Милята на музеите в Ню Йорк - 1609 метра култура

Вижте още музеи от милята
1 от 9

Музеят Метрополитън - САЩ


Обърнато към Сентръл Парк в богаташкия Горен Ист Сайд на Манхатън, Пето авеню е било някога претъпкано с милионерски резиденции, но днес приютява богатства от друг род. Далеч от блъсканицата и суетнята на центъра, двайсет и двете пресечки между 82-ра и 104-та улица се отличават с една от най-големите концентрации на музеи в света, заедно с няколко други, които са само още няколко пресечки на юг.

Музеят „Метрополитън“ е най-големият музей в Западното полукълбо и един от най-хубавите, с колекция от над 2 милиона творби от цял свят, от каменната ера до ХХІ в. Основан през 1870 г. и преместен на днешното си място през 1880 г., музеят се е разширил до такава степен, че първоначалната сграда в неоготически стил е днес напълно обградена от пристройки.

Акцентите са римската и гръцката галерия; институтът за костюмите; колекциите от византийско и китайско изкуство; колекцията от европейски картини, с платна на Тиеполо, Сезан, Вермеер и Моне; оръжейната колекция; египетската колекция, с нейните мумии, сфинкс и изумителният храм на Дендур, цялостен египетски храм от І в. пр.н.е., дарен от египетското правителство. Забележителна е също залата „Франк Лойд Райт“.

Кафенето „Руф Гардън“ на музея е любимо лятно място на нюйоркчани заради прекрасната гледка към Сентръл Парк, докато поредица концерти класическа музика се провежда в много от най-хубавите зали на музея от септември до юни.


Музеят „Метрополитън“: 1000 Fifth Ave at 82th St.
Тел. 212-535-7710;
Кога: вторник-неделя.

Дата: 05 август 2010 г.
4/5, 8240 гласа
Забележителности около Ню Йорк