Хайделберг

За града

Оферти

Статии

Хайделберг / Hajdelberg

Не е тайна, че Хайделберг (на немски Heidelberg) е истинско съкровище сред германските туристически дестинации. Той е разположен на бреговете на река Некар точно там, където планината Оденвалд преминава в долината на Рейн.

В Хайделберг се намира най-старият германски университет (Рупрехт-Карлс Университет), основан през 1386 г. През Втората световна война Хайделберг е пощаден от мащабни бомбардировки, заради което градът е запазил бароковото си очарование с тесните улички, замък и живописни къщи. 

Важна информация

Население: 140 000 души

Валута: евро (EUR)

Можете да обмените пари във всяка банка, а в неделя - и на гарата. В Хайделберг има много АТМ устройства. Банките работят от понеделник до петък 8:30 - 16:00 часа. Някои затварят по обяд.

Работно време: Повечето магазини работят между 10:00 и 20:00 часа през седмицата и от 10:00 до 16:00 часа в събота. В неделя всички магазини в града са затворени.

Туристическа информация: Основният туристически офис се намира на централната гара (Hauptbahnhof). Работно време: 10:00 - 19:00 часа (понеделник - събота). От средата на март до средата на ноември офисът работи и в неделя от 10:00 до 18:00 часа.

Спешни телефони: 112

Бърза помощ: 19222, 19292

Полиция 110

Уебсайтове за Хайделберг: www.e-heidelberg.com, www.heidelberg-guide.com, www.tourism-heidelberg.com, www.heidelberg.de

Език: Повечето хора говорят поне малко английски, така че ще се разберете дори и да не говорите немски.

Транспорт

Летище

Най-близките големи летища са Франкфурт (летищен код FRA) и Щутгард (летищен код STR), като Хайделберг се намира почти по средата на пътя между двете.

От летище Франкфурт можете да вземете влак до Хайделберг, като ще ви се наложи да се прехвърлите в Манхайм. Влаковете спират на самото летище, а билетът ще струва между 13 и 20 евро според вида влак. Слезте на централната гара (Hauptbahnhof) в Хайделберг. Пътуването отнема между 45 и 80 минути.

Можете да се качите на директния автобус на "Луфтханза" до Хайделберг (понякога спира в Манхайм по пътя). Минибусът спира пред Терминал 1. Запазете си билет, тъй като местата са ограничени (на имейл hp.muth@ics-logistik.de). Автобусът се движи между 7:00 и 22:30 часа. (вижте www.lufthansa.com). Еднопосочен билет е 19 евро. Автобусът ще ви остави прeд "Crown Plaza Hotel", на пет минути от центъра.

На летището лесно можете да наемете кола. Ако наемете такси, имайте предвид, че до Хайделберг ще платите около 120 евро.

Уебсайт: www.frankfurt-airport.com

Aко кацнете на летище Франкфурт-Хан (HHN), най-лесно е да използвате директния автобус, който потегля оттам за Хайделберг. Пътуването трае малко над два часа, а билетът струва около 20 евро.

Уебсайт: www.hahn-airport.de

От летището в Щутгарт вземете влак до Манхайм и оттам се прехвърлете за Хайделберг.

Уебсайт: www.stuttgart-airport.com

Влак

Ако се придвижвате с влак, повечето влакове ще ви оставят в Манхайм, откъдето трябва да се прехвърлите на регионалния влак за Хайделберг. От Манхайм до Хайделберг пътят е 15 минути. Слезте на централната гара (Hauptbahnhof) и оттам за 10 минути с трамвай сте в центъра.

Уебсайт: www.bhn.de

Автомобил

Паркирането в центъра на града е трудна задача. Най-добре паркирайте колата си пред хотела или в подземен паркинг и се придвижвайте пеша из града. Градът е сравнително малък, с обширна пешеходна зона.

Градски транспорт

В града се движат автобуси и трамваи. Вземете си билети за многократно пътуване или "семейни" билети.

Заведения

На Unteren Straße (Унтерен Щрасе) баровете са един до друг. Разнообразието в Хайделберг е огромно - над 300 бара, бирарии, клубове и дисоктеки. Някои от бирариите са в "туристически" баварски стил - с еленови рога на стената, други са типичните студентски барове, които остават отворени до по-късно. Повечето заведения затварят в един часа.

"Zieglers" е най-старият студентски бар.

Шопинг

Една от най-добрите зони за пазаруване е в стария град. Там има както управлявани от независими собственици магазинчета, така и магазини от световни вериги.

Много магазини има по поречието на река Некар между площадите Bismarkplatz и Marktplatz. По улиците Plöck и Untere Strasse ще откриете много бутици и магазини за подаръци.

Забележителности

Старият град (Altstadt)

Започва на площд Бисмаркплац (Bismarkplatz), който е основна свързваща точка за автобусите и трамваите. Оттам тръгнете по Хаупщрасе (Haupstraße) и минете покрай замъка.

Туристическият офис в града организира обиколка с екскурзовод из стария град, която продължава около два часа и струва около 11 евро. Обиколките се провеждат в събота от 14:00 часа, начална точка Universitätsplatz. (Университетсплац), а между април и октомври - и в петък от 14:00 часа.

Замъкът (Schloss)

Издигащият се над стария град замък, изграден от червен пясъчник, е едно от най-красивите германски укрепления в ренесансово-готически стил.

До замъка можете да стигнете като се качите пеша по стръмния хълм, на който е разположен, или като използвате въжената железница (на немски "Bergbahn", www.bergbahn-heidelberg.de) от спирка Kornmarkt на Zwingerstraße (Цвингерщрасе). Двупосочен билет струва около 6 евро. Вход за замъка: 5 евро. Работно време: 8:00 - здрач.

Рупрехт-Карлс Университет

Най-старият германски университет, основан 1386 г. Факултетите му са разпръснати из целия град, но не пропускайте старата и новата сграда на университета, които се намират в стария град.

Уебсайт: www.uni-heidelberg.de

Студентският затвор (Studentenkarzer)

От 1778 до 1914 г. студентите с лошо поведение (задяване на момичета, пиене и др.) са били хвърляни в Студентския затовр, зад старата сграда на университета. Там са се хранели само с хляб и вода и престоят им е можел да бъде прекъснат само при сериозни причини (например да се явят на изпит).

Вход: 2,50 евро. Работно време: 10:00 - 18:00 (вторник-неделя, април-септември), 10:00 - 16:00 (вторник-събота, октомври-март).

Курпфелцишес музей (Kurpfälzisches)

Този музей представя археологически находки, историята на Хайделберг, произведения на изкуството.

Работно време: 10:00 - 18:00 часа (без понеделник). Вход 3 евро, в неделя 1,80 евро.

Адрес: Hauptstraße 97

Мерхенпарадис (Märchenparadies)

Това е мини тематичен парк с герои от приказките, игрална площадка и мини-влак.

Вход: 3 евро. Работно време: 10:00 - 18:00 (в неделя, празници, юли и август до 19:00 часа)

Адрес: Königstuhl 5a

Уебсайт: www.maerchenparadies.de

Зоопаркът

Работно време: 9:00 - 18:00 часа. Вход: 8 евро. Адрес: Tiergartenstraße 3.

Уебсайт: www.zoo-heidelberg.de

Събития

Международен пролетен фестивал за класическа музика в Хайделберг 

Провежда се през март - април, с участници от цял свят.

Уебсайт: www.heidelberger-fruehling.de

Фестивал за опера, оперета и спектакли в замъка

Спектаклите се изнасят на открито в замъка. Фестивалът продължава от май до август.

Уебсайт: www.schlossfestspiele.de

Хайделбергска есен (Heidelberger Herbst)

Есенният фестивал в Хайделберг се провежда в края на септември в стария град и включва средновековен пазар.

Джаз фестивал "Enjoy Jazz"

Фестивалът се провежда в Манхайм, Хайделберг и Лудвигсхафен. 

Уебсайт: www.enjoyjazz.de

Коледа в Хайделберг

В последните дни на ноември се открива коледният пазар в града, който е отворен до Коледа, а до началото на януари има открита ледена пързалка.

Забележителности около Хайделберг

Избрани оферти