Начало / Статии / Статии - САЩ

Коледата (не)възможна

Автор

/


Колeдните празници са едни от дните, които чакаме с най-голямо нетърпение. Особено вълнуващи са за по-малките, които чакат своите подаръци под елхата и се радват на уютната атмосфера, която витае навсякъде.  

Представяте ли си вероятността да нямаме Коледа?

Или поне не така, както сме свикнали да я посрещаме - с цялата украса, празненствата, коледния дух. Колкото и да звучи невероятно, това се е случило в "най-либералната страна" Америка и по-точно в Бостън.

Забраната за зачитане на Коледа е съществувала като закон цели 22 години през 17 век. Пуританите, които са имигрирали в Масачузец имали сериозни причини да отрекат този свят празник. На първо място, той им напомнял за обичаите в Англия, откъдето са избягали, а и те не приемали Рождество Христово като истински религиозен празник. 25 декември е призната за рожденна дата на Исус векове, след като е загинал.

Пируването в този период си е билo традиция и преди. Но той се  е превръщал в нещо много страшно. По-бедните класи от хора обикаляли да просят храна и напитки от по-богатите, за да  вдигнат тост за  тяхно здраве. И ако не ги получавали, заможните ги очаквало отмъщение.

Британците, също така искали да наложат порядките си на пуританите със забраната на Коледа. И това се превърнало по-скоро в политика, отколкото в религиозен акт на отрицание.Управляващите обяснили своето виждане за празниците като наложително правило, за предотвратяване на безредици от суматохата и ентусиазма на празнуващите.

Първата Коледа в Новия свят за мнозина минала без пищно празненство. Втората обаче не успяла да пречупи всички жители на Бостън и някои се осмелили да противоречат на политиците. Самият губернатор Уилям Брадфорд се сблъскал с желанието на бостънци да получат своя празник.

На 25 декември той извикал работниците си, за да се заемат със задълженията им. Една новодошла групичка обаче отказала да се яви на работа, защото те не работели на Коледа. Въпреки заплахите, че ще бъдат уволнени обаче, те не се явили. По обяд губернаторът се разходил из града  и ги видял да играят и да се веселят на улицата. Тогава възмутено им разрешил да си украсяват къщите, но се зарекъл да не позволява да създават "безредици" с настроението си по улиците.

Втората Коледа в Америка била първата официално забранена. Като закон това влязло в сила няколко години по-късно. Англичанте упражнявали голямо напрежение върху колонистите и през 1659  година Рождество Христово станало незаконно и на хартия. По същото време бил забранен със закон и хазартът.

Както стана ясно, законът не издържал дълго и хората отново получили свободата да празнуват Рождество Христово, както си му е редът - с бурни пиршества, пожелания, подаръци и много наздравици! А как иначе?! Коледа е времето, когато вярваме в чудесата и чакаме да се сбъднат. А надеждата...надеждата умира последна и един закон няма как да я "убие".
 

Виж най-добрите оферти за Коледа!

>
16 декември 2020 г.

Тагове

любопитно

социален туризъм

събития

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти