Начало / Статии / Статии - САЩ

Маунт Уошингтън - aпалачският маршрут и Белите планини

Автор

/

Апалачският маршрут, най-известният маршрут за пешеходен туризъм в света, минава покрай източното крайбрежие на Съединените щати от северните гори на Мейн до планините Спрингър в Джорджия, разстояние от над 3500 км. Изчисляван на около 5 милиона крачки, той преминава през 14 щата, с най-дълъг участък във Вирджиния (875 км), най-голямо изкачване в Гранд Смоуки Маунтънс в щата Тенеси (2025 м) и, според повечето разкази, една от най-красивите и трудни части, преминаваща през Ню Хампшър.

Около половината от участъка в Ню Хампшър на Ей Ти (както туристите обичат да го наричат) се пада на националния горски парк „Уайт Маунтън“, разпрострял се на 2 645 000 декара площ, който привлича любители на излетите сред природата от ХІХ в., особено туристите пешеходци. Прочутият Ей Ти е само един от многото маршрути, които се свързват в сложна мрежа с дължина 1930 км, която варира от лека до извънредно тежка. Дядото на Белите планини (наречени така заради техните гранитни върхове, често покрити със сняг) е Маунт Уошингтън, най-високият връх на Северозапада със своите 1917,8 м и легендарен заради суровото и непредсказуемо време, което може да съперничи на Антарктика.

Най-популярната екскурзия в района е оригиналната зъбчата железница от 1869 г., която пухти 5,5 драматични километра до връх Маунт Уошингтън. До него може да се стигне също пеша или с кола (сметнете един час за 13-километровия път и първо си прегледайте спирачките). Друга предпочитана местна екскурзия е  основателно прочутата магистрала „Канкамагъс“ (или „Канк“), която се простира на 53 км от Линкълн на запад до Норт Конуей на изток.

По време на есенния листопад тя е типично живописен път в Нова Англия. Трудно е да се конкурираш с толкова много природни красоти, но величественият хотел „Маунт Уошингтън“ се гордее със собствени 6000 декара. В центъра е сътвореният от човека левиатан с 200 стаи, който приема гости от 1902 г. и е идеално място за почивка. Запазете си люлеещ стол на 270-метровата веранда заради шанса да се насладите на красотата на Президеншъл Рейндж, без да трябва да си връзвате туристическите обувки.

Маунт Уошингтън: 265 км северно от Бостън, 530 км северно от Ню Йорк Сити.
За информация: Mount Washington Valley Chamber of Commerce, в North Conway
Зъбчата железница
Кога: зъбчатата железница и пътят за автомобили до връх Маунт Уошингтън от края на април до октомври, ако времето позволява.
Хотел „Маунт Уошингтън“: Bretton Woods (10 км от зъбчатата железница).
Най-добро време: юни, юли; края на септември до средата на октомври за листопада; средата на декември заради викторианския коледен уикенд на хотела.

>
11 юни 2010 г.

Тагове

върхове

маршрути

планини

Забележителности наоколо

Избрани оферти