Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Забележителности - Йерусалим

Старият град
Старият град е историческото ядро на Йерусалим. Заобиколен от стени от османския период, той е изпълнен със забележителности от голямо историческо значение и кипящ живот.

  • Най-важното свято място за евреите е Храмовият хълм - Хар Хабаит и Западната стена – Хакотел Хамаарави, която е част от запазената стена на храма, построен преди 2000 години.
  • Църквата  на Божи гроб е на края на улица Via Dolorosa (Пътят на скръбта), в християнската част на Стария град. Това е най-свещеното християнско място в града. Храмът е построен през 1099 г. от кръстоносците и е първа дестинация за поклонниците, когато дойдат в Йерусалим.
  • Храмовият хълм в ислямския квартал на Стария град, е третото по значимост място за Исляма и пример за ислямска архитектура от времето на умаядите до времето на османците. Това място е важен религиозен и образователен център и до днес. На върха му е величественият Купол на скалата. Разпростиращ се на 35 акра земя с фонтани, градини и куполи, Храмовият хълм е дом на следните забележителности: джамията Ал Акса (Al-Aqsa Mosque) е мястото, за което се смята, че пророка на исляма – Мохамед, се е пренесъл в отвъдното;  Кубат Ал-Сакра (Qubbat Al-Sakhra) – Куполът на скалата е може би най-известната Забележителност в Йерусалим, със златния си купол, осмоъгълната си форма и стени изписани със стихове от Корана. Храмът е затворен за не мюсюлмани. Също така е смятан за най-красивата ислямска сграда в света.
  • Еврейската част на Стария град бе напълно престроена през 1969 г., след арабско-израелската война от 1967 г. Тук все още са запазени много шедьоври от античността като улицата Кардо (700 г. пр. Хр.) и Западните стени (50.г. пр. ХР.). Определено трябва да посетите този район, особено стените.


Израелският Музей
Това е най-големият музей в Израел. Тук е “Музеят на книгата”, където, също така може да видите модел на античен Йерусалим. Има и големи археологически и художествени секции. Входа е 45 израелски шекела.

Yad Vashem
Това е музей на  еврейското унищожение. Няма входна такса, но туровете може да струват около 30 шекела. Деца под десет годишна възраст не се допускат в същинската част на музея, но пък може да разглеждат други секции.

Гробищната градина на улица Nablus
Гробищната градина на улица Nablus в източен Йерусалим, е мястото, където е бил убит Исус. Гробницата се намира в голяма градина, където може да се откъснете от кипящия Източен Йерусалим. Задължително място за посещение.

Библейският зоопарк
Библейският зоопарк е една от най-популярните забележителности в Западен Йерусалим.

Забележителности около Йерусалим
Свързани Пътеписи за Йерусалим
КОЛЕДА - ИЗРАЕЛ - самолет
от 1599 лв.
КОЛЕДА - ИЗРАЕЛ - самолет
5 нощувки
Самолет
КОЛЕДА - ИЗРАЕЛ - самолет
от 1599 лв.
КОЛЕДА - ИЗРАЕЛ - самолет
5 нощувки
Самолет