Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Дъблин
Дъблин / Dyblin

Дъблин (Dublin) е столицата и най-големият град в Ирландия, разположен е в източната част на страната при вливането на река Лифи в Ирландско море. Градът има богата история, за която свидетелстват археологическите останки, датиращи отпреди няколко хиляди години. Дъблин е известен с григорианската си архитектура и с многото си красиви площади. Центърът е в южната част на града - там се намират сградите на държавните институции, музеите и галериите, старите културни паметници. Интерес представляват големият парк "Сейнт Стивънс Грийн" (St. Stephen's Green), любимото място на дъблинчани през уикенда; най-старият ирландски университет - "Тринити колидж"; Дъблинският замък; катедралата “Свети Патрик”.

Ирландците имат славата на най-приятелски настроените хора в Европа. През последните години Дъблин бе преобразен в модерен град и вероятно може да бъде определен като парти столицата на Европа. Това е и младежки град – 50% от населението е под 27 години.

Повечето от интересните неща са от южната страна на река Лифи. Там са районът с баровете, търговската зона Grafton Street и Saint Stephen’s Green. Там ще намерите и ирландския Парламент и "Тринити колидж". В Дъблин са и едни от най-ярките примери на григорианската и викторианската архитектура. Северно от Лифи е улица O’Connell, с очарователната си смесица от модерни молове и пазари, напомнящи за Дъблин от XIX в. Тук е и Централната поща – сцената на Великденското въстание от 1916 г. Наблизо е и театърът Джордж Бернард, основан през 1904 г. Най-хубавото нещо в Дъблин е, че всичко е на разстояние, което може да се измине пеша. Например, само за 15 минути ще стигнете от улица O’Connell до Saint Stephen’s Green.

Важна информация:

Население: 1,1 млн. души

Валута: Евро

Лесно ще намерите АТМ устройста из целия град, спокойно можете да ползвате международни кредитни и дебитни карти в повечето магазини и ресторанти.

Работно време:  Магазините обикновено са отворени понеделник – петък от 09:00 до 17:00 часа, а в четвъртък до 20:00 часа. По-големите вериги са отворени и в неделя от 12:00 до 18:00 ч.

Интернет страници за Дъблин: www.visitdublin.com, www.tourist-information-dublin.co.uk

www.dublin.ie

Спешен телефон: 112 или 999

Туристическа информация: Туристически центрове в Дъблин има на улиците Suffolk и O'Connell,  на летището и на фериботния терминал на Dún Laoghaire. Уебсайт: www.visitdublin.com

Обадете се за туристическа информация (от Ирландия) на 1850 230 330 или (от други страни) на +353 66 979 2083.

Аптеки: Ако имате нужда от спешна медицинска помощ, се обадете на тел.+353 1 453 9333. Там ще получите безплатен медицински съвет и ще ви упътят до най-близката болница, която разполага с екипи 24 часа.

Телефонни кодове

Код на страната: +353

Код на областта: 01
 

Забележителности около Дъблин
Свързани Пътеписи за Дъблин
НОВА ГОДИНА В WELLNESS SANTA BEACH HOTEL 5*,СОЛУН
от 259 лв.
НОВА ГОДИНА В WELLNESS SANTA BEACH HOTEL 5*,СОЛУН
2 нощувки
Собствен превоз