Инсбрук

За града

Оферти

Статии

Инсбрук / Insbruk

Инсбрук е провинциалната столица на областта Тирол и петият по големина град в Австрия. Три пъти селището е домакинствало на Зимните олимпийски игри. Разположен близо както до Мюнхен, така и до Северна Италия, това е задължително място за посещение, ако сте любители на зимните спортове.    

Инсбрук се  превръща в столица на Тирол през 1429 г., а в края на XV в. става политически и културен център на Европа, когато император Максимилян I преместил императорския двор там. Много старинни сгради от Средновековието, а и от по-скорошни времена, са се запазили и до днес в Стария град.

Градът е известен със спортните си съоръжения, особено за през зимата, тъй като е разположен в Алпите и е заобиколен само от планини. На територията му или съвсем близо до него са разположени няколко ски комплекса. През 90-те години тук бе един от центровете за сноубордисти и тази култура живее в града и до днес, като се подържа и от многото събития през годината, свързани със сноуборда, на които идват хора от цял свят.

В града има няколко университета и колежа с над 25 000 студенти. Взети заедно с големия брой италианци, които идват тук, те правят нощния живот в града доста интересен.              

Областта Тирол е толкова различна от останалата част на Австрия, че ви се струва, че сте пресекли някаква граница. Всъщност, на практика вие наистина сте го направили. Границата между околностите на Залцбург и Тирол представлява планини, а през тях се минава през четири прохода.  Самото име на провинция Тирол призовава посетителите с прелестните, вечно покрити със сняг планински вериги, виещи се в далечината алпийски долини, проливни планински дъждове и зрелищни ледници, издигащи се от дълбините като брилянтни, ледени диаманти. През зимата ще се наслаждавате на тонове дълбок, ослепително бял пухкав сняг; ски-спортовете и пързалянето с шейни нямат равни на себе си, а ексцентрични зимни карнавали с гротескно маскираните актьори ще ви пленят завинаги. Дойде ли лятото, можете да се наслаждавате на изключителна алпийска гледка с хладни планински езера и разходки из горите. През цялата година има местни жители с кожени панталони и широкополи шапки, пеещи тиролски песни и свирещи на цитри, и разбира се, онзи специфичен звук на звънците на кравите.            

Важна информация  

Население: 140 000 души

Валута: Евро

Телефонен код за страната: +43

Телефонен код за Инсбрук: 512

Туристическа информация: Burggraben 3, тел. +43-512-53560, имейл: info@innsbruck.info, работно време: 9:00 - 18:00 (всеки ден)

Интернет сайтове за Инсбрук: www.innsbruck.infowww.innsbrucktravel.com,

www.innsbruck.at

Климат: Отдалечеността на Инсбрук от брега и надморското равнище определят континенталния климат на мястото. Зимата е студена и с много сняг, а лятото общо взето е топло, но с доста променливо време. Съвсем нормално е в топлите месеци температурата да достига над 30°C, но на моменти може да падне и до 17°C. Но винаги вечерите тук са студени и дори и в най-горещите дни, ще ви трябва връхна дреха.     

Транспорт

Летище 

Летище Инсбрук е най-голямото в Тирол. От и до него има редовни и директни полети от повечето големи западноевропейски летища. Вземете автобусна линия F до центъра (движи се на всеки 15 минути, а в неделя на всеки 30 минути). Цената на билета е около 2 евро.

Уебсайт: www.flughafen-innsbruck.at

Друга алтернатива е летището в Мюнхен (на около 2 часа и половина) – оттам има микробуси, които директно ще ви откарат до вашия хотел, дори и да не е в самия Инсбрук, а в околностите. Цената на микробусите от Мюнхен е приблизително колкото за билет за влака.

Уебсайт: www.munich-airport.de

Влак         

Централната жп гара се намира на площад Südtiroler Platz в източната част на града. Има и няколко други гари, които обслужват крайградските линии. Австрийските жп превози се обслужват от Österreichische Bundesbahnen, OEBB.

Уебсайт: www.oebb.at

S-Bahn е нова железопътна система, която обслужва града и околните селища. Нарича се "Inntal S-Bahn". Влакове между гара „Hall” и  „Telfs-Pfaffenhofen” се движат на всеки 15 минути. Разписанието може да видите на: http://www.vvt.at/dataarchive/data96/vvt_fol_tirol_301_s_bahn_oebb.pdf

Автомобил

До Инсбрук може да достигнете и по двете магистрали в Тирол: Inntalautobahn (A 12) и Brennerautobahn (A 13). В по-голямата част от центъра на града може да се паркира срещу заплащане, но само за кратко време. Ето защо ви препоръчваме, ако сте решили да останете за по-дълго време в централната част, да ползвате градския транспорт.

Пеша

Повечето хора, дошли да разгледат града, не ползват транспорт. Всички главни забележителности в Стария град са на разстояние, което без проблем може да се измине пеша. Картата на града струва само около евро и ще ви е много полезна да се ориентирате.

От Централната гара (Hauptbahnhof) до центъра на града отнема около 10-15 минути. Когато излезете от гарата, пресечете улицата, обърнете се надясно и продължете. След това завийте по първата улица от ляво и вървете до ул. Maria-Theresien Strasse. Там завийте надясно и продължете към центъра на града. Тя ще ви отведе до пешеходната зона.    

Обществен транспорт

Местният транспорт се управлява от компанията Innsbrucker Verkehrsbetriebe (www.ivb.at), както и от два частни оператора. Билетът е валиден за всеки вид транспорт – автобуси, трамваи и влакове. Единичен билет струва 1,90 евро, за четири пътувания е 6 евро, за 24 часа - 4,20 евро, а за една седмица - 13,20 евро.

Гостите на града трябва да внимават, защото понякога автобуси от една и съща линия вървят по различни маршрути. Например такава е линия „О”. Гледайте внимателно какво пише на знаците вън и вътре на автобуса и слушайте обявленията в превозното средство.

Има специална автобусна линия "TS" ("The Sightseer" - Туристът) (www.sightseer.at), която свързва главните забележителности с центъра. За нея единичният билет струва 3,20, а целодневният - 6,00 евро.                            

Две от трамвайните линии минават и през селцата до Инсбрук. Линия 6  ходи до село Иглс (Igls), което си струва да видите. Линията минава през планината и красиви гори. Иглс е причислен към градската зона, така че не трябва да плащате нищо допълнително към билета. Линията STB е дълга 18 километра и минава през няколко села. Съвет: преди да посетите града проверете за промяна в линиите и разписанието на посочените интернет страници.
 

Заведения

В Инсбрук ще откриете заведения за всеки вкус - от подобни на американски закусвални до пицарии, от скъпи ресторанти до кръчми и бърза храна. Има много италиански ресторанти.

Обикновено нощните клубове се оживяват около 1:00 часа и не затварят до 6-7:00 сутринта.

Шопинг

В града има няколко мола: 

В центъра        

Rathaus Gallerien – намира се на две минути от Стария град. Входът е от улица Maria-Theresien-Straße. Уебсайт: www.rathausgalerien.at

Kaufhaus Tyrol - това е един от по-новите молове, който също е в центъра на града, точно срещу Rathaus Gallerien. Уебсайт: http://kaufhaus-tyrol.at   

Sillpark – точно на края на центъра. От централната гара завийте надясно, вървете една пресечка, завийте надясно, минете под железопътната линия и ще го видите. Уебсайт:www.sillpark.at   

Извън центъра на града:


DEZ - тук освен самия мол, ще можете да разгледате и многото магазини около него. Дотам се движат автобусни линии C, S и T. Уебсайт: www.dez.at

Cyta – намира се в предградието Völs, до което ходи автобусна линия Т. 

Освен тях има и няколко склада, особено в село Neu-Rum.

Търговски райони: Много магазини има и в централните пешеходни зони като: ул. Maria-Theresien-Straße, Стария град, площад Franziskanerplatz, площад Sparkassenplatz, ул. Anichstraße, ул. Museumstraße и др. Също така удобен за пазаруване е и районът Вилтен (Wilten), до който може да стигнете с трамвайни линии 1, 6 and STB.

Сувенирни магазини: В Стария град може да намерите сувенири от различен произход, но в Tiroler Heimatwerk на ул. Meranerstraße 2 предлагат истински тиролски сувенири. Много от магазините обаче са скрит капан за туристите и продават на цени в пъти по-високи от разумните. По-евтини, а и далеч по-автентични сувенири може да намерите в околните на Инсбрук селца.

Забележителности

Обмислете да си вземете Innsbruck Card от туристическия център, от Централната гара, както и от някои музеи. Тя дава право на безплатен достъп до всички забележителности в Инсбрук и безплатно ползване на градския транспорт, включително и на туристическата линия TS. Също така с нея може еднократно да се качите и да се спуснете с лифтовете Nordkette, Patscherkofel и Axamer Lizum, както и да разгледате музея "Кристалният свят на Сваровски" (Swarovski Kristallwelten) в град Ватенс (kristallwelten.swarovski.com). Може да си вземете карта за 24/48/72 часа, като цените съответно са 29, 34 и 39 евро.

Автобусната линия TS ("The Sightseer") минава покрай всички главни забележителности, но винаги може да ползвате и редовните градски линии, които вървят по същите места. С тях отнема повече време, но пък е по-евтино.

Църквата Хофкирхе (Hofkirche)

В нея се намира мавзолеят на император Максимилян I. Особено интересни са бронзовите фигури на „Черните командири”, които изобразяват членовете на различните династии.

Вход: 6 евро при група от най-малко 10 души. Работно време: 9:00 - 17:00 (в неделя и национални празници 12:30 - 17:00 часа). Адрес: Universitätsstraße 2

Уебсайт: www.hofkirche.at

Катедралата Сант Якоб (Dom zu St. Jakob) 

Барокова катедрала с творби от Лукас Кранах и Елдер. След щетите, които понася от земетресение между 1717 и 1724 г., сградата е обновена. Безплатен вход. Адрес:  площад Domplatz.  

Замъкът Амбрас (Schloss Ambras)

Това е ренесансов замък, построен от името на Фердинанд II, херцог на Тирол. Интересни неща, които да видите, са колекцията от портрети и брони; художественият и любопитният кабинет; испанската зала и дворцовата градина. 

Вход: 8 евро, от декември до март - 4,50 евро. Адрес: ул. Schloß Straße 20 (Трамвайни линии 3 и 6 (спирка Luidenstraße)

Уебсайт: www.khm.at/ambras

Шанца за ски скокове Бергизелшанце (Bergiselschanze)

Това е шанца за ски скокове с височина 50 м, която се намира точно над Инсбрук. Поради дизайна и местоположението си се смята за отличителен знак на града. На върха има кафене, от което се разкрива гледка към Инсбрук и околните планини. Когато има спортни събития, не може да се влиза в кулата, а за околността около нея се изискват билет.        

Адрес: Bergiselweg 3. До тук идват трамвайни линии 1,6, STB и TS.

Уебсайт:  www.bergisel.info

Златният Покрив (Goldenes Dachl)

Това е късноготическа тераса с покрив от 2657 медни позлатени плочки. Построена е по нареждане на император Максимилян I.

Адрес:  ул. Herzog-Friedrich-Straße 

Колоната на Св. Ана  (Annasäule) 

Колоната е направена от тиролски мрамор през 1706 в чест на оттеглянето на Баварските войски. Адрес: ул. Maria-Theresien-Straße.

Триумфалната Арка (Triumphpforte)

Построена е по случай брака на херцог Леополд с испанската принцеса Мария Людовика. Северната страна на арката е украсена с траурни теми в чест на Франц Стефан от Лотринген.

Адрес: ул. Maria-Theresien-Straße (в южния край на улицата) 

Музей на Алпинистката асоциация

Отворен е от 09:00 до 17:00 часа. Адрес: ул. Wilhelm-Greil-Straße.

Уебсайт: www.alpenverein.at/leidenschaft 

Анатомичен музей

Отворен е от октомври до май. През останалото време го отварят само по предварителна уговорка. Адрес:ул. Müllerstraße 59

Уебсайт: http://www.i-med.ac.at/ahe

Музеят на камбаните

Леярната на камбани съществува над 400 години и е ръководена от едно и също семейство вече 14-о поколение.  Вход: 6 евро. Работно време: понеделник - събота 9:00 - 17:00 часа (от май до септември и в събота 9:00- 17:00 часа). Адрес: ул. Leopoldstraße 53.

Уебсайт: www.grassmayr.at

Императорски ловен музей (Kaiserjägermuseum)

Адрес: Bergisel 1 (стига се с трамвай номер 1)

Уебсайт: www.kaiserjaegermuseum.org

Панорама "Битката при Бергизел" (Riesenrundgemälde)

Панорамна картина на Битката при Бергизел на 13 август 1809 г., голяма над 1000 квадратни метра. Адрес: Rennweg (автобусни линии 4, О, Е) Уебсайт: www.riesenrundgemaelde.at

Градската кула (Stadtturm Innsbruck)

Намира се на ул. Herzog-Friedrich-Straße.

Национален тиролски музей (Tiroler Landesmuseum)

Различните колекции на музея са на различни места в града и ще ви запознаят с тиролската култура. Работно време: 9:00 - 17:00 (вторник-неделя). Адрес: Museumstraße 15

Уебсайт: www.tiroler-landesmuseum.at

Тиролски музей на фолклорното изкуство (Тiroler Volkskuntmuseum)

Намира се на ул. Universitätsstraße 2 

Уебсайт: www.tiroler-volkskunstmuseum.at

Булеварди и Площади

Улица Maria-Theresien-Straße е централната пешеходна зона на Инсбрук. Тук е колоната на Св. Ана, а зад нея се вижда планината Нордкете, което прави мястото прекрасно за снимки.

Улица Herzog-Friedrich-Straße е централната улица на Стария град, която сега също е пешеходна зона. Простира се до площада, където е Златният покрив.

Площад Sparkassenplatz е модерното ядро на града, до което може да стигнете по ул. Maria-Theresien-Straße. Намира се близо до Стария град. Тук има много ресторанти, кафенета и магазини. На площада в петък се състои пазар на земеделските производители, а през лятото има безплатни филмови прожекции и концерти.

Паркове 

Алпийската градина (Alpengarten) е отворена от юни до септември. Работното й време е от 09:00 до 17:00 часа. Уебсайт: www.uibk.ac.at

Ботаническата градина (Botanischer Garten) на ул. Sternwartesstraße 15. Автобус А ходи точно до главния вход. Работното време е от 07:30 до 19:00 часа, а през зимата затваря в 16:30. Уебсайт: bot-garden.uibk.ac.at.

Имперският дворцов парк се намира на две минути от Стария град. Входът е откъм ул.  Kaiserjägerstraße.

Алпийският зоопарк (Alpenzoo) се намира на ул. Weiherburggasse 37. Може да стигнете  пеша по алеята Hungerburgbahn или с автобусна линия TS. Това е зоопаркът в Европа, който е разположен на най-голяма надморска височина – 727 метра, и е специализиран в планински животни. Има външни клетки, терариуми и аквариуми. Тук е най-голямата колекция в света на планински видове риба. Има и ферма със стари и изключителни породи селски животни.  

Вход: 8 евро. Работно време: 9:00 - 18:00 (април - октомври), 9:00 - 17:00 (ноември - март).

Уебсайт: www.alpenzoo.at

Планината Нордкете (Nordkette)

До нея може да стигнете с автобуси 1, 4, A, D, E, J и T. Влакчето Nordkettenbahn се качва до Зеегрубе и Хафелекар, където се срещат много туристически пътища и започва пътека за върха. През 2004 г. беше открито едно от най-амбициозните трасета за свободно спускане с планински колела в Европа (www.vertriders.com). През зимата планината предлага и няколко ски писти. Те са стръмни, но от тях се разкрива страхотна гледка към близките планини и към самия град.     

Уебсайт: www.nordkette.com

Пачеркофел (Patscherkofel)

Пачеркофел е ски район южно от Инсбрук, в който има много писти през горите – бивши олимпийски трасета. През лятото това е много добра област за катерене. Стига се с автобусна линия J. Оттам можете да се качите на влакчето Patscherkofelbahn (www.patscherkofelbahnen.at). 

Долината Stubaital предлага няколко ски курорта през зимата.

Уебсайт: www.stubai.at

 

Събития

Тиролска вечер (Tiroler Abend)

Хиляди хора посещават това шоу, което поне в малки части разкрива тиролските обичаи. Всеки, който харесва типичните неща за културата на Алпите, ще получи пълно меню: традиционни танци, музика, облекло, ястия и т.н. 

Уебсайт: www.tiroler-abend.com

Фестивал Ню Орлеанс (New Orleans Festival)

Откакто Ню Орлеанс е партньор на Инсбрук, фестивалът се състои всяко лято. Идват множество известни музиканти, а изпълненията са предимно на джаз и блус, както и други стилове, характерни за района на Ню Орлеанс. 

Уебсайт: www.neworleansfestival.at

Състезанието по ски скокове

Провежда се около Нова Година на шанцата Бергизел (Bergisel). По принцип австрийците са много конкурентни в алпийските дисциплини, но това събитие е с особена значимост за всички.  

Уебсайт:  www.bergisel.info

Сноуборд състезание "Air Style")

Сноубордистите се събират за най-голямото събитие от този род в Европа. Състезателите представят най-различни фигури във въздуха с бордовете си, а като добавка към това десетките хиляди зрители са развеселявани и от различните музикални групи, гостуващи на събитието. Провежда се или в началото на декември, или в края на януари. 

Уебсайт: www.air-style.com

Град на звука (Sound City)

В края на пролетта повечето клубове и заведения вземат участие в това събитие, в което Инсбрук се превръща в една голяма мрежа от дискотеки. Микробуси обикалят из града и карат туристите до различни места, където международни диджеи пускат най-разнообразни стилове музика.

Уебсайт: www.soundcity.at

Hafen (www.hafen.cc), Treibhaus (www.treibhaus.at) и P.M.K. (www.pmk.or.at) са съоръжения, в които през годината се провеждат най-различни мероприятия, посещавани от младите хора, студентите и туристите. Дали някое събитие ще съвпадне с вашето пътуване, може да проверите на посочените интернет страници.            

Бележка: През лятото Инсбрук е пълен с туристи от далечния изток или далечния запад, които са на по зряла възраст. Повечето от тях са на обиколка из Европа. Логично организираните събития се адаптират към това. През зимния сезон тук идват предимно хора от по-младото поколение, най-вече студенти от всички краища на света. Това придава на града по оживена атмосфера и съответно събитията са от по-различен характер.

Забележителности около Инсбрук

Избрани оферти