Котел

За града

Оферти

Статии

Котел / Kotel
Град Котел (Kotel) се намира в Централна България, Област Сливен. Разположен е в Източна Стара планина. Историята на града започва в древността. Намерените археологически находки, тракийските култови комплекси и скални гробници в местностите Чобрата и Талим Таш, свидетелстват, че този край е бил обитаван от траки. На 6 км. от Котел се намира антична преградна стена при Демир капия, която е била свързана с крепостта Вида на едноименния връх, в подножието на който е местността Гръцки дол, където според преданието са били разбити византийците от войските на хан Крум през 811 г. Днешният град е бил заселен в началото на турското владичество. Забележителности в града: Етнографски музей, Природонаучният музей, Пантеонът на котленските възрожденци, Галатанско училище, Църквите “Св. Троица” и “Св. апостоли Петър и Павел”. В близост до града се намира Жеравна - Архитектурно-исторически резерват. Разстояние: София - Котел 362 км. Пловдив - Котел 235 км. Варна - Котел 230 км. Сливен - Котел 75 км. Ямбол - Котел 65 км.

Транспорт

Автогара Котел
Съществуват редовни автобусни линии, които са свързани с Пловдив, София, Шумен, Сливен, Търговище, Ямбол, както и с околните селища.
Адрес: в южната част на град Котел
Телефон за връзка с Автогара Котел: +359 453/2612, 2052, 2460

ЖП гара
Котел не е свързан чрез железопътна мрежа в страната. Най-близката жп връзка в в град Сливен.

С кола
Пътят II-48 Омуртаг - Котел - Градец достига до транспортен възел "Петолъчката", от където има връзки за Бургас, Сливен, Стара Загора и София. Разстоянието от София до Котел  е около 256 километра, от Бургас до Котел е около 95 километра, от Русе - 115 километра, от Пловдив - 162 километра и от Сливен е около 24 километра.  Котленският проход е важен транспортен път, който свързва Северна и Южна България.
 

Забележителности

Галатанското училище
Представлява архитектурен паметник от 1869 година. Намира е в квартал Галата на град Котел. В експозицията "Старокотленски тъкани" в училището са показани великолепни котленски килими, колекция от пана с религиозно съдържание и оригинални дърворезби. Училището е двуетажна къща, в която по време на Възраждането е била център на просветната дейност и образование. 
Адрес: ул. “Изворска” 17
Телефон за връзка: +359 453/2316
Работно време: от 8:00ч. до 12:00ч. и от 13:30ч. до 18:00ч.

Етнографският музей
Помещава се в Кьорпеевата къща. Представя атмосферата на стария котленски дом с цялата му красота, практичност и уют. Къщата е от 1872 година и е с типична за Възраждането архитектура.
Адрес: ул. “Алтънлъ Стоян” 5
Телефон за връзка: +359 453/2460, 2315
Работно време: от 8:00ч. до 12:00ч. и от 13:30ч. до 18:00ч.

Музеят на Възраждането

Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и е на 56 място. Той е съвкупност от Музея на котленските възрожденци, който съхранява първите издания на "Неделник" на Софроний Врачански и Рибния буквар на д-р Петър Берон и внушителния Пантеон. Там се намира и саркофагът с костите на Георги С. Раковски. Музеят на котленските възрожденци се намира в центъра на град Котел. Голяма сграда, която е от камък, дърво и желязо. Експозицията в сградата е в четири раздела: Просветители, Будители, Революционери и Бунтовници.
Адрес (Музей на котленските възрожденци): площад Възраждане, град Котел
Телефон за връзка: +359 453/2549
Работно време: от 8:00ч. до 17:00ч. (почивка от 12:00ч. до 13:00ч.)

Църкви:
- Църквата "Св. Троица", която е от 1871 година.
- Църквата "Св. св. Петър и Павел", която е от 1834 година. Тя притежава красиви дърворезби от Тревненската школа.

Паркът Изворите
Паркът притежава три извора, чийто общ дебит е 2000л/сек. Намира се в северната част на град Котел.

Природонаучният музей

Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 56 място. Разположен е в Парка Изворите. Природонаучният музей разполага с 30 000 експоната и е единствен по рода си в Югоизточна Европа. Създаден е от местния учител Васил Георгиев. В експонатите са включени: Висши растения, Риби, Земноводни, Птици, Бозайници, Влечуги и Насекоми.
Адрес: Парк Изворите, град Котел, в северната част, след Градския стадион


Средното музикално училище "Филип Кутев"

Средното музикално училище "Филип Кутев" е първото у нас и в Европа учебно заведение за народно пеене и инструментална музика. Основано е през 1967 година. През 2004 година е преименувано на Училище за Фолклорни Изкуства (НУФИ) - "Филип Кутев". То разполага с добра база за обучение. Включва:
- зала за танци
- музикална библиотека
- концертна зала с капацитет 200 места
- общежитие със столова
- 12 учебни кабинета с пиана
- Училищна програма
- хотел за туристи и гости
Адрес: 8970 град Котел общ. Котел обл. Сливен ул. "Георги Захариев" N2
Телефон за връзка: Директор: Мария Градешлиева +359(453)22-15; Зам. Директор: Петър Аркалиев +359(453)23-62
Website: http://www.nufi-kotel.com/bul/index.html

Село Жеравна
Жеравна (Jeravna) се намира в Югоизточна България, Област Сливен. Жеравна е архитектурен резерват - запазени са повече от 200 къщи с неповторима архитектура, характерна за епохата на Възраждането. Селото е известно и с многобройните чешми. Това е идеалното място за почивка сред природата. 

Забележителности около Котел

Избрани оферти