Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Транспорт - Дъблин

Летище

Шест автобусни компании обслужват двата терминала на Международно летище Дъблин. 10-километровото пътуване оттам до града отнема 30 минути, в зависимост от трафика, и струва около 6-9 евро (еднопосочен билет) и 10-15 евро (двупосочен) в зависимост от автобусната компания. За да сравните цените, вижте списъка с превозвачи на сайта на летището.

Можете да използвате и някои от линиите на градския транспорт - цената на билета е 2 евро. Можете да си вземете и билет "Ticket 90" (1,90 евро), който важи 90 минути и за това време можете да се прехвърляте на неограничен брой превозни средства. От летището до центъра се движат автобуси 41 и 16А.

Такси до центъра на града излиза около 20-30 евро. Можете да вземете и автомобил под наем.

Уебсайт:  www.dublin-airport.com

Обществен транспорт

Влаковата и автобусната система на Дъблин бяха допълнени от новоизградената трамвайна линия Luas (www.luas.ie). Мотрисите се движат до полунощ. Има две линии - червена и зелена, които не се пресичат, а разстоянието между тях (в центъра, между O'Connell и St. Stephen's Green) е около 15 минути пеша. Цените на билетите в градския транспорт зависят от броя на спирките, които изминавате. Тридневна абонаментна карта струва 13,50 евро.

През нощта се движат малък брой автобусни линии, като билет за която и да е нощна линия е 5 евро (независимо от броя на спирките). Билети можете да купите от будки за вестници, машини (приемат само монети) или от шофьора (само му кажете дестинацията си). Разписанието, цените и карти на маршрутите може да видите на посочения интернет адрес.

Уебсайт: www.dublinbus.ie

Влак

Дъблин има две главни жп гари - Heuston (оттам тръгват влакове за Корк и Лимерик) и Connolly (оттам тръгват влакове за Белфаст и Слиго). Националният жп превозвач е компанията "Iarnród Éireann".

Уебсайт: www.irishrail.ie

Автобус

Главната автогара (Busáras) се намира в близост до жп гара Connolly, на 10 минути от улица O'Connell. Oттам потеглят автобусите до поти всички дестинации в страната на превозвача Bus Eireann (www.buseireann.ie).

Таксита

Такси може да си спрете на улицата, да го вземете от стоянките или да си поръчате по телефона. Препоръчително е през уикендите да си резервирате такси предварително.

Ферибот

Пристанище Дъблин има няколко пътнически терминала от и до Англия и Уелс. Основните маршрути са Дъблин-Холихед, Дъблин-Ливърпул и Дъблин-Дун Леръ (Dún Laoghaire). Сред компаниите, които плават през Дъблин, са Irish Ferries (www.irishferries.com), P&O Ferries (www.poferries.com), Norfolk Line (www.norfolkline.com)

 

Забележителности около Дъблин
Свързани Пътеписи за Дъблин
Нова година в СПА Клуб Бор 4*,  Велинград
от 598 лв.
Нова година в СПА Клуб Бор 4*, Велинград
3 нощувки
Собствен превоз