Свети Влас

За града

Оферти

Статии

Свети Влас / Sveti_Vlas
Свети Влас (Saint Vlas) в Югоизточна България. Селището е било създадено от траките под името Лариса през II в. Градът е наречен на Свети Влас - покровител на търговците, животновъд, лечител през XIV век. Комбинацията от море и планина, спокойствието и уютната атмосфера превръщат курорта в желана дестинация за летен туризъм. В близост до града се намира Слънчев бряг, Несебър, вилно селище Елените и забележителностите: Резерват Камчия, Нос Емине. София - Свети Влас - 414 км. Пловдив - Свети Влас - 302 км. Варна - Свети Влас - 91 км. Бургас - Свети Влас - 48 км.

Транспорт

Курортното селище Свети Влас е разположено на 40 км от  град Бургас, в близодст до летище Бургас, Несебър и Слънчев бряг.

 

Има възможност за воден транспорт  до Свети Влас от Бургас и Несебър, както и редовен ежедневен автобусен превоз от същите градове.  Има  и голям избор от частни бусове, маршрутни  и обикновени таксита. 

 

Международно летище Бургас е на около 30 минути с кола от Свети Влас . Летището се обслужва от международни превозвачи от и до всички точни на Европа. 

 

Вътрешният транспорт в селището е организиран  в малки влакчета  за туристите.

 

От столицата до Свети Влас  има ежедневен автобусен превоз от Централна автогара София.   Автобусите  Бургас-Свети Влас пък потеглят  от автогара Запад на морския град.

Заведения

В курортното селище Свети Влас  има голямо разнообразие от развлечения за туристите. В малкото градче се намират множество ресторанти, магазини и кафенета с панорамни гледки.

В курорта има  и  нощни барове, но желаещите могат да прескочат  и до Слънчев бряг, който се намира само на няколко минути, толкова близо, че на практика са едно цяло.

На плажовете в курорта туристите могат да се отдадат на любимия спорт , от водни ски  до плажен волейбол, както и да се отпуснат и насладят на коктейл и масаж.

За туристите са предвидени множество атракциони, аквапаркове и  басейни. А климатът, заради превъзходното съчетание на море и планина, е особено благоприятен за лечение на белодробни заболявания.  Само на 1 км от курорта е разположен единственият в страната ни  Морски санаториум.   

Забележителности

Свети Влас е едно от   най-старите населени места в цялата  Несебърска община. То е основано през 2 век от древните траки.

През 14-ти век селището приема името на  Свети Влас -  почитан светец и от католическата,  и от православната църква -   лечител, покровител на търговците и животновъдите.

В курортното селище / обявено за град през 2006 година/,   могат да се видят останките от много манастири от 14-ти век, сред които “Св. Петър”, “Св. Илия”, “Св. Андрей”, “Св. Влас” и  девическият манастир “Св. Анна”.  Всички  тези манастири са унищожени през 18-ти век.

Други забележителности, които туристите непременно трябва да посетят са природният резерват  "Камчия", включващ долното течение  на реката ,  с гъстите лонгозни гори, вилното селище "Елените"  и   нос Емине. Носът представлява 60-метрова отвесна скала, която е врязана в морето, което също е осеяно  със скални късове. Тук може да се видят останки от крепост и манастир, както и стар морски фар.  

Свети Влас е известен и с новото си яхтено пристанище, красиво проектирано  и уникално убежище за  300 яхти.  

Забележителности около Свети Влас

Избрани оферти