Начало / Статии / Статии - Гърция

Къде да видиш корабокруширал кораб без да се гмуркаш

Автор

/

Такива са хората – изпитват непреодолимо привличане към трагедиите и разрушението. Oбикалят из изоставени села, влизат в сгради с легенди за бродещи призраци и се гмуркат до потънали кораби. Ако гмуркането не е твоята страст, предизвикваме те да посетиш някои от най-прочутите корабокрушения в света... без да се налага да се гмуркаш.

Закинтос, Гърция

На плажа Навагио, изхвърлени на пясъка ще видиш останки от плавателен съд. Можеш да надзърнеш от високите скали или да стигнеш до него с корабче.

Муйнак, Узбекистан

Ако продължиш извън узбекистанския град Муйнак в посока Аралско море, около пътя ще те посрещне зловеща гледка - скелетите на отдавна изоставени насред пустинята кораби и рибарски лодки. Допреди 30-ина години Муйнак е бил пристанище на Аралско море, а днес заради отклонените за напояване реки се намира сред пустинята, на 50 км от брега на морето. А пътят към Аралско море се е превърнал в зловещо гробище за кораби.

Сидни, Австралия

Заливът Хоумбуш в Сидни се е превърнал в последен пристан за излезли от експлоатация кораби. Някои от тях са погълнати от мангрова растителност, избуяла по ръждясващите им палуби. Любопитен факт е, че много от жителите на Сидни не са и чували за тази история и не знаят за гробището за кораби. 

***

Тази статия е предизвикателство номер 11 от книгата "203 предизвикателства за пътешественици". Книгата можете да откриете във всички книжарници в страната, както и да я поръчате онлайн заедно с новото тесте карти "Предизвикателства за пътешественици", което съдържа нови предизвикателства под формата на игра. 

*

Виж още:

Почивка в Анталия

>
05 юли 2023 г.

Тагове

гмуркане

кораби

любопитно

203 предизвикателства

Забележителности наоколо

Избрани оферти