Коста дел Сол

За града

Оферти

Статии

Коста дел Сол / Kosta_del_Sol

Коста дел Сол (Costa del Sol) е 154 км брегова линия в Южна Испания, в областта Андалусия, провинцията Малага. Името означава "Слънчев бряг". В миналото основно населението на Коста дел Сол се издържа от риболов. Областта е открита и приспособена за международен туризъм след 1950 г. Привлекателни за туристите са не само плажовете и планинските пейзажи, но и културното наследство на градовете. 

Коста дел Сол се слави като дестинация на много богати и известни посетители. Можете да избирате измежду 40 голф игрища в района. През 1970 - 1980 г. областта добива известност като Брега на престъпността (Costa del Crime). Причината е, че много английски престъпници се преместили там за да изживеят своя живот в лукс.

Важна информация

Валута: Евро (EUR). Има много АТМ устройства, от които можете да изтеглите пари. Можете да обмените пари в банките и някои от големите хотели. 

Спешен телефон: 112

Интернет страници за Коста дел Сол: www.visitcostadelsol.comwww.andalucia.com/costa_del_solwww.costadelsolspain.org

Език: Официалният език е испанският, но заради силно развития туризъм в региона можете да говорите спокойно и на френски, английски, италиански, немски.

Транспорт

Летище

Най-близкото международно летище е това в Малага. След като кацнете, можете да вземете три автобуса до Малага (всички спират пред Терминал 3).

Единият е директен до Автогара Марбейа (Marbella). Билетът за него струва около 5 евро, а пътуването отнема около 45 минути. През лятото автобусът потегля приблизително на всеки час, но зимата може да ви се наложи да почакате и повече от два часа. 

Другият автобус е С19 и стига до центъра на Малага и централната автогара, като има междинни спирки. Потегля на всеки 25-30 минути. 

Автобус 75 свързва летището и центъра на Малага, като билетът струва 2 евро, а пътуването отнема около 25 минути.

Бърза и удобна връзка към някои от курортите в Коста дел Сол имате с влака от Терминал 3, който се движи до Торемолинос (ок. 10 минути), Беналмадена (ок. 17 минути) и Фуенхирола (ок. 35 минути). Билетът е между 1,85 и 2 евро.

Уебсайт: http://www.aena.es/

Автобуси

Можете да се придвижвате с лекота между градовете в Коста дел Сол. Разписанието на автобусите и информация за цената на билетите можете да видите на сайта: www.ctsa-portillo.es

Влак

Между някои от курортите в Коста дел Сол можете да се придвижвате с влак (Торемолинос, Беналмадена, Фуенхирола). Между Малага и Фуенхирола, както и между Малага и Ронда се движи крайбрежна електричка. За разписание и билети: www.renfe.com

Автомобил

Ако решите да наемете автомобил от летището, шофирайте внимателно, тъй като крайбрежният път А7 е известен като "пътя на смъртта" заради големия брой катастрофи.

Забележителности

Всеки град в Коста дел Сол има различна атмосфера и свой дух. 

Малага

Малага е столицата на Коста дел Сол. Известна е като родното място на художника Пабло Пикасо. За да я разгледате изцяло, ще са ви нужни няколко дни (за плажа, разходката в планината, архитектурните паметници, музеите и местната кухня).

Марбейа

Марбейа е предпочитано място за отдих на заможните хора. Разхождайки се из малките и тесни улички, ще усетите обаянието на малкия град, и ще си починете от забързания живот на големия град. Едно от най-приятните места там е „Портокаловияt площад“ или „La Plaza de los Naranjos“. Там е центърът на оживление през деня и нощта – има величествени сгради, малки магазинчета, художествени галерии, барове и бистра. През лятото в амфитеатъра всяка година се организират концерти и постановки. На брега се намира паркът "Ла Аламеда", където може да пояздите кон по брега, да направите една отпускаща разходка или да се отдадете на играта на благородниците - голф. В града може да се види произведение на Салвадор Дали – статуята на кон с ездач. В околията на Марбейа се намира звездният яхт клуб Пуерто Банус. Посещаван е от доста известни личности като Роман Полански и Хю Хефнър. И тук има статуя на Салвадор Дали – Носорога (с тегло 3 тона).

Фуенхирола

Фуенхирола в миналото е малко рибарско селце, но от 1960-те насам се превръща в оживен курорт, обожаван както от испанците, така и от чуждестранните туристи.

Градът има над 7 км пясъчни плажове. Във Фуенхирола ще откриете всичко, от което се нуждаете - заведения, луксозни хотели и апартаменти под наем.

Ако успеете да се справите с наклона, посетете мавърския дворец Сохаил в западната част на Фуенхирола, където лятото се организират концерти и представления. За забавлението на вас и децата ви ще се погрижат зоопаркът и водният парк, а за почитателите на голфа има няколко комплекса. Пласа де Торос е местната арена за борби с бикове.

Беналмадена

Беналмадена е разделена на три части - самият град, който е най-старата част; Аройо де ла Миел, където се намира жп гарата; и Беналмадена Коста, където се намират хотелите, плажът, казиното, яхтеното пристанище и по-луксозните магазини. Непременно посетете кулата Кебрада и замъците Бил-бил и Коломарес.

Естепона

Естепона е известна със своите плажове, които се простират на 21 км , както и с това, че е успяла да избегне масовото строителство на високи хотели и ваканционни апартаменти, поради което е запазила много от традиционния дух на Коста дел Сол. Курортът е подходящ за семейства и хора, търсещи по-спокойна почивка.

Забележителностите в града са градската часовникова кула, замъкът Сан Луиз, църквата Лос Ремедиос (Los Remedios) и арената за борба с бикове. Интересно място в района е сафари паркът "Selwo" на 20 минути път от Естепона, в който има над 2000 вида животни, включително и нилски крокодили.

Торемолинос

Торемолинос се намира на 7 км от Малага и е известен с това, че е успял да се спаси от обезличаване в следствие на огромния туристически поток. Курортът е популярен сред младите хора, тъй като в разгара на лятото предлага може би най-разнообразния нощен живот в Коста дел Сол. В близост до града има няколко голф игрища.

Климатът е повече от отличен - разположен в подножието на планината Сиера де Михас, Торемолинос има 320 слънчеви дни в годината.

Забележителности около Коста дел Сол

Избрани оферти