Начало / Статии / Статии - Австрия

Какво да видим в околностите на Виена?

Автор

/

Предградията и околията на Виена са особено атрактивни с техните романтични пейзажи и живописни селца, където всеки може да открадне своя миг спокойствие.

Круиз по долината Уачау

Един от вариантите за екскурзия е круиз по долината Уачау – изключително красива област по поречието на Дунав. Величественото Бенедиктинско абатство на Мелк се извисява над реката, има и малки китни винарски селца като Шпиц, Дюрнщайн и Вайсенкирхен, чиито хълмове са изпъстрени с лозя.

Езерото Найзидлер

Езерото Найзидлер се намира югоизточно от Виена само на около час път с кола. То е най – голямото степно езеро в Централна Европа и е разположено в края на унгарска равнина, заобиколена от пояс тръстики с изумителни птици, живеещи в него. Намиращите се в непосредствена близост винарски селца Руст и Мьорбиш са особено очарователни. През лятото край езерото се организира и забавен фестивал.

Виенската гора

Виена е разположена в западната част на Виенската котловина, на склоновете на Виенската гора в подножието на Алпите.  През 2005г. Виенската гора била обявена за резерват от ЮНЕСКО. Тя покрива впечатляващите 9 900 хектара, като обхващат седем от виенските райони – Хитцинг, Пенцинг, Отакринг, Херналс, Дьоблинг, Вееринг и Лиизинг. Виенската гора е дом на над 2 000 растения, около 150 различни вида птици и на много застрашени видове. Някой от защитените животни са зеления гущер и уралската улулица. Тук ще намерите спокойствието на гората по тучните поляни и пасища, и  красивите лозя. Виена е единственият град, в чийто граници има обработваеми лозя. Там в местните таверни можете да хапнете, да пийнете и да се повеселите на воля.

Виенската гора съдържа мрежа от пътеки за разходки и катерене, като това е идеалното място за почивка и възстановяване на силите. До там може да стигнете с обществения транспорт на Виена. В гората има възможност и за планинско колоездене.  Във Виенската гора има и извори, чиито води са много полезни и разхлаждащи. Все пак от вас зависи как искате да прекарате деня си в горките кътчета.

Абатството Клостернойбург

Не много далеч от Виена се намира 900 – годишното абатство Клостернойбург с неговите свещени богатства на изкуствата, включително олтара Фердун и внушителната гледка на разкоша на барока.

Известният олтар Фердун е най – добре запазеното произведение на средновековието. Посветен е на Николаус фон Фердун – твореца , който създал това златно бижу в края на XII век.

Абатството Клостернойбург е основано през 1114г. от Маргрейв Леополд III – светеца, чийто мощи се намират под олтара. Императорът Чарлз VI (1685 – 1740) добавил и малко барокови елементи по модела на испанския Ескориал и създал великолепната Sala terrena, откъдето днес започват различните тематични обиколки на абатството. Някой от тези тематични обиколки са например „Свещения път“, който минава през абатската църква с нейните фрески, гигантския ранно бароков орган и олтара на Фердун или „Пътят на културата на виното“ , който ще ви отведе 4 етажа надолу в бароковата изба. Абатството притежава една от най – старите и най – големите изби в Австрия. В магазина за вино на абатството може да се дегустира и съответно да се закупи бутилка от ценното вино.

Археологически парк Карнунт

Археологическият парк Карнунт е атракция за цялото семейство. Тук всеки може да преоткрие уникални антични здания, стари римски къщи, различни съкровища и забележителни римски фестивали.

Археологическият парк Карнунт е лесно достъпен и е разположен в между Виена и Братислава, като включва в себе си областите Петронел – Карнунт и Бад Дойч – Алтенбург. Самият парк е съставен от три части. В сърцето му се намира открития музей Петронел, който се намира на територията на древен град. В допълнение към руините е направен модел на дом на римско семейство. Амфитеатърът на Бад Дойч – Алтенбург е единствената видима оригинална част от град, който е разположен при някогашния легионерски лагер. 100 – годишният музей Карнунт с неговите 3 000 експоната е най – големият римски музей в Австрия. Символът на Карнунт е Heidentor (езическата порта) – паметник, който е построен от император Констанции II и днес е един от най – почитаните римски паметници в Австрия.

През 2006г. в Карнунт бе отбелязана неговата 2 000 – на годишнина. В миналото Карнунт е съдържал легионерски лагер и град, в близост до него. В археологическият парк се организират съществували римски фестивали и празненства. Под мотото „Хляб и игри“ има представления с легионери в блестящи доспехи, изкусителни хетери и стари римски занаятчии и търговци. Посетителите се гощават с изтънчени деликатеси, идващи от миналото, а в амфитеатъра се организират гладиаторски битки според традициите на древността.

Имперските фестивали на двореца Хоф

Само на час разстояние от Виена по магистралата за Будапеща се намира столицата на Словакия Братислава. Дворецът Хоф е известен с разкошните си събития още от построяването си през 1726 г.

Днес неговите традиции за изобилни фестивали продължават. След иновацията и освежаването на апартаментите на кралските особи дворецът предлага чудесна сбирка от барокови атракции. Широките и просторни барокови градини с техните седем тераси са изумителни – артистично подредени цветни лехи, романтични беседки и богати фонтани ще ви осигурят бягство от шумотевиците. Те са и прекрасен фон на пищните празненства.

Светът на бароковите приключения е наистина завършен благодарение на различни практични сгради. Една от тях е Meierhof - мандрата на двореца е една от най-познатите барокови здания от този вид в Централна Европа. В Хоф има още дърводелци, плетачи на кошници, ковачи и други занаятчии, които демонстрират своите умения. Организират се и състезания с редки животни като например с влашки овце или бели магарета. През цялото време за комфорта ви ще се погрижат хората от кухнята и дестилерията на двореца. Имайте предвид, че Хоф разполага със собствена плодна и зеленчукова градина, т.е. всички продукти са био.

Виж актуалните оферти за пътуване до Виена!

>
11 март 2010 г.

Тагове

стари градове

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти