Събития - Мадрид

В Мадрид има множество цветни празненства на различните светци, фиести и кориди. Художествените изложби са през цялата година, а в откритите зони като парк Ретиро (Parque del Retiro) се организират много концерти. Датите на някои събития се променят или пък ги обявяват едва един месец преди мероприятието. Ето защо ако решите да присъствате, ви съветваме първо да проверите точната дата в Националните туристически офиси на Испания. За някои събития има информация и на www.esmadrid.com.

 

Януари

Денят на тримата крале (Día de los Reyes)

Организират се паради по главните артерии на града по случай Богоявление (6 януари). Празненствата обикновено са на пети или на шести.

 

Февруари

ARCO (Международно изложение на съвременно изкуство в Мадрид)

Това е едно от най-значимите събития в културния календар на Испания. Изложбата показва едни от най-добрите експонати от Европа и Америка. Мероприятието се провежда в Кристалната зала на Casa de Campo и привлича експозициите на галерии от петте континента, които, от своя страна, носят със себе си изкуство както на световно признати художници, така и на нови творци. Дата на изложбата варира, но обикновено е около средата на февруари.

Уебсайт: www.ifema.es/ferias/arco/default_i.html

Карнавалът в Мадрид

Карнавалът започва с голям парад по улица Paseo de la Castellana, а кулминацията си достига с маскен бал на площад Círculo de Bellas Artes на следващата вечер. Провеждат се конкурси за най-оригинално облекло до 28 февруари, когато празниците завършват с „Погребението на сардината” на Fuente de los Pajaritos в Casa de Campo, последвано от концерт на площад Пласа Майор. Датата през февруари варира.

 

Март

Святата седмица (Semana Santa)

Въпреки че в множество по-малки градове има подобни церемонии (особено в Самора, Валядолид и Севиля), празненствата в Мадрид са най-изпипаните. От Цветница до Великден се провеждат много шествия с разкайващи се грешници, които изпълняват „саета” – песен за Дева Мария. Направете си резервация за хотел доста време преди празниците. 

 

Април

Борба с бикове

Обикновено през святата седмица се открива сезонът на борбите в Мадрид. Тази национална традиция позволява на посетителите да се докоснат по неповторим начин до испанския темперамент.

 

Май

Втори май (Dos de Mayo)

На втори май се състои честването на смелото, но неуспешно въстание срещу окупационните френски войски по време на Войната на Полуострова през 1808 г. Въстанието е брутално потушено, а Гоя го увековечава в картината си „Трети май 1808 г. в Мадрид”.  На площад „Втори Май” (Dos de Mayo) в Маласаня (Malasaña), откъдето започва въстанието, както и на много други места в града, се организират концерти и фламенко програми.

Празникът на Сан Исидро (Fiesta de San Isidro)

Сан Исидро е патронът на Мадрид и местните жители честват неговия празник с шумни десетдневни веселби. Случаят се отбелязва с кастилски фолклорни събития, улични паради, купони, партита, музика, танци, борби с бикове и т.н. Градът е пълен по това време, така че си направете резервации отрано, а когато пристигнете, очаквайте тълпи от хора по улиците (внимавайте за джебчии) и натоварен трафик. Втората седмица на май.

Панаир на книгата (Feria del Libro)

Този ежегоден панаир е разположен в парк Ретиро. Водещи писатели и историци идват тук, за да представят новите си творби и трудове, а броят на щандовете се увеличава с всяка година. Панаирът е две седмици - от към края на май и обхваща малка част от юни.

Уебсайт: www.ferialibromadrid.com

 

Юни

Корпус кристи

Основен религиозен празник в испанския календар, честван с големи шествия в Мадрид, както и в доста други градове, като например Толедо. Провежда се два месеца след Велики четвъртък (променлива дата спрямо католическия календар).

 

Юли

Летният пир (Veranos de la Villa)

Тази програма предлага фолклорни танци и музика, поп изпълнения, класическа, фламенко и др. на различни места из града. В парк Ретиро има лятно кино. За по-подробни детайли попитайте в туристическите офиси, защото програмата се изменя всяко лято. Обикновено различните партита са безплатни, но за някои има вход. Започва от средата на юли и продължава до края на август.

 

Август

Празниците на Lavapiés и La Paloma

Тези два празника започват с Lavapiés на първи август и продължават до бурното честване на La Paloma на 15 август. Хиляди хора се състезават по тесните улички, а наблюдателите от балконите ги заливат с кофи студена вода, за да ги охладят. Детските игри, музиката и фламенкото на уличните празненства характеризират това събитие. Празненствата са от 1 до 15 август.

 

Декември

Ден на светиите (Día de los Santos Inocentes)

Друг празник за цялата страна. На този ден испанците си правят много шеги един с друг и всякакви луди номера. Това е испанският еквивалент на Първи април. 28 декември.

Забележителности около Мадрид
Свързани Пътеписи за Мадрид
МАДРИД - БАРСЕЛОНА - ВАЛЕНСИЯ
от 1325 лв.
МАДРИД - БАРСЕЛОНА - ВАЛЕНСИЯ
0 нощувки
Самолет
Мадрид - 3 нощувки със самолет
от 509 лв.
Мадрид - 3 нощувки със самолет
3 нощувки
Самолет
Мадрид - 3 нощувки със самолет
от 509 лв.
Мадрид - 3 нощувки със самолет
3 нощувки
Самолет
МАДРИД - БАРСЕЛОНА - ВАЛЕНСИЯ
от 1325 лв.
МАДРИД - БАРСЕЛОНА - ВАЛЕНСИЯ
0 нощувки
Самолет