Начало / Статии / Статии - Италия

Кортина д’Ампецо - разходка с кола през Доломитите

Автор

/


Разходката с кола през величествената красота на назъбените върхове и игли на Доломитите в северните части на алпийска Италия е за планинарите това, което е крайбрежието на Амалфи за запалените почитатели на небесносиньото море.

Кортина д’Ампецо, Кортина д’Ампецо, Венето, Италия

110-километровата отсечка, свързваща Болцано и първокласния скиорски курортен град Кортина, е изследване на пътното инженерство през вдъхващ страхопочитание планински пейзаж, който идва като шок за тези, които мислят Италия за страна на хълмисти лозя и маслинови горички. С Пасо дел Пордои (проходът Пордои) – сърцето на планинската верига – като свой апогей, пътят завършва в Кортина, наричан „Перлата на Доломитите“.

На близо 1200 м н.в. това е италианската ски област № 1 и една от най-добрите в Европа. Получил статута на курорт от световна класа през 1956 г., когато тук се провеждат зимните олимпийски игри, Кортина действително е преддверие към рая, със 150 км ски писти. Но това е един изтънчен целогодишен курорт, където идват bella gente от Рим и Милано не само на ски и разходки пеша през освежителната, сурова околност, но също за да практикуват изкуството на il dolce far niente, сибаритското удоволствие на безделието.

Тези, които идват да поразпуснат, да пазаруват, да спят до късно, да се наслаждават на двучасови обеди, на зяпане на интересни хора – пък може и да покарат бавно и малко ски – не могат да намерят по-добро място за отсядане от знаменития 100-годишен грандхотел „Мирамонди Маджестик“, бивш австро-унгарски ловен комплекс във великолепна планинска долина в покрайнините на града.

Повечето от стаите имат балкони и завладяващи изгледи, докато вътре, сред алпийския декор, горяща камина и уютен бар предлагат осемнайсет различни вида горещ шоколад.

Къде: Кортина д’Ампецо, Венето, 411 км от Милано, 161 км северно от Венеция, Италия
Най-добро време: февруари, март, юли и август

Виж актуалните оферти за пътуване във Венеция!

Виж още:

Екскурзия във Верона

Екскурзия във Флоренция

Екскурзия в Болоня

>
13 февруари 2012 г.

Тагове

живописни пътешествия

любопитно

планини

ски дестинации

ски курорти

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти