Забележителности - Кипър

Никозия
Посещението зад 1000 годишните венециански стени на града смесва миналото и настоящето. Като стария Берлин, Никозия, със своите 220 000 жители, е разделена на две. Животът тук е като съдържанието на смесител за коктейли – удивителен микс от персийци, асирийци и египтяни, които са владели острова. Разнообразието е очевидно и във всекидневния живот, а доброто преживяване на туристите не се дължи само добрите ресторанти. Около града има замъци, музеи и гръцки, и римски храмове. Римлянинът Марк Антоний се влюбил в лозята на острова, и го дал като подарък на Клеопатра. По-късно дошли Ричард Лъвското сърце, венецианците и накрая турците от Османската империя. През 1878г. Кипър станал част от Британската империя, а през 1960г. била формирана и независима власт.
Адрес: Old Limassol-Nicosia Road, Nicosia
Тел: +357 22 47 11 11
Уеб сайт: www.nicosia.org.cy and www.natmuseum.org.cy

Пафос
Очарователното пристанище в град Пафос, столицата по времето на Александър Велики, е мястото, където се е родила Афродита. Историята, митовете и магията са характеризират Пафос, който е кръстен на дъщерята на Афродита. Градът е близо до скалата Петра, където се казва, че Афродита е излязла от морската пяна. Легендата е, че тези, които плуват около скалата и я обиколят три пъти, ще останат вечно млади. Рибата меч, която се сервира около пристанището определено е вкусна. Кралските гробове и мозайките на замъка в Пафос са само някои от монументите в града. Ето защо Пафос е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство: Археологически музей в района на Пафос.
Адрес: 43 Dighenis street, Paphos
Тел: +357 26 30 62 15

Трудос
Впечатляващата планина Трудос предлага свежест и вълнение по време на пътуването из нейните ветровити планински пътеки. Точно както и за Афродита, за планината се предполага, че се е издигнала от морето преди 92 милиона години. Вижте смайващата гледка от над 2000 м. Височина и се насладете на ароматните борови дървета.

В Трудос може да намерите и византийски църкви пълни с икони, фрески и изкуство. Те са включени в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство и може да ги намерите в Агиос. Николаос тис Стегис – Какопетриа, Ставрос ту Агиасмати – Платанистаса. Тук посетителите може да се разходят и да разгледат необикновената флора и фауна, като кедрови долини, муфлонски овце и всичките очарователни малки махалички. През зимата може да карате ски. Не пропускайте и най-големия манастир Кико.

Ларнака – Ая Напа
Добре дошли в мозайка от развлечения. Вижте Стария град на Ларнака и се насладете на слънцето по крайбрежието в центъра. Тук, както и в Ая Напа – на 20 км. разстояние, има много клубове и барове. Останките от Китион, основан от внука на Ной – Китим, и крепостта от 17и в. си струва да се видят. След джамиите в Мека и Медина, тази в Теке е една от най-важните дестинации за ислямските поклонници. Най-удивителна е Чойрокойтиа – селище от най-ранния период на Каменната ера – 6 800 години пр. Хр.

ПЛАЖЕН ЖИВОТ
Прекрасно е да се отдадете на мекия бял пясък и чистата вода в Кипър. Знайте, че червеният флаг означава, че къпането е забранено, жълтият – къпането е на собствен риск, а зеленият – къпете се спокойно. Има 52 плажа в Кипър със сини флагове.

Заливът Грециан
Плаж дълъг 2 км., който започва от пристанището на Ая Напа. Тук има и интересни пещери за разглеждане.

Плаж Ниси
Този плаж, известен сред младите, е дълъг 3.5 км. и започва от центъра на Ая Напа. Оживен е, но става и за разпускане. Тук може да намерите всякакъв вид водни спортове, бънджи скокове и волейбол.

Заливът на Смокиновото дърво
Семействата с деца обичат да идват тук.

Ларнака и Залив Ларнака
Точно в центъра на града има прекрасен плаж. Също така може да пробвате и този в Залива Ларнака – на 8 км. от града.

Плаж Пафос
Чудесен плаж, който има и богат културен живот.

Забележителности около Кипър