: www.maltairport.com (и разписание на автобусите до Валета)

Градски транспорт 

Лесно можете да стигнете от Аура до Слима, Валета или Буджиба с автобус.

Разстоянията в Аура и в Малта като цяло са много малки и ако не бързате, спокойно можете да се движите пеша в града. Придвижването с автобус в града и до други градове е бързо, удобно и евтино. 

В зависимост от дължината на маршрута билетът за единично пътуване струва между 0,35 и 0,58 евро. Можете да си купите дневен билет, с който се движите свободно навсякъде на остров Малта (големия остров от архипелага, върху който е разположена страната). Цената му е 3,50 евро.

Уебсайт: http://www.atp.com.mt

Ферибот

За да се качите на ферибота от пристанището Чиркеуа (Cirkewwa), откъдето можете да отидете до остров Гозо (по-малкия остров на Малта), трябва да вземете автобус 48 от спирката в Буджиба. Двупосочен билет за ферибота до Гозо струва 4,65 евро, а пътуването отнема около 30 минути. Фериботът се движи на всеки половин час през лятото и на всеки час през зимата 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Oт пристанището автобус ще ви отведе до Виктория или Рабат за 0,47 евро.

Уебсайт: www.gozochannel.com

 

 

Заведения

В Аура ще откриете много ресторанти, някои от които разположени на самия скалист бряг на Средиземно море. Нощният живот предлага избор от няколко бара и дискотеки, включително и салса бар. Някои от хотелите имат собствени нощни клубове.

Шопинг

В Аура ще намерите всичко основну необходими продукти, но ако искате да се насладите на качествено пазаруване и световни марки, отидете до Слима. 

Забележителности

Кулата Аура

Кулата Аура е малка крепост, издигната от рицарите от Ордена на Свети Йоан през 1637 г. Сред местните е известна като кулата Фра Бен. Днес е превърната в ресторант.

Музей на класическите автомобили

Разположен на 300 кв. м Музеят на класическите автомобили представя над 80 превозни средства. В комплекса има кино, ресторант и сувенирен магазин. Работно време: 9:00 - 18:00 часа (понеделник - петък), 09:00 - 14:00 часа (уикенд). Вход: 4,60 евро.

Адрес: Намира се в непосредствена близост до автобусната спирка Qawra Terminus

Уебсайт: www.classiccarsmalta.com

Забележителности около Аура

Избрани оферти