Дюселдорф

За града

Оферти

Статии

Дюселдорф / Diuseldorf

В Дюселдорф (Düsseldorf) са най-дългият бар в света, най-добрата търговска улица в Германия - "Königsallee" (Кьонигзалее), както и безброй музеи, театри и забележителности, които го определят като значим културен център. 

В миналото незначително фермерско селище на бреговете на река Дюсел, днес Дюселдорф се е превърнал в оживен метрополис, който е като магнит за модния свят, където луксозната улица "Königsallee" е мястото да видите и да бъдете видени. В града се провеждат безброй модни представяния и панаири за обувки, което го прави безспорна дестинация за любителите  на пазаруването. Тук може да се изгубите в един от стотиците барове на Алтщад (стария град), или пък да разгледате двуцифрен брой музеи и забележителности. Дюселдорф е перфектен град за посетители, които искат уикенд, изпълнен с театър, опера и култура, както и за тези, които търсят забавление по цели нощи. За партита, клубове и магазини втора ръка, отидете в студентската част на града – Билк. Друг задължителен район за посещение е пристанището. Познато е още като медийното пристанище, което с помощта на гюгенхаймския архитект Франк О’Гери, през последните десет години бе превърнато в най-модерната и популярна част от града. Разположен на бреговете на най-голямата река в Германия – Рейн, Дюселдорф е център на много от най-зрелищните събития и фестивали в страната.

Важна информация:

Население : 580 000 души

Валута: Евро

Работно време: Магазините са отворени от 09:30 или 10:00 часа до 18:00-20:00 часа. По-големите магазини са отворени до 20:00 часа и в събота. Неделя е почивен ден.

Интернет страници за Дюселдорф: www.duesseldorf-tourismus.de, www.duesseldorf.de

www.amazingdusseldorf.com

Спешен телефон: Полиция: 110

Пожарна/Бърза помощ: 112

Туристическа информация

Адрес 1: Immermannstrasse 65 b (Централно управление)

Тел: +49 (0)211 17 202

Работно време: понеделник – събота: 9:30-19:00 часа

Адрес 2: Markstrasse/Corner Rheinstrasse (стария град)

Уебсайт: www.duesseldorf-tourismus.de

Аптеки: Табелите на вратите на аптеките показват кои са отворени през нощта или през уикенда.

Уебсайт: www.apotheker-nordrhein.de

Телефонни кодове

Код на страната: +49

Код на областта: 0211

Транспорт

Летище

Международно летище Дюселдорф (летищен код DUS) се намира на 10 км от центъра на града. С такси се стига за 10 минути за около 20-25 евро. Иначе от жп гарата на летището може да си хванете и влак, който минава на всеки 15-20 минути и стига до центъра за около 12 минути. Движи се от 4:00 до 1:00 часа. В петък и събота вечер има влакове дори и между 1:00 и 4:00 часа. Билетът е между 3 и 4 евро, в зависимост до къде в Дюселдорф отивате.

Уебсайт: www.duesseldorf-international.de

Ако кацнете на летището в Кьолн, ще стигнете до центъра на Дюселдорф за 1 час с автомобил. Уебсайт: www.koeln-bonn-airport.de.

Малките и нискобюджетните компании ползват предимно летище Веезе (www.airport-weeze.de), откъдето има директни автобуси за Дюселдорф (14 евро) няколко пъти дневно между 9:00 и 00:00 часа.

Обществен транспорт

Пътуването с автобуси, влакове, трамваи и т.н. от местния обществен транспорт – VRR, е много лесно и удобно. За пътуване за три спирки и възрастните, и децата трябва да платят по 1,30 евро. За по дълги пътувания в зона А на града билета е 2,40 евро за възрастни и 1,30 евро за деца. Ако ще ви се наложи да пътувате много през деня, купете си дневна карта за 5,20 евро, а ако пък няколко човека пътувате заедно – вземете си 4 билета за възрастни само за 11 евро или 4 – за деца – 4,20 евро.

Уебсайт: www.vrr.dewww.rheinbahn.de

Може да обиколите града и като наемете велосипед. Има и разходка с лодка по Рейн (www.koeln-duesseldorfer.com или www.weisseflotteduesseldorf.de)

Влак

Има няколко вида влакове - S-Bahn е градският влак, Regionalbahn - регионален влак и Regionalexpress - експресен влак. Билетът за регионалния и експресния влак трябва да се перфорира преди качване, а за останалите, включително Ubahn (метро) и Strassenbahn (трамвай) - вътре в самото превозно средство.

Уесбсайт: www.bahn.de

Таксита

Taxi Duesseldorf

Тел: +49 (0)211 333 33 или +49 (0)211 999 99

Rhein Taxi

Тел: +49 (0)211 21 21 21

Уебсайт: www.rheintaxi.de

Заведения

Когато посетите Дюселдорф, със сигурност ще усетите вкуса на Sauerbraten (зауербратен) или печено сочно  телешко ястие, което трябва да бъде опитано в най-стария ресторант - "Zum Schiffchen". Градът е изключително интернационален, така че ще намерите първокласна храна от всички точки по света. Интересни места са "Weinhaus Tante Anna" – разположен в параклис на  йезуитски колеж от 1593 г., и въртящият се ресторант в Кулата Рейн. Düsseldorfer Senfrostbraten (дюселдорфер зенфростбратен) е печено свинско с горчица

Не може да дойдете в Дюселдорф и да не опитате бира "Altbier" в "Uerige" или някоя друга от множеството малки пивоварни. Веднъж излезете ли, посетете някоя от бирариите или коктейл баровете. Интересно място е "Sam’s West", където може да се пренесете в 20-те години за неделен танц на по чай. Независимо дали искате да изпиете по един коктейл на спокойствие или да купонясвате до сутринта, в града има всичко.

Шопинг

"Königsallee" (Кьонигзалее) е най-добрата търговска улица в Германия, а също така е смятана и за един от най-луксозните булеварди в света. Тук се вижда кой кой е в модния бизнес. Повече информация за този район може да намерите на интернет страница www.koenigsallee-duesseldorf.de.

Ако искате да усетите повече от стара Германия, отидете в Altstadt (Алтщад, стария град), където има повече самостоятелни магазини. За почивка може да се отбиете в  някоя от многото бирарии, където следващата бира идва преди да сте изпили предишната, а сервитьорите сядат при вас на масата, за да ви забавляват с различни истории. На интернет страница www.duesseldorf-altstadt.de ще намерите по-детайлна информация за този район.

Улица "Schadowstrasse" е там, където са моловете и магазините за дрехи. Тя води до "Königsallee". За повече подробности вижте www.schadowstrasse-dus.de. Още съвети за пазаруването в Дюселдорф може да получите на www.das-beste-aus-duesseldorf.de .

Забележителности

Старият град (Altsadt)

Понякога наричан най-дългият бар в света, Старият град има над 260 бара, кафенета и ресторанти. Мястото е перфектно за разходка през деня покрай обновените старовремски къщи. Може да поостанете на оживения площад "Бургплац" (Burgplatz). За любителите на култура, изборът също е впечатляващ. Може да си изберете измежду музеи като "Хетйенс", Филмовия музей и К21.

Уебсайт: www.duesseldorf-altstadt.de

Замъкът Бенрат (Schloss Benrath)

Разположена в предградието Бенрат, тази лятна резиденция е издигната между 1756 и 1773 г., по времето на избрания принц Карл Теодор фон Пфалц-Зулцбах. Отличен пример за пренасянето на архитектурата от късен барок към класическа. Вътре се намират Музеят на европейската градинска история (вход 5 евро), Природонаучният музей (вход 5 евро), централното крило на замъка Crop de Logis (само посещение с екскурзовод, 7 евро). Комбиниран билет за всички музеи в замъка: 10,50 евро. Работно време: 11:00 - 17:00 часа (понеделник - почивен ден).

Адрес: Benrather Schlossallee 104

Уебсайт: www.schloss-benrath.de

Часовникът на шивача Вибел (Schneider Wibbel)

По пет пъти на ден хората се събират пред благозвучния часовник с механични фигури, които преразказват историята на шивача Вибел, шивач на рокли, който обидил Наполеон и бил наказан със затвор, но той изпратил своя чирак, който починал там. Намира се в стария град.

Кулата Рейн

Построена между 1979-1982 г., тази кула се извисява на 234,20 метра височина. В нея има въртящ се ресторант, който е на 172 метра и половина. От наблюдателната площадка се разкрива 360-градусова гледка към Дюселдорф. Вход: 3,50 евро

Адрес: Stromstrasse 20, Unterbilk

Площадът Карлсплац (Carlsplatz)

Бивш селски пазар, сега е рай за местните и туристите - продават се сладкиши, цветя и дребни произведения на изкуството. Площадът се намира в квартал Карлщад (Carlstadt), в който има многобройни къщи в бароков стил, бутици, магазини за произведения на изкуството и бутици.

Базиликата Свети Ламбертус (Katholischen Pfarrgemeinde St. Lambertus)

Tази базилика е особено обичана от жителите на града заради усуканата си кула. Според легендата преди век в базиликата дошла да се венчае девойка в бяла рокля, която се преструвала, че е девица. Кулата така се засрамила, че се извърнала настрани. Пак според легендата, кулата ще се изправи, когато истинска девица дойде да се венчае в храма, Както ще видите, кулата си е все още усукана. Намира се в стария град, Stiftsplatz 7.

Уебсайт: www.lambertuskirche.de

Керамичният музей Хетйенс (Hetjens Museum/Deutsches Keramikmuseum)

Представя уникална експозиция на керамика от цял свят. Адрес: Schulstrasse 4. Работно време: вторник-неделя 11:00 - 17:00 час, сряда 11:00-21:00 часа.

 

Събития

Карнавалът

Не пропускайте карнавала в Дюселдорф. Датата му варира спрямо Великден - обикновено започва след Нова година и продължава до края на февруари.

Нощ на музеите (Nacht Der Museen)

Както повечето германски градове, веднъж годишно музеите и галериите в града остават отворени до късно през нощта. Обикновено през април/май.

Най-големият фестивал на река Рейн (Größte Kirmes am Rhein)

Това е най-големият фестивал в Дюселдорф, провежда се 9 дни в края на юли. Над 4 милиона души посещават събитията от фестивала ежегодно.

Коледни пазари (Weihnachtsmarkt)

По време на коледния пазар в Дюселдорф непременно опитайте греяно вино (Gluehwein) на улицата заедно с братвурст - наденичка в хлебче.

 

За актуални събития в Дюселдорф може да проверите на www.amazingdusseldorf.com

Забележителности около Дюселдорф

Избрани оферти