Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Забележителности - Лондон

Много малко градове имат толкова много забележителности колкото Лондон. Биг Бен, Тауър бридж, Хайд парк, катедралата „Свети Джеймс“ и още много. Всички те присъстват в списъка на туристите и определено всички си заслужават да бъдат видени, особено ако сте за първи път в Лондон.

Бъкингамският дворец (Buckingham Palace) 

Бъкингамският дворец е бил дом на кралското семейство от 1837 г. до отварянето му за посетители през 1993 г. Приемните зали са обзаведени с изящни и ценни предмети – картини, скулптури и едни от най-добрите английски и френски мебели. Насладете се на разходки из градините на двореца – 39 акра красота, разположени пред двореца и езеро от XIX век. Отворен е за посещение само през лятото, но не го пропускайте, дори да нямате намерение да влизате вътре. Прочетете подробна статия за Бъкингамския дворец.

Кулата на Лондон (Tower Of London)

Изграждането й започва през 1078 г. по време на управлението на Уилям Завоевателя. Днес Кулата на Лондон е едно от най-известните крепостни здания в света. Тук ще имате възможността да видите скъпоценните камъни на короната, Средновековния дворец и позорната Кървава кула. Входът е около 20 паунда, малко по-евтино е, ако резервирате билет онлайн.

Тауър бридж (Tower Bridge) 

Тауър Бридж е мост, който е комбинация от подемен и висящ мост. Намира се над река Темза, и е близо до Кулата на Лондон, откъдето получава и името си. Той е съставен от две кули, които са свързани с два хоризонтални свързващи пасажа. Прочетете подробна статия за Тауър бридж.

Британският музей (British Museum)

Британският музей се счита за един от най-големите и интересни музеи в света. Той привлича над шест милиона посетители всяка година. Сред „звездите“ на музея са асирийските съкровища, египетските мумии, Розетският камък. Входът е свободен (някои временни изложби са с билети). Прочетете подробна статия за Британския музей.

Уестминстърският дворец с парламента (The Palace of Westminster)

Уестминстърският дворец, в който се намира Камарата на парламента (Houses of Parliament), е неоготическо изящество на архитектурата, което ще ви впечатли. Построено е от Чарлс Бари и Аугустус Пугин през 1840 г. Заедно с часовниковата кула, кулата Св. Стефан и Биг Бен, представляват едни от най-добре познатите символи на Лондон. Има аудио гидове и обиколки с екскурзовод, които по стъпките на кралицата ще ви преведат през 1000 години история.

Адрес: Parliament Square, SW1.

Уебсайт: www.parliament.uk

Лондонското око (The London Eye)

137-метровото виенско колело има 32 капсули като във всяка една от тях могат да се поберат по 25 души. Возенето на Лондонското око отнема около 30 минути, а билетът струва малко над 20 паунда, ако си закупите предварително билет онлайн и почти 30 паунда, ако го купите на място. Прочетете подробна статия за Лондонското око.

Музей Виктория и Албърт (The Victoria & Albert Museum)

Музеят Виктория и Албърт е известен със своите колекции от почти всичко - от ислямско изкуство до колекция от бижута, известни картини и интересни облекла от Вивиан Уестууд. Последният петък на всеки месец се организират специални и необикновени събития, които продължават до късно вечерта. 

Адрес: Cromwell Road, SW7.

Уебсайт: www.vam.ac.uk

Галерия Тейт Модърн (Tate Modern)

Помещаваща се в някогашна електроцентрала, тази галерия е експресивна и внушителна. След отварянето си става една от основните атракции на Лондон. Тук са се организирали изложби на популярни творци като Анди Уорхол и Фрида Кало. Входът е свободен с изключение на специални събития.

Адрес: Bankside, SE1

Уебсайт: www.tate.org.uk

Парк Свети Джеймс (St. James's Park)

Паркът Свето Джеймс се намира в централната част на Лондон и е най-старият от кралските паркове. Разположен е в най-южната част на района Сейнт Джеймс. Паркът разполага с малко езеро, в което има два острова. Прочетете повече за Парк Свети Джеймс.

Площад Трафалгар / Трафалгар Скуеър (Trafalgar Square)

Трафалгар е площад в централната част на Лондон. Намира се в сърцето на Лондон и е един от най-известните площади в Лондон, Великобритания и целия свят. Прочетете повече за Площад Трафалгар.

Катедрала Свети Пол (St Paul's Cathedral)

Катедралата Свети Пол е англиканска катедрала, намираща се на най-високата точка в Лондон – хълма Лъдгейт. Тя е седалище на епископа на града. Катедралата е едно от най-посещаваните места в Лондон. Ако сте в добра форма, качете се до Залата на шепота, за да проверите невероятната й акустика, а след това още нагоре до купола на катедралата, откъдето ще видите Лондон като на длан. Прочетете повече за Катедрала Свети Пол.

Кралски театър Друри Лейн (Royal Theatre Drury Lane)

Кралският театър Друри Лейн се намира в Ковънт Гардън, Лондон. Главният вход гледа към улица Катрин, а задният – към Друри Лейн. Театърът датира от 1663 г., като е бил събарян и строен четири пъти, което го прави и най-стария театър в града. Прочетете повече за Кралски театър Друри Лейн.

Риджънтс парк или Парк на регента (Regent's Park)

Паркът на регента е един от кралските паркове. Намира се в северната част на Централен Лондон. Паркът има външен път, подобен на пръстен, който е наречен „външен кръг“, и вътрешен път, подобен на пръстен, наречен “вътрешен кръг“.

Мадам Тюсо (Madame Tussauds) 

Мадам Тюсо е музей на восъчните фигури, основан от восъчния скултор Мари Тюсо. Този музей има клонове в няколко известни града по света. В лондонския музей ще видите над 300 фигури на известни личности, 4D филм с героите на Марвел, а накрая можете да преживеете Лондон чрез интерактивна обиколка с такси. Закупете си билет онлайн и спестете повече от 10 паунда в сравнение със закупен на място билет. Прочетете повече за историята на Мадам Тюсо.

Уестминстърско абатство (Westminster Abbey)

Уестминстърското абатство е по-известното име на църквата Св. Петър от Уестминстър. Тя е голяма готическа църква, разположена е западно от двореца на Уестминстър. Това е традиционното място за коронации и погребения на английските, и по-късно на британските монарси от 1066 г. насам. Прочетете подробна статия за Уестминстърско абатство.

Уебсайт: www.westminster-abbey.org

Природонаучният музей (Natural History Museum)

Този музей пази хиляди експонати от природния свят, сред които любими на посетителите са залата с динозаврите, моделът на син кит, както и възможността да се срещнат на живо с учени от различни области. Входът е свободен (някои временни изложби може да са с билети)

Уебсайт: www.nhm.ac.uk

Дворецът Хамптън Корт (Hampton Court Palace)

Хамптън Корт е бил любимият дворец на крал Хенри Осми. Призрачната галерия, Кухнята на Тюдорите, лабиринтът от храсти в градината и перфектно поддържаните градини са сред акцентите на двореца. Организират се и обиколки с облечени в костюми от миналото екскурзоводи. 

Уебсайт: www.hrp.org.uk/hampton-court-palace

Музеят на Шерлок Холмс (The Sherlock Holmes Museum)

Легендарният дом на улица Бейкър Стрийт 221Б е мястото, където според книгите на Артър Конан Дойл е живял Шерлок Холмс от 1881 до 1904 г. Вътре ще видите подробно обзаведен кабинетът на Холмс спрямо описанието от книгите, както и восъчни фигури в реални размери. 

Уебсайт: www.sherlock-holmes.co.uk

Забележителности около Лондон
Свързани Пътеписи за Лондон
Виза за Великобритания за чуждестранни граждани
от 800 лв.
Виза за Великобритания за чуждестранни граждани
0 нощувки
Без транспорт
Виза за Великобритания за чуждестранни граждани
от 800 лв.
Виза за Великобритания за чуждестранни граждани
0 нощувки
Без транспорт