Лайпциг

За града

Оферти

Статии

Лайпциг / Lajpcig

Лайпциг (на немски Leipzig) винаги е заемал централно място в европейския търговски и културен живот и това си личи и днес. Много от историческите сгради в центъра на града, както и уникалната система от търговски галерии и дворове, са построени от търговци. Лайпциг е най-големият град във федерална провинция Саксония в Германия.

Градът е свързан от векове не само с търговията, но и с образованието. Университетът в Лайпциг е създаден през 1409 г. и е вторият най-стар в Германия.

Историческата църква "Свети Николай" е началната точка на мирните демонстрации срещу комунизма, които доведоха до обединението на Германия.

Важна информация

Население: 520 000 души

Валута: евро (EUR) 

В Лайпциг има многобройни АТМ устройства, а международните кредитни и дебитни карти се приемат в големите магазини, ресторанти и хотели.

Спешен телефон: 112

Туристическа информация: Туристическият офис се намира в самия център, на Katharinenstraße 8. Телефон: +49 341 7104260, имейл: info@ltm-leipzig.de. Работно време: 9:30 - 18:00 (понеделник-петък), 9:30 - 16:00 (събота), 9:00 - 14:00 (неделя)

Здраве: В различните части на града аптеките се редуват да поемат денонощни дежурства. Адресът на дежурната аптека е изписан на витрината на всички останали. Може да платите допълнителна такса за покупка, направена през нощта.

Уебсайтове за Лайпциг: www.ltm-leipzig.de, www.leipzig.de, www.leipzig-sachsen.de

Работно време: Магазините работят от 9:00 до 20:00 часа, някои затварят по-рано в събота, а в неделя повечето са затворени.

Телефонен код за Германия: +49

Телефонен код за Лайпциг: (0) 341

Транспорт

Летище

Лайпцигското летище Лайпциг-Хале (летищен код LEJ) се намира на 18 км от града. Понякога го наричат летище "Шкойдиц" (Schkeuditz).

Ако искате да се придвижите до града с такси, стоянката се намира пред Терминал B.

От летището до централната града в Лайпциг се стига с влак. Влаковете са на всеки 30 минути, пътуването трае 14 минути и струва 6 евро (за разписание виж: www.bahn.de). На летището ще откриете и представителства на всички големи международни компании за автомобили под наем, повечето от тях са отворени до 23:00 часа.

Много директни автобуси също свързват летището с Лайпциг.

Уебсайт: www.leipzig-halle-airport.de

Друго летище в близост е Лайпциг-Алтенбург (летищен код: AOC). Оттам има директен автобус за Лайпциг (еднопосочен билет струва 12 евро). Автобусът спира на централната гара в града, а пътуването трае около 70 минути. Ако искате да вземете такси, стоянката е пред терминала, а може и да поръчате по телефона от информационното гише на летището.

Уебсайт: www.leipzig-altenburg-airport.de

Градски транспорт

Основният начин за придвижване в Лайпциг са трамваите и автобусите. Единичен билет струва 2 евро. Има и нощни линии, които минават веднъж на час. След 20:00 часа трябва да влезете през вратата на шофьора, където да покажете/купите билет. Билетът важи в рамките на един час, през това време можете да смените няколко превозни средства. Билетите се продават в офиси на компанията за транспорт LVB, в автомати за билети, от шофьора на превозното средство, някои будки за вестници или цигари, както и от билетни автомати в трамваите (приемат само монети). Билетът трябва да се перфорира (печат с датата и часа) веднага след качване в автобуса/трамвая или на машините за перфориране на перона (за влак).

Уебсайт: www.lvb.de

Такси

Можете да вземете такси от стоянките на различни места из града, както и да махнете с ръка на улицата, ако табелата му свети. В ресторантите и заведенията ще ви извикат такси, ако сте техен клиент. Маршрут от центъра до покрайнините излиза около 15-20 евро.

Автомобил

Имайте предвид, че движението в центъра е много натоварено и ограничено на много места. Ако искате да се движите с автомобил в центъра, ще трябва да използвате платен паркинг.

Влак

Лайпцигската централна гара (Hauptbahnhof) е най-голямата в Европа с 26 перона. На гарата има и голям търговски център, където можете да убиете време, докато чакате връзката си. От гарата в Лайпциг с регионални влакове можете да достигнете до всички близки градове. До основните германски градове се движат високоскоростни влакове. Има и директни влакове до много големи европейски градове. Можете да използвате и влаковете на Interconnex (Уебсайт: www.interconnex.com) до няколко дестинации, сред които Берлин. Купете си билет онлайн или в самия влак.

Уебсайт: www.bahn.de

Заведения

В Лайпциг се намира едно от най-старите кафенета в Европа, което не е спирало съществуването си - "Zum Arabischen Coffe Baum". Намира се на улица Kleine Fleischergasse 4. Кафенето разполага и с музей (www.coffe-baum.de).

Кафенетата, баровете и бирариите в града са многобройни. 

Не пропускайте да опитате местните специалитети - лерхен (Lerchen, сладкиш от сладко тесто, продава се в пекарните), куарккойлхен (Quarkkeulchen, сервират ги в ресторантите като десерт, нещо като палачинка със захар), лайпцигер алерлай (Leipziger Allerlei, ястие с няколко вида зеленчуци, понякога с гъби или раци). Дюнерът, макар и да не е типично германска храна, се е превърнал в неизменна част от лайпцигската кухня.

Ще откриете много барове, бирарии и по-малки клубове по улица Карл Либкнехт (Karl-Liebknecht-Straße), която води към студентски и алтернативни квартали.

Шопинг

Възможностите за пазруване в Лайпциг са разнообразни. В "Hauptbahnhof Promenaden" (търговският център до централната гара) има шикозни бутици, които работят до 22 часа. Ще ги откриете и в "Specks Hof" и в "Mädler". Вторият търговски център е пример за историческите търговски здания на Лайпциг.

Улиците Hainstrasse, Nikolaistrasse и Petersstrasse също са известни с многобройните си магазини. Сувенири, свързани с Лайпциг и Германия, можете да купите от магазинчетата в стария град.

Много популярни сред жителите на Лайпциг са пазарите за местна продукция. На съботния пазар до централния стадион и местността "Festwiese", както и на територията на стария изложбен център, ще откриете всичко, за което можете да си помислите. През първия уикенд от месеца се провежда пазар за антики. През май и юни се провеждат традиционни фермерски пазари, а преди Коледа се открива коледен пазар (Leipziger Weinachtsmarkt).

Забележителности

Къщата-музей на Менделсон

Това е единственият дом на композитора Феликс Менделсон, който е запазен и днес е превърнат в музей. Изложени са мебелите, предметите и документите, които е използвал самият Менделсон.

Вход: 4,50 евро. Всеки втори вторник на месеца - безплатно. Всяка неделя от 11 часа се провеждат концерти в музикалния салон (12 евро). Работно време: 10:00 - 18:00 (всеки ден)

Адрес: Goldschmidtstraße 12

Уебсайт: www.mendelssohn-stiftung.de

Къщата-музей на Бах

Билет: 6 евро. Всеки първи вторник на месеца - безплатно. Работно време: 10:00 - 18:00 часа (без понеделник). Намира се на улица Thomaskirchof 16, срещу църквата Свети Томас.

Уебсайт: www.bach-leipzig.de

Къщата-музей на Шуман

Вход: 3 евро. Работно време: 14:00 - 17:00 часа (сряда - петък), 10:00 - 17:00 (събота и неделя).

Уебсайт: www.schumann-verein.de

Старото кметство

Построено е през 1556 г. и е едно от най-големите в Германия. Намира се в центъра на стария град на Лайпциг. Вътре има музей, представящ историята на града от XII век до днес. Вход: 2,50 евро.

Църквата Свети Томас

Това е църквата, в която Йохан Себастиан Бах е бил черковен певец. Останките му са погребани до олтара. През уикендите можете да се качите и на църковната кула (вход: 2 евро).

Църквата Свети Николай

Това е църквата, от която тръгва мирната демонстрация срещу комунизма, приключила с обединението на Германия през 1989 г.

Адрес: Nikolaikirchhof 3

Уебсайт: www.nikolaikirche-leipzig.de

Форум за съвременна история (Zeitgeschichtliches Forum)

Този музей представя историята на ГДР и на падането на Берлинската стена. Намира се на улица Grimmaische 6. Безплатно. Работно време: 10:00 - 18:00 (всеки ден).

Музеят на облия ъгъл (Gedenkstätte Museum in der „Runden Ecke“)

Музеят се намира в бившата щабквартира на Щази и показва начина, по който службата е контролирала живота на хората. Безплатно. Работно време: 10 :00 - 18:00 часа (всеки ден)

Уебсайт: www.runde-ecke-leipzig.de

Музей на изящните изкуства (Museum Der Bildenden Kunste)

В него са изложени картини от XV век до днес. Работно време: 10:00 - 18:00 часа, сряда - 12:00 - 20:00 часа, понеделник - почивен ден. Вход: 5 евро.

Уебсайт: www.mdbk.de

Музеят "Граси" (Grassimuseum)

Включва Музея за приложни изкуства, Музикалния музей и Музея на етнологията. Вход: 4-5 евро на музей.

Уебсайт: www.grassimuseum.de

Паметникът Борбата на народите (Völkerschlachtdenkmal)

Това е най-големият паметник в Европа, посветен на победата над Наполеоновите войски.

Уебсайт: www.voelkerschlachtdenkmal.de

Музей на психиатрията (Sächsisches Psychiatriemuseum)

Работно време: 13:00 - 18:00 (сряда-събота), както и с предварителна уговорка. Вход: 2 евро. Адрес: улица Mainzer 7.

Уебсайт: www.psychiatriemuseum.de

Аптечният музей (Sächsisches Apothekenmuseum)

Работно време: 11:00 - 17:00 часа, в четъвртък - 14:00 - 20:00 часа. Адрес: ул. Thomaskirchof 12

Музей на училището (Schulmuseum)

Безплатно. Адрес: Goerdelerring20. Работно време: 9:00 - 16:00 часа (понеделник - петък)

Уенсайт: www.schulmuseum-leipzig.de

Галерия на съвременното изкуство (Galerie für zeitgenössische Kunst)

Вход: 8 евро. Адрес: Karl-Tauchnitz-Straße 9-11. Работно време: 14:00 - 19:00 (вторник-петък), 12:00 - 18:00 (събота и неделя).

Уебсайт: www.gfzk.de

Зоологическата градина

Работно време: 9:00 - 17:00 (варира през сезоните). Адрес: Pfaffendorfer Straße 29. Вход: 13 евро.

Уебсайт: www.zoo-leipzig.de

Езерата на Лайпциг

Край Лайпциг има няколко езера, които в миналото са били открити мини, а сега са превърнати в места за забавление. Можете да прекарате деня на  плажа, да карате кану или да ловите риба. Най-близо са Кулквицер (www.kulkwitzersee.com), Коспуденер (Cospudener), и Марклебергер (www.markkleeberger-see.de).

Уебсайт: www.leipzigseen.de

Вилдпарк (Wildpark)

Във Вилдпарк можете да видите диви животни на свобода сред природата.

Уебсайт: www.wildparkverein-leipzig.de

Панорамата Азизи (Asisi Panometer)

Огромна панорама. Картината от време на време се сменя. Вход: 10 евро.

Адрес: Richard-Lehmann-Straße 114

Уебсайт: www.asisi.de

Кулата Панорама (Panorama Tower)

Най-високата сграда в Лайпциг, има ресторант и наблюдателна площадка на върха. Вход за площадката: 3 евро.

Уебсайт: www.panorama-leipzig.de

Събития

Лайпцигски панаир на книгата (Leipziger Buchmesse)

Провежда се през март ежегодно от 1946 г. Изложителите са близо 200 от над 30 държави.

Уебсайт: www.leipziger-messe.de

Джаз фестивалът LeipJAZZig

Джаз фестивалът е традиционно място за среща на музиканти от Източна и Западна Европа, провежда се през март.

Уебсайт: www.leipjazzig.de

Международно изложение за автомобили (AMI)

Изложението е едно от най-значимите в цяла Европа. Ще видите всякакви видове превозни средства - автомобили, мотоциклети, камиони, каравани.... Провежда се около средата на април.

Вход: 11 евро.

Уебсайт: www.ami-leipzig.de

Панаир на забавлението (Kleinmesse)

Провежда се два пъти годишно - през април/май и септември/октомври в местността Cottaweg.

Уебсайт: www.leipziger-kleinmesse.net/

Фестивалът на град Лайпциг (Leipziger Stadtfest)

Фестивалът на града се провежда през първия уикенд на юни и привлича около 300 000 посетители ежегодно. Проявите включват музика на открито и кулинарни изложения.

Уебсайт: www.leipzigerstadtfest.de

Готическият фестивал (Wave-Gotik-Treffen Leipzig)

Това е най-големият готически фестивал в света с тематично селце, средновековен пазар и готическа музика.

Уебсайт: www.wave-gotik-treffen.de

Фестивалът на Бах в Лайпциг

Фестивалът на Бах в Лайпциг се провежда през юни.

Уебсайт: www.bach-leipzig.de

Фиеста с балони 

Фиестата с балони в Лайпциг се провежда през последните дни на юли над езерото Зилберзее в квартал Льосниг. В шоуто участват около 100 балона в най-различни форми и цветове.

Уебсайт: www.balloonfiesta.de

Фестивал на Менделсон в Гевандхаус

Всяка година през август и септември Фестивалът на Менделсон е повод хиляди хора да се насладят на изпълненията на произведения на композиттора в концертната зала Гевандхаус (Gewandhaus).

Уебсайт: www.gewandhaus.de

Фестивал на хумора и сатирата

Фестивалът се провежда около средата на октомври и продължава десет дни. Представления и изложби се помещават в кабарета и ателиета.

Уебсайт: www.lachmesse.de

Забележителности около Лайпциг

Избрани оферти