Начало / Статии / Статии - Великобритания

Открий тайната на живота в бар Орел в Кеймбридж

Автор

/

Как тайната на живота е открита не в лаборатория, а в… бар!

Римляните казват, че истината е във виното и е логично тайната на живота да се намира в бар. Историята на бар "Орелът" в Кеймбридж обаче не е поредната история от типа "Последния ергенски запой". Напротив.

Барът отваря врати през далечната 1677 г. и оттогава е най-голямото заведение в града, в което се сервира превъзходна британска бира. До средата на 20-и век обаче това е просто стандартният английски пъб. В който все по-често започват да се срещат представителите на Университета в Кеймбридж и по-специално на Кавендишката лаборатория към Департамента по физика.

На 28 февруари 1953 г. в бара влизат двама на пръв поглед обикновени клиенти - британският физик Франсис Крик и американския биолог Джеймс Уотсън, които впоследствие ще станат известни като "Уотсън и Крик".

След скромна запивка с компания от бара двамата заявяват на всеослушание: „Ние открихме тайната на живота”.

Първоначално никой не вярва на пиянските им обяснения и хвалби, но на 25-и април същата година в списание "Нейчър" излиза техният труд, в който обявяват, че са открили същността на двойноверижния модел на ДНК - молекулата на живота. За откритието си учените получават Нобелова награда за физиология или медицина през 1962 г.

За никого не е изненада, че над 300-годишният бар все още се намира на същото място и предлага същата неподправена университетско-британска атмосфера от преди столетия. В момента там бихте могли да пиете бира, която е произведена и посветена специално на откритието на двамата велики учени.

Ако тази автентична обстановка с научно-исторически примеси не ви се струва достатъчно основание да посетите Орловия бар - то можете да го направите заради сградата, която се намира срещу входа на бара - църквата Свети Бенет. Това е най-старата постройка в Кеймбридж, издигната още през 1020 г. А ако не си падате много и по църкви, то поне ще имате прекрасна гледка докато си пиете ДНК бирата в бара.

Виж актуалните оферти за пътуване до Великобритания!

Виж още:

Екскурзия в Париж

Екскурзия в Берлин

Екскурзия в Рим

>
20 март 2020 г.

Тагове

барове

любопитно

наука

Забележителности наоколо

Избрани оферти