Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Транспорт - Санкт Петербург

Летище

Пулково (летищен код LED) се намира на 18 км от града.

На терминал 2 на летище Пулково има две спирки на градския транспорт - една до залата за пристигащи и една до залата за заминаващи. От тази до залата за пристигащи на всеки 5-15 минути за метро станция "Московская" тръгват автобуси 39 и 39Ex, Както и маршрутка К39. След това вземете метрото или такси до центъра на града. Пътуването отнема общо около 45 минути.

Препоръчително е да си резервирате такси чрез хотела си или туристическа агенция. Можете да поръчате такси и от будките на летището. Цените са фиксирани, ако се качите в лицензирано такси, като до различните части на Санкт Петербург ще ви излезе между 850 и 1500 рубли.

Уебсайт: pulkovoairport.ru

Обществен транспорт

Метрото има пет линии, които имат номерация и цвят. Можете да си купите билет (жетон, купува се от будките в метростанциите) или карта за няколко пътувания. 

Автобусите, тролейбусите и трамваите са сравнително бавни. Билетът за тях се купува в самото превозно средство. Можете да ползвате и електричка в регионите, които не са покрити от метрото, но имайте предвид, че влакчетата може да са 1-2 на час. Цената на билета зависи от разстоянието.

Маршрутките са на цената на билет за трамвай - обикалят наоколо и спират по желание на пътниците. Покриват безброй маршрути.

Метрото и автобусите се движат от 06:00 до 00:00 часа, а маршрутките от 07:00 до 22:00 часа. Има пет нощни автобуса, които се движат поо маршрута на петте метролинии през уикендите. 

Информация за билети и разписание на градския транспорт в Санкт Петербург вижте на сайта: transport.orgp.spb.ru

Автобуси на дълги разстояния тръгват от централната автогара. Адрес: Набережная Обводного канала 36. 

През лятото има корабче до Петерхоф, което тръгва от кея при Ермитажа. По някои канали се движат и водни рейсове.

Влак

Влакове за дълги разстояния и за предградията тръгват от пет главни жп гари в града. Централният офис за продажба на билети се намира на изхода за канал Грибоедова (метростанция "Гостиный двор"/"Невский проспект"). 

Уебсайт на руските жп линии: www.rzd.ru

Ферибот

Основният фериботен терминал се намира на остров Василевский. Оттам можете да вземете ферибот до Талин, Хелзинки и Стокхолм, оттам минават и круизните кораби. По реката можете да плавате с туристически корабчета.

Таксита

Можете да повикате такси по телефона или да го спрете на улицата. Внимавайте през нощта с необозначени коли, които ви предлагат да ви закарат срещу заплащане - в Санкт Петербург това е нормална практика, но не се препоръчва за туристи. Имайте предвид, че нощната тарифа е 50% по-скъпа от дневната.

Забележителности около Санкт Петербург
Свързани Пътеписи за Санкт Петербург
Екскурзия до Санкт Петербург и Москва
от 2540 лв.
Екскурзия до Санкт Петербург и Москва
7 нощувки
Самолет
Екскурзия до Санкт Петербург и Москва
от 2540 лв.
Екскурзия до Санкт Петербург и Москва
7 нощувки
Самолет