Албания - какво непременно да посетим

Вижте още от Албания
1 от 6

 

Албания има излаз на Адриатическо и Йонийско море, граничи с Косово и Черна гора, Македония и Гърция. Най-бързо до  Албания се стига със самолет.  Летище “Ринас” е на 25 км от столицата Тирана. Транспортната мрежа не е добре уредена и трябва такси до града. Там ви е нужен приличен английски.

Тирана - Албания

Албания е една от най-евтините страни за туризъм в цяла Европа години наред според американската преса. Там 15 евро ще заситят и най-бездънния стомах, а нощувките в доста добри хотели не са повече от 40-50 евро на вечер.

Кухнята е типично средиземноморска. Усеща се силното гръцко и италианско влияние, а поради религиозния фактор преобладава овчето месо пред всички други. Китайците са фактор навсякъде и едва ли е останала страна, където да не са пренесли и своите гозби. Наричат Албания страната на бункерите. По времето на Енвер Ходжа са построени над 700 хиляди бункера на цялата й територия в случай на ядрена атака, които приличат на огромни бетонени гъби.

Тирана не се различава особено от другите европейски градове. Там е пълно с модерно строителство, облагородени паркове и алеи, широки булеварди, скъпи магазини, заведения и голям брой високи сгради. Сред забележителностите си заслужава да видите площада “Скендербей", Операта, Джамията Етем бей, Националната библиотека, символът на града – Часовниковата кула, руините на Юстиниановата крепост, Националния исторически музей. Сред атракциите са зоологическата и ботаническата градина. Но най-силно впечатление прави лифтът “Дайти” в северната част на столицата, който отвежда туристите за минути в един запазен планински кът. Отгоре на 1000 м височина се вижда цяла Тирана и дори Адриатическо море.

Вижте най-добрите оферти за пътуване в Албания!

Виж още: 

Почивка в Гърция

Почивка в Турция

Екскурзии до Черна Гора

Дата: 22 януари 2020 г.
4.5/5, 50725 гласа
Забележителности около Тирана