Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Заведения - Истанбул


Храненето обикновено започва с мезета, като пюре от патладжан, бюрек, салати и т.н. Предлагат пълнени зеленчуци като домати, чушки, патладжани и тиквички с кайма и ориз. Има специални ресторанти, които предлагат само кебап или кюфтета. Оглеждате се за надписи "Kebapçi" и "Köfteci". По-обикновените ресторанти се наричат локанта. Напременно опитайте местните гевреци с много сусам (simit) и прясно изпечената риба с много пресен лук в питка (balik ekmek, балък екмек), която се продава в района на Еминьоню, в края на моста Галата в европейската част на Истанбул.

Опитайте и кумпир (kumpir) - сварен картоф с най-различни плънки (салам, туршия, майонеза, царевица, кетчуп, гъби и др.). На колички из целия град се продават прясно изпечени кестени. Навсякъде ще видите и павилионите за прясно изцедени сокове от десетки видове плодове.

Не пропускайте да опитате и чая, както и турското кафе. За десерт се насладете на баклава с различни пълнежи, локум с всякакви видове ядки, крокан от сусам, лешници, бадеми и др., както и на пишмание и халва.

Популярните места за излизане вечер са извън центъра на града, в кварталите Етилер, Левент и Юртакю. Около площад Таксим обаче също има заведения. Имайте предвид, че алкохолът в дискотеките в Истанбул е доста скъп.


 

Забележителности около Истанбул
Свързани Пътеписи за Истанбул