Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Забележителности - Сандански

Още на влизане в Сандански  по шосето, при разклона с главния път София-Кулата-Атина, посетителят вижда архитектурно-скулптурния комплекс  сред който се издига 7-метровата белокаменна фигура на античния герой Спартак.

В центъра на града се намира Археологическият музей с останки от Епископска базилика, съхранил веществени доказателства за повече от 27 века. Особено внимание заслужава църквата “Свети Георги” от 1861 г. - единствената запазена сграда от времето на Възраждането. Туристите трябва да посетят и Градската художествена галерия .

Под съвременния град лежат останките на античен град. Селището около минералните извори е възникнало през II хилядолетие преди нашата ера. От тракийското племе меди, обитавало околностите му, произхожда Спартак - водачът на най-голямото въстание (74 г.) в Римската империя. До VI век градът е един от първите християнски епископски центрове в България. В края на VI век е бил разрушен от варварски племена. От тези времена той носи името Свети Врач в памет на двамата братя Козма и Дамян - народни лечители. Това име градът носи до 1947 година, когато е преименуван на Сандански, в чест на Яне Сандански.

Сандански се гордее с уникалния си градски парк, наречен през 1981г. Свети Врач. На територия от 344 дка виреят над 200 средиземноморски растителни вида. Интересни са чинаровите дървета, две от които природни забележителности – чинарът в центъра на града (550 г. и вис. 23 м) и чинарът в лятната къпалня (500 г. и  вис. 26м).

Паркът дава отлични възможности за отдих и развлечения. Тук се намират стадионът, летният театър, открит басейн, изкуствено езеро с водни колела и  лодки.

На 24 км югоизточно от Сандански се намира град Мелник , а след още 6 км  се намира  Роженския манастир. В Роженския манастир са скрити много тайни  и реликви, но една от тях  безспорно  е копието на известната Иверска икона. Тя е поставена в кивот в параклиса на обителта "Св.св. Козма и Дамян".  Оригиналът е гръцки, а според преданията това е единствената икона направена от  светено желязо. Друга история разказва, че тя е  била в Атон.  Независимо коя история е вярна, иконата се познта  по това , че Богородица е с рана на главата. Тези, които са  се помолили на изборажението са категорични, че иконата помага при физически и психически проблеми

На 18 км североизточно, в Пирин е разположен курортът Ппина лъка  и 11-метровияhttp://www.bgglobe.net/viewer.php3?lang=bul&Obj_ID=233&alone=no"> Попинолъшки водопад. Курортът е отправна точка за различни туристически маршрути в планината.

На територията на община Сандански има 6 минерални извора. Изградена е отлична хотелска инфраструктура, чрез което Сандански е придобил славата на национален и международен балнеокурорт за лекуване на неспецифични и хронични белодробни заболявания, посещаван от туристи от Западна Европа и скандинавските страни.


 

Забележителности около Сандански
Свързани Пътеписи за Сандански