Начало / Статии / Статии - Шотландия

Замъкът Балфур - дива природа, викториански замък и свежа храна

Автор

/

Малкият плодороден остров Шапинсей, един от най-северните от шейсет и седемте острова, които образуват отдалечения шотландски Оркнейски архипелаг, дори днес е повече владение на развъждания тук едър рогат добитък и овце и е достатъчно малък, за да бъде обходен за един ден.

Замъкът Балфур, Шапинсей, Оркнейски острови, Шотландия

Тук може да избягате далеч от модемите и данъчните инспектори и да намалите стреса до нула; любуването на тюлените и птиците (с около 300 вида, установени на островите) е акцентът на деня, а музиката за фон е блеенето на агнетата и крясъкът на чайките над океанските вълни.

Замъкът Балфур с неговите седем шпила е забележителност на брулените от вятъра Оркнейски острови. Изграден през 1848г. съществуващ от 1793г. дом на най-важния благодетел на Шапинсей, замъкът Балфур е купен през 1960г. от един полски офицер – капитан Завадски. Неговата шотландска вдовица и фамилията й го управляват днес като изискан дом за дванайсет щастливи гости.

Ястията са обилни, прости и вкусни, със зеленчуци от градините на замъка, месо от отглежданите тук животни и морски дарове от водите край острова (гостите вероятно няма да могат да си спомнят да са вкусвали по-вкусни омари или миди), и се сервират, когато гонгът прозвучи някъде дълбоко в замъка.

Ако има един телевизор в сградата, никой няма да го поиска, а единственият вестник на острова е „Оркадиан“, който излиза всеки вторник. Единственият пъб в Шапинсей, край старите порти на замъка, придава неповторим облик на „островния нощен живот“.

Къде: Шапинсей, (всекидневна въздушна връзка (с изкл. на неделя) от Инвърнес или Абърдийн до съседния остров Къркуол; Оркнейски острови, Шотландия
Най-добро време: юни-септември
 

Виж най-добрите оферти за пътуване в Шотландия!

Виж още:

Екскурзия във Великобритания

Екскурзия в Ирландия

Екскурзия в Лондон

>
20 септември 2011 г.

Тагове

архипелази

замъци

Оркнейски архипелаг

острови

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти