Начало / Статии / Статии - Испания

Табернас: Испанската пустиня, която е филмова звезда

Автор

/

Нажежени пясъци, безкрайна пустош, каубойски бар - звучи като Дивия запад, но всъщност описанието е на пустинята Табернас в Испания. Смятат я за единствената същинска пустиня в Европа, а посетителите, които стигнат до сърцето й, са едновременно изумени и стъписани от гледките.

Повечето хора познават Испания като средиземноморски рай, дом на божествени плажове, морска кухня и морски курорти. Много малко знаят за пустинните зони в страната.

Пустинята Табернас се намира на около 30 км от град Алмерия, в Андалусия. Площта й е близо 300 квадратни километра и е защитена територия.

Снимка: iStock by Getty Images

Табернас не е съвсем суха - заради голямата надморска височина на територията й падат по около 200 мм дъжд годишно (което е много, много малко). Затова й наред с пясъците тук ще видите степи, покрити със сухи треви, известни като “лоши земи”. Лятно време градусите са около 40, но заради сушата и напечените скали се усещат като много повече.

Любопитен факт е, че най-голямата икономическа полза от пустинята Табернас не е нито туризмът, нито природни ресурси като вятър или слънце, а фактът, че се използва за снимачна площадка на филми. Много холивудски уестърни и приключенски филми са снимани точно тук - като “Конан Варварина”, “Имало едно време на запад”, филми от поредицата за Индиана Джоунс и “Лорънс Арабски”. Тук са снимани и сцени от шестия сезон на “Игра на тронове”.

Снимка: iStock by Getty Images

По време на заснемането на продукциите в пустинята се изграждат реалистични декори, като в определен момент е имало 14 градчета в каубойски стил, разпръснати из Табернас. Три от тези градчета съществуват и днес и ако в момента не се снима филм, са отворени за посетители. Най-известен е “Форт Браво”, в който туристите могат да се почувстват като в Дивия запад, без да напускат границите на Европа.

Срещу 20 евро вход посетителите могат да се разходят из снимачната площадка, която изглежда доста реалистична, да се возят в теглена от коне каруца от времето на Дивия Запад и да наблюдават специалните каубойски шоу програми, които актьорите изнасят по няколко пъти на ден. Има стрелба, бой, драматично влизане в бара и дори бесилка.

През лятото жегата може да е непоносима, затова добра идея е да посетите каубойското градче и пустинята през зимата, когато температурите са по-поносими, а гледките са си същите.

В пустинята има и няколко маркирани пътеки за преходи пеша, като варират между 3 и 5 часа. Излизането извън маркираните пътеки е забранено, тъй като пустинята е защитена зона. В нея живеят редки птици, таралежи, влечуги, гризачи.

Вижте актуални оферти за почивка в Испания!

>
01 октомври 2021 г.

Тагове

екзотика

любопитно

пустини

Забележителности наоколо

Избрани оферти