Дъблин

За града

Оферти

Статии

Дъблин / Dyblin

Дъблин (Dublin) е столицата и най-големият град в Ирландия, разположен е в източната част на страната при вливането на река Лифи в Ирландско море. Градът има богата история, за която свидетелстват археологическите останки, датиращи отпреди няколко хиляди години. Дъблин е известен с григорианската си архитектура и с многото си красиви площади. Центърът е в южната част на града - там се намират сградите на държавните институции, музеите и галериите, старите културни паметници. Интерес представляват големият парк "Сейнт Стивънс Грийн" (St. Stephen's Green), любимото място на дъблинчани през уикенда; най-старият ирландски университет - "Тринити колидж"; Дъблинският замък; катедралата “Свети Патрик”.

Ирландците имат славата на най-приятелски настроените хора в Европа. През последните години Дъблин бе преобразен в модерен град и вероятно може да бъде определен като парти столицата на Европа. Това е и младежки град – 50% от населението е под 27 години.

Повечето от интересните неща са от южната страна на река Лифи. Там са районът с баровете, търговската зона Grafton Street и Saint Stephen’s Green. Там ще намерите и ирландския Парламент и "Тринити колидж". В Дъблин са и едни от най-ярките примери на григорианската и викторианската архитектура. Северно от Лифи е улица O’Connell, с очарователната си смесица от модерни молове и пазари, напомнящи за Дъблин от XIX в. Тук е и Централната поща – сцената на Великденското въстание от 1916 г. Наблизо е и театърът Джордж Бернард, основан през 1904 г. Най-хубавото нещо в Дъблин е, че всичко е на разстояние, което може да се измине пеша. Например, само за 15 минути ще стигнете от улица O’Connell до Saint Stephen’s Green.

Важна информация:

Население: 1,1 млн. души

Валута: Евро

Лесно ще намерите АТМ устройста из целия град, спокойно можете да ползвате международни кредитни и дебитни карти в повечето магазини и ресторанти.

Работно време:  Магазините обикновено са отворени понеделник – петък от 09:00 до 17:00 часа, а в четвъртък до 20:00 часа. По-големите вериги са отворени и в неделя от 12:00 до 18:00 ч.

Интернет страници за Дъблин: www.visitdublin.com, www.tourist-information-dublin.co.uk

www.dublin.ie

Спешен телефон: 112 или 999

Туристическа информация: Туристически центрове в Дъблин има на улиците Suffolk и O'Connell,  на летището и на фериботния терминал на Dún Laoghaire. Уебсайт: www.visitdublin.com

Обадете се за туристическа информация (от Ирландия) на 1850 230 330 или (от други страни) на +353 66 979 2083.

Аптеки: Ако имате нужда от спешна медицинска помощ, се обадете на тел.+353 1 453 9333. Там ще получите безплатен медицински съвет и ще ви упътят до най-близката болница, която разполага с екипи 24 часа.

Телефонни кодове

Код на страната: +353

Код на областта: 01
 

Транспорт

Летище

Шест автобусни компании обслужват двата терминала на Международно летище Дъблин. 10-километровото пътуване оттам до града отнема 30 минути, в зависимост от трафика, и струва около 6-9 евро (еднопосочен билет) и 10-15 евро (двупосочен) в зависимост от автобусната компания. За да сравните цените, вижте списъка с превозвачи на сайта на летището.

Можете да използвате и някои от линиите на градския транспорт - цената на билета е 2 евро. Можете да си вземете и билет "Ticket 90" (1,90 евро), който важи 90 минути и за това време можете да се прехвърляте на неограничен брой превозни средства. От летището до центъра се движат автобуси 41 и 16А.

Такси до центъра на града излиза около 20-30 евро. Можете да вземете и автомобил под наем.

Уебсайт:  www.dublin-airport.com

Обществен транспорт

Влаковата и автобусната система на Дъблин бяха допълнени от новоизградената трамвайна линия Luas (www.luas.ie). Мотрисите се движат до полунощ. Има две линии - червена и зелена, които не се пресичат, а разстоянието между тях (в центъра, между O'Connell и St. Stephen's Green) е около 15 минути пеша. Цените на билетите в градския транспорт зависят от броя на спирките, които изминавате. Тридневна абонаментна карта струва 13,50 евро.

През нощта се движат малък брой автобусни линии, като билет за която и да е нощна линия е 5 евро (независимо от броя на спирките). Билети можете да купите от будки за вестници, машини (приемат само монети) или от шофьора (само му кажете дестинацията си). Разписанието, цените и карти на маршрутите може да видите на посочения интернет адрес.

Уебсайт: www.dublinbus.ie

Влак

Дъблин има две главни жп гари - Heuston (оттам тръгват влакове за Корк и Лимерик) и Connolly (оттам тръгват влакове за Белфаст и Слиго). Националният жп превозвач е компанията "Iarnród Éireann".

Уебсайт: www.irishrail.ie

Автобус

Главната автогара (Busáras) се намира в близост до жп гара Connolly, на 10 минути от улица O'Connell. Oттам потеглят автобусите до поти всички дестинации в страната на превозвача Bus Eireann (www.buseireann.ie).

Таксита

Такси може да си спрете на улицата, да го вземете от стоянките или да си поръчате по телефона. Препоръчително е през уикендите да си резервирате такси предварително.

Ферибот

Пристанище Дъблин има няколко пътнически терминала от и до Англия и Уелс. Основните маршрути са Дъблин-Холихед, Дъблин-Ливърпул и Дъблин-Дун Леръ (Dún Laoghaire). Сред компаниите, които плават през Дъблин, са Irish Ferries (www.irishferries.com), P&O Ferries (www.poferries.com), Norfolk Line (www.norfolkline.com)

 

Заведения

Храненето в Дъблин напомня на това в Лондон. Имате избор от традиционни кръчми до тапас барове, от американски закусвални до заведения за ливански мезета. Най-доброто преживяване е да опитате модерната ирландска кухня – традиционни ирландски ястия със съвременен привкус.

Дъблин сякаш има безброй кръчми, много от тях описвани като класически. Не се знае дали защото Джеймс Джойс е бил изхвърлян от тях, или защото Боно и останалите от U2 са им чести посетители. Съвременните модерни барове в Дъблин стават все повече. Очаквайте да платите около 4,50 евро и нагоре за халба бира. Нощният живот в ирландската столица е в постоянно състояние на промяна. За съвет къде да отидете, попитайте в модните и музикалните магазини.

Шопинг

Да пазарувате в Дъблин е еднакво добре и от двете страни на реката. Луксозните бутици и магазините за улична мода са концентрирани около улица Grafton Street. Северно от Лифи пазаруването е по-достъпно. Тук са и моловете "Jervis Centre" и "Ilac Centre". "Brown Thomas" е може би най-добрият и висококласен обществен магазин в Дъблин, в който се поместени множество известни марки.

"Hodges Figgis" (56-58, Dawson Str) е раят за любителите на книги и не само защото е споменат в "Одисей" на Джеймс Джойс. Мястото успява да се развие от малко магазинче до голяма книжарница. От другата страна на улицата пък е има магазин от веригата "Waterstones".

Забележителности

Замъкът в Дъблин (Dublin Castle)

Преди е бил седалище на британската власт в Ирландия. Работно време: 10:00 - 16:45 часа (понеделник-събота). Обиколка с екскурзовод: 4,50 евро.

Уебсайт: www.dublincastle.ie

Площад Мерион (Merrion Square)

Това е най-големият площад в Дъблин, с три григориански къщи, просторни зелени площи и голяма статуя на Оскар Уайлд. 

Ирландски музей на модерното изкуство

Светлите и просторни помещения правят модерното изкуство още по-интригуващо. Музеят е поместен в болница от XVII в., а входът е свободен.

Адрес: Military Road, Kilmainham

Уебсайт: www.imma.ie

Тур из кръчмите на Дъблин

Разходете се по стъпките на Оскар Уайлд, Бърнард Шоу и Джеймс Джойс, докато гидът ви разказва факти за някои забележителности. Спрете за по няколко халби тъмна бира Guinness по пътя. Турът започва в 18:30 в кръчмата "The Duke Pub". 

Адрес: 9 Duke Street

Уебсайт: www.dublinpubcrawl.com

Guinness Storehouse (Складът на пиво Гинес)

Атракция номер 1 на Дъблин не се нуждае от представяне.

Адрес: Saint James’s Gate, Dublin 8

Уебсайт: www.guinness-storehouse.com

Старата дестилерия на Jameson (Old Jameson Destillery)

Aко очаквате да видите как се приготвя уиски, имайте предвид, че тази дестилерия вече не функционира, но ще ви разведат из съоръженията и, разбира се, накрая има дегустация. Вход: 13,50 евро.

Уебсайт: www.tours.jamesonwhiskey.com

Колежът Тринити (Trinity College)

Той датира от 1592 г. и повечето от историческите личности на страната са учили тук. В Старата библиотека има над 200 000 исторически издания. Някои по-известни са показани в „Дългата стая”.

Адрес: College Street

Уебсайт: http://www.tcd.ie

Национален музей на Ирландия (National Museum of Ireland)

Тук изложбите са постоянни. Има голямо разнообразие на теми, включително живота в Египет, Ирландия на Викингите, както и извоюването на независимостта на страната. Най-зрелищните експонати са сред реликвите от бронзовата епоха.

Адрес: Kildare Street, Dublin 2

Уебсайт: www.museum.ie

Музей на писателите (Dublin Writers Museum)

Работно време: 10:00 - 17:00 часа (понеделник-събота). Вход:7,50 евро.

Уебсайт: www.writersmuseum.com

Катедралата "Крайст Чърч" (Christ Church Cathedral)

Това е най-старата сграда в Дъблин, построена е през XI век. Интерес представлява криптата (вход: 6 евро).

Уебсайт: http://cccdub.ie

Дъблиния и Светът на викингите (Dublinia & Viking World)

Toва е културен център, разположен в центъра на Дъблин, в сърцето на средновековния град. Експозицията представя Дъблин както е изглеждал през Средните векове, както и живота на викингите. Вход:7,50 евро.

Уебсайт: www.dublinia.ie

Замъкът Малахайд (Malahide Castle)

Разположен е на 250 акра земя в крайбрежното градче Малахайд. Бил е и крепост, и частен дом в продължение на близо 800 години и представлява интересен микс от архитектурни стилове.

Адрес: Malahide Demesne, Malahide. Co. Dublin

Уеб сайт: www.malahidecastle.com

Зоопаркът (Dublin Zoo)

Вход: 15 евро. Работи без почивен ден от 9:30 до 15:30 (през зимата) или до 18:00 часа (от март до септември).

Уебсайт: www.dublinzoo.ie

Събития

За актуална информация за събитията в Дъблин: www.dublinevents.com

Международен фестивал на идеите Мindfield (Mindfield International Ideas Festival)

Провежда се през април-май на площад Мерион. Смесица от дебати, ателиета, концерти и изобщо - място за споделяне на идеи.

Уебсайт: http://mindfield.ie 

Фестивал на тангото "Tango del Sol"

Най-големият фестивал на тангото в Дъблин. Провежда се в началото на юли.

Уебсайт : www.tangofiestapresents.com

Дъблински танцов фестивал (Dublin Dance Festival)

Представя най-доброто от съвременния танц. Провежда се през май.

Уебсайт: www.dublindancefestival.ie

Фестивал Dublin City Soul

Провежда се в края на май. Предлага множество събития, повечето от които безплатни. Музика, храна и изложби създават празник за всички сетива.

Уебсайт: www.dublincitysoulfestival.com

Блумсдей (Bloomsday)

Всяка година феновете на Джеймс Джойс му отдават почит на 14 май - денят, в който се случва цялото действие в романа "Одисей". Хората се обличат подходящо и минават през местата, описани в романа. Обикновено в Дъблин тържествата продължават една седмица, като на самия ден е кулминацията.

Уебсайт: www.jamesjoyce.ie

Културната нощ (Culture Night)

Обикновено последният петък на септември е посветен на обиколка из музеите и галериите на Дъблин до ранни зори. Входът е свободен навсякъде.

Уебсайт: www.culturenight.ie

 

Забележителности около Дъблин

Избрани оферти