Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Събития - Бали

Според балинезийския календар основните събития се случват на точно определени дати. Разнообразните фестивали на острова се провеждат на всеки 260 дни или на всеки 6 месеца. Балинезийците вярват в годишния кръговрат, затова всеки шестмесечен период за тях е празник.

Важно е да знаете, че балинезийците използват още два вида календари освен традиционния западен, това са сака (saka) и вуку (wuku). Вуку-календарът се използва за разграничаване на фестивалите, а сака (Saka) е лунният календар, който в голямата си част се доближава до западния календар що се отнася до продължителността на годината. Сака-календарите са се превърнали в сувенири в Бали, защото за всеки ден има илюстрация, която ви подсказва коя ваша дейност ще бъде успешна. Някои храмове в Бали провеждат празниците си според сака-календара.

Най-важният празник и фестивал в Бали е Галунган (Galungan). Празнува се десет дни из целия остров. Според поверието по време на фестивалните дни всички балинезийски богове слизат на земята, за да се включат в празненствата. Баронги (barong – същество от митологията на Бали) обикалят от храм в храм и от село в село в чест на празника. Галунган  е най-важният празничен период за балинезийците, защото символизира победата на боговета Дхарма (Dharma) или добродетелта над Адхарма (Adharma) или злото. За тържествата се правят специални „пенжор” (penjor) – това е дълга пръчка от бамбук, дълга около 8 м, с извит край и украсена с палмови листа, ориз, царевица и др. Поставя се от дясната страна на всеки дом. Последният ден на Галунган е най-важен – това е ден за молитва, правят се специални церемонии за духовете на балинезийските предци. Датите силно варират, но винаги се падат в сряда. Ето датите на Галунган за следващите няколко години: 30 май 2018 г., 26 декември 2018 г., 24 юли 2019 г., 19 февруари 2020 г., 16 септември 2020 г.

Ниепи (Nyepi)
Това е главният празник по сака-календара -  ден за пълно мълчание.  По време на този ден няма движение, нито трафик, не се провеждат никакви забавления, а балинезийците пречистват телата си в морето или в други водни басейни. Предстоящи дати на ниепи: 7 март 2019 г., 23 март 2020 г., 14 март 2021 г., 3 март 2022 г. 

Сарасвати (Saraswati)
В деня на Сарасвати балинезийците почитат богиня Сарасвати – богинята на знанието. За да отбележат този радостен ден се принасят дарове на свещените книги.

Годишният фестивал на изкуствата (Arts Festival)
Годишният фестивал на изкуствата в Денпасар, Бали се провежда от втората събота на юни до втората събота на юли всяка година. Този фестивал е и празник на изложбите и представленията, включва паради и представления. 
 

Забележителности около Бали
Остров Бали - обиколен тур
от 2760 лв.
Остров Бали - обиколен тур
7 нощувки
Самолет
Остров Бали - обиколен тур
от 2760 лв.
Остров Бали - обиколен тур
7 нощувки
Самолет