Начало / Статии / Статии - Австрия

Забележителности във Виена

Автор

/

Дворецът Белведере - Виена

Дворецът Белведере във Виена

Дворецът Белведере (Belvedere palace) е бароков комплекс, построен от принц Евгений Савойски.

Той се намира на югоизток от центъра на Виена. Дворецът се състои от две части – Горен и Долен Белведере. И двете части са построени от Йохан Лукас фон Хилдебранд – един от най-важните австрийски архитекти, творящи в стил барок. Долен Белведере е създаден с идеята да бъде вила за забавления в предградията. Строежът му е започнал през 1714 г., и е завършен през 1716 г. В него има още оранжерии и картинна галерия Белведере, в която могат да бъдат видени картини на Густав Климт и Егон Шиле. Тук е работил и венецианският скулптор Джовани Станети, който бил извикан специално от принц Евгений Савойски.

Градините на двореца Белведере са изключително красиви, а водният басейн, намиращ се в тях, бил популярен с легендите, че в него плували нимфи и богини.

Горен Белведере е перфектният завършек на градините. Той е построен в периода 1720 – 1723 г. Принцът го използвал като основна лятна резиденция. Изключителните рисунки на таваните били изработени от италианеца Карло Иноченцо Карлоне, а олтарът в параклиса бил дело на Франческо Солимена.

Работно време и цени на билети: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на двореца: www.belvedere.at.

Катедрала Свети Стефан (Щефансдом) във Виена

Свети Стефан или Щефансдом (Stephansdom) е наистина внушителна готическа катедрала, построена през 1147 г. като енорийска църква. За първи път за нея се споменава в документ през 1221 г.

Катедралата Св. Стефан е символ на града. През XIV век Албрехт I от династията на Хабсбургите заповядва пълната реконструкция на църквата и от романски стил, тя е преустроена в готическa.

Южната кула, която виенчани наричат “Щефи”, е завършена през 1433 г. и е висока 136 м. От върха на кулата се разкрива изключителна гледка към цяла Виена.

Музей Албертина във Виена

Албертина (Albertina) е музей във Виена, в който се помещава една от най-старите и най-големите зали, посветени на графичното изкуство.

Там има близо 65 000 рисунки, повече от милион графики, а също и доста модерни графики, фотографии и архитектурни скици.

Освен тези колекции има и две наистина значителни колекции на известни художници като Пикасо, Моне, Сезан, Реноар и др. В Албертина се правят и временни изложби.

Дворец Шьонбрун във Виена

Дворец Шьонбрун (Schloss Schönbrunn) е бил лятната резиденция на Хабсбургите. Tам се намира най-старата в света и единствена барокова зоологическа градина. 

Името на двореца идва от воден кладенец, който е бил използван от императорската фамилия във Виена. Построен е между 1696 и 1712 г. по нареждане на император Леополд I, по-късно Мария Тереза преобразува двореца в стил рококо.

В Шьонбрун има 1441 стаи в стил рококо. В него има и зоологическа градина (Tiergarten Schönbrunn), едно от няколкото места в света, където можете да видите гигантски панди. Интересна и е къщата на тропическата гора.

Ако сте решили да посетите двореца, си отделете най-малко един ден.

Къщa Хундертвасерхаус във Виена

Къщaтa Хундертвасер Хаус (Hundertwasserhaus) е много интересна, с разчупена фасада в различни цветове. Дело е на австрийския художник, скулптор и архитект Фриденсрайх Хундертвасер. Намира се на малка уличка и там почти винаги има доста хора, които нетърпеливо се снимат до нея.

Сградата е собственост на общината и се отдава под наем, както всяка друга общинска сграда. Около 200 души живеят в разчупеното здание, което е истинска мозайка от колони, цветове, форми и зеленина, излизаща от най-неочаквани места. 

Не можете да влезете вътре.

Близо до къщата в посока канала отляво се намира и градска тоалетна, която отново е направена от Хундертвасер - безплатна е и наистина си заслужава да я посетите. За да стигнете до нея, преминавате през магазин за сувенири.

На няколко минути пеша се намира и друга популярна сграда на Хундертвасер - Кунст Хаус Виен, където също трудно ще откриете прави линии в дизайна.

Имперски дворец Хофбург във Виена

Имперският дворец Хофбург (Hofburg Imperial Palace) е давал покрив на много и наистина влиятелни хора като Хабсбургите и управници на Австро-Унгарската империя. Днес той е официална резиденция на президента на Австрия.

През вековете Хофбург се е разраснал доста и в наши дни към него спадат още различни резиденции – параклисът Хофкапел, Природонаучният музей и Музея на изящните изкуства, Хазната, Националния театър, Училището по езда и конюшня. Хофбург е творение на много архитекти, включили се в завършването на това невероятно творение.

Природонаучен музей във Виена

Природонаучният музей (Naturhistorisches Museum) е един от най-важните музеи в света. С течение на годините броя на екпонатите нараствал непрекъснато като достигнал до днес, когато в него са изложени над 20 милиона екпоната с голямо историческо значение.

Тук ще видите например 25 000-годишната Венера от Вилендорф или скелет на динозавър, или фосили на съществували животни и растения отпреди 200 милиона години. Музеят се помещава в изящен дворец с площ от 8 700 кв. м, който е открит  през 1891 г., заедно с намиращият се отсреща Музей на изящните изкуства.

Музей за изящни изкуства във Виена

Музеят за изящни изкуства (Kunsthistorisches Museum) се намира в пищна сграда, увенчана с четириъгълен купол на върха. Той е един от първите музеи за изящно и декоративно изкуство в света. Завършен е през 1891 г. заедно с природо-научния музей, намиращ се отсреща.

Сградата вътре е доста богато украсена с мрамор, златни листа и картини на известни художници.

Колекциите в музея принадлежали на Хабсбургите. Тук имате възможност да видите творби на Рафаело, Веласкес, Рубенс, Микеланджело и др.

Пратера във Виена (Вурстелпратер) и най-известното виенско колело

Вурстелпратер (Wurstelprater) или наричаният накратко Пратер, е увеселителен парк, намиращ се в обществения виенски парк Пратер.

В него можете да намерите различни увеселителни влакчета и други забавления начело с легендарното Гигантско виенско колело, един от символите на австрийската столица. Увеселителният парк работи от март до октомври, но виенското колело и още няколко атракции са отворени целогодишно. Талисманът на Пратера е 9-метрова статуя на китаец, който се намира близо до виенското колело – Ризенрад. 

Работно време и цени на билети: Няма входна такса на парка, но за сметка на това всеки атракцион има такава. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на парка: www.prater.at.

Австрийски парламент във Виена

Сградата на Австрийския парламент (Parlament) е една от забележителностите във Виена, които не бива да пропускате.

Построен е в периода 1874 – 1883 г. и е с площ от над 13 500 кв. м. Сградата е дело на архитекта барон Теофил фон Хансен. Много важни за него били хармонията и съответствието на всички елементи. Вътрешната декорация също е негово дело, като се започне от статуите, картините и мебелировката и се стигне до полилеите.

Една от най-популярните части на парламента е статуята и фонтана на Атина – известна туристическа атракция. Днес в сградата на австрийския парламент се намират седалищата на Националния (Националрат) и Федералния съвет (Бундесрат). Тя включва още комитетни зали, библиотеки, кулоари, места за хранене и др. Тук се изпълняват и церемониите по встъпване в длъжност на президента на Австрия, оттук се произнася и речта на националния им празник – 26 октомври.

Виенска опера - представления и обиколки с екскурзовод

Виенската опера (Wiener Staatsoper) се намира в центъра на Виена.

Тя е построена в периода 1861 – 1869 г. в неокласически стил и е била първата опера във Виена. От двете страни на операта има фонтани, които са творение на Йозеф Гасер. Левият фонтан пресъздава музиката, танца и радостта, а десният - любовта, скръбта и отмъщението.

В операта има и музей, в който можете да се пренесете назад във времето. Тук се съхраняват различни снимки, сценични интериори, програми и интересни документи, свързани със 140-годишната история на сградата. Можете да се запишете и за обиколка с екскурзовод (вижте предстоящите дати и часове за турове в уебсайта на операта) и да надникнете зад кулисите на операта.

Виенската опера е една от оперите с най-пълна програма в света, Всяка година там се представят по около 300 представления.

Кметството във Виена

Кметството (Rathaus) е седалището на кмета и на градския съвет във Виена, както и една от най-впечатляващите сгради в австрийската столица.

Построена е в готически стил в периода 1872 – 1883 г. от Фридрих фон Шмид.

На върха на кулата на кметството се намира Rathausmann – пазителят на сградата, един от символите на града.

В кметството се намира и историческия „Wiener Rathauskeller“ - традиционен ресторант с барокови зали, в който можете да опитате традиционни виенски специалитети.

 

А тук са най-добрите ни оферти за пътуване до Виена!

>
11 февруари 2015 г.

Тагове

дворци

идеи за уикенд

културен туризъм

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти