Начало / Статии / Статии - САЩ

Денят на благодарността в Плимътската колония - пътешествие във времето в една типично американска ваканция

Автор

/

Денят на благодарността извиква спомени за картини на Норман Рокуел, на които са изобразени семейни събирания, маси, скърцащи под товара на блюда с пуйки и съответни гарнитури, както и исторически асоциации за първите английски заселници пуритани и индианците.

Макар доста градове днес да твърдят, че Денят на благодарността за първи път е бил честван в тях, американците винаги ще свързват първото постоянно селище Плимът като мястото на документираната вечеря през 1621 г., която първите заселници отпразнуват с 90 мъже, представители на техните съседи, индианците уампаноаг, една година след като заселниците са избягали от религиозно преследване в Англия.

Днес в Плимътската колония може да видите какво реално се е случило, когато посетите пилигримите в селището от 1621 г. и индианците уампаноаг в „Хобамок Хоумсайт“. Музеят поддържа изложби на няколко вечери, центрирани около празнуването на Деня на благодарността.

През октомври и ноември посетителите могат да участват във вечери, чиито домакини са костюмирани като английски колонисти от ХVІІ в. В характерните за даден период вечери гостите сядат до една „поскърцваща маса“, пълна с изненадващо вкусна храна, включително кипнати миди, гарнирани със сос пуйки, печено свинско филе, фрикасе от риба, сладък царевичен пудинг и други любими ястия от ранните времена на Нова Англия.

Особено за семейства с деца Плимътската колония няма да бъде пълно преживяване без посещение на Плимът Рок и „Мейфлауър ІІ“, пълномащабна възстановка на оригиналния 32-метров кораб, който акостира първо на мястото на днешния Провинстаун в Кейп Код, а след това се отправя към Плимът през декември 1620 г.

Макар да се извисява в националната история, корабът в действителност е впечатляващо малък, като се има предвид суровото 66-дневно пътешествие, което той предприема при транспортирането на 102 пътници и тяхното имущество за нов живот в тогава наскоро наименуваната „Нова Англия“.

Къде: Плимът, Масачусетс, САЩ

Кога: от април до уикенда на Деня на благодарността; викторианско угощение на Деня на благодарността се предлага само на самия празник; Пилигримска вечеря от 1627 г. се провежда на избрани дати през октомври и ноември
 

>
21 септември 2012 г.

Тагове

кулинарен туризъм

културен туризъм

музей

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти