Транспорт - Лайпциг

Летище

Лайпцигското летище Лайпциг-Хале (летищен код LEJ) се намира на 18 км от града. Понякога го наричат летище "Шкойдиц" (Schkeuditz).

Ако искате да се придвижите до града с такси, стоянката се намира пред Терминал B.

От летището до централната града в Лайпциг се стига с влак. Влаковете са на всеки 30 минути, пътуването трае 14 минути и струва 6 евро (за разписание виж: www.bahn.de). На летището ще откриете и представителства на всички големи международни компании за автомобили под наем, повечето от тях са отворени до 23:00 часа.

Много директни автобуси също свързват летището с Лайпциг.

Уебсайт: www.leipzig-halle-airport.de

Друго летище в близост е Лайпциг-Алтенбург (летищен код: AOC). Оттам има директен автобус за Лайпциг (еднопосочен билет струва 12 евро). Автобусът спира на централната гара в града, а пътуването трае около 70 минути. Ако искате да вземете такси, стоянката е пред терминала, а може и да поръчате по телефона от информационното гише на летището.

Уебсайт: www.leipzig-altenburg-airport.de

Градски транспорт

Основният начин за придвижване в Лайпциг са трамваите и автобусите. Единичен билет струва 2 евро. Има и нощни линии, които минават веднъж на час. След 20:00 часа трябва да влезете през вратата на шофьора, където да покажете/купите билет. Билетът важи в рамките на един час, през това време можете да смените няколко превозни средства. Билетите се продават в офиси на компанията за транспорт LVB, в автомати за билети, от шофьора на превозното средство, някои будки за вестници или цигари, както и от билетни автомати в трамваите (приемат само монети). Билетът трябва да се перфорира (печат с датата и часа) веднага след качване в автобуса/трамвая или на машините за перфориране на перона (за влак).

Уебсайт: www.lvb.de

Такси

Можете да вземете такси от стоянките на различни места из града, както и да махнете с ръка на улицата, ако табелата му свети. В ресторантите и заведенията ще ви извикат такси, ако сте техен клиент. Маршрут от центъра до покрайнините излиза около 15-20 евро.

Автомобил

Имайте предвид, че движението в центъра е много натоварено и ограничено на много места. Ако искате да се движите с автомобил в центъра, ще трябва да използвате платен паркинг.

Влак

Лайпцигската централна гара (Hauptbahnhof) е най-голямата в Европа с 26 перона. На гарата има и голям търговски център, където можете да убиете време, докато чакате връзката си. От гарата в Лайпциг с регионални влакове можете да достигнете до всички близки градове. До основните германски градове се движат високоскоростни влакове. Има и директни влакове до много големи европейски градове. Можете да използвате и влаковете на Interconnex (Уебсайт: www.interconnex.com) до няколко дестинации, сред които Берлин. Купете си билет онлайн или в самия влак.

Уебсайт: www.bahn.de

Забележителности около Лайпциг
Есен в Берлин - 3 нощувки със самолет
от 430 лв.
Есен в Берлин - 3 нощувки със самолет
3 нощувки
Самолет
Бад Шусенрид, Германия
от 3250 лв.
Бад Шусенрид, Германия
14 нощувки
Самолет