Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Събития - Пукет

Сонгкран - тайландската нова година

Ежегодно на 13 април се провежда фестивалът Сонгкран, с който пищно се отбелязва настъпването на тайландската нова година. По това време на годината тайландците обикновено се събират с близките си, посещават храмовете и пръскат с вода статуите на Буда. Освен това с вода едни други се заливат и хората, което е израз на пожелание за здраве и късмет. Това е най-горещото време на годината в Тайланд, така че водата действа разхлаждащо.

Не забаравяйте да оставите фотоапарата, телефона си и всяка друга техника в хотела, за да не се повредят, тъй като ще бъдете залети с вода веднага щом посмеете да си подадете носа извън хотела. 

Фестивал на пускането на костенурки

Този фестивал се провежда около 13 април и е част от новогодишните празненства. По време на фестивала се пускат в морето новоизлюпените морски костенурки. Тъй като броят на тези водни обитатели драстично е намалял през последните години, пускането на малките е превърнато в празник, за да се увеличи обществената ангажираност за тяхното опазване. Повече информация вижте на сайта на фондацията за морски костенурки Май Као тук: www.maikhaomarineturtlefoundation.org

Лодките на морските цигани

Пускането на лодките на морските цигани (чао нам) се провежда два пъти годишно - в средата на юни и в средата на ноември (преди и след мусоните). По време на тридневните тържества морските цигани пеят, пият ликьор и изпълняват специален танц. Те слагат в специална лодка, наречена "праху", свои лични вещи, като фиби за коса или пръстени, след което пускат лодката по течението на реката. Вярва се, че по този начин са се отървали от мъката и нещастията си. Най-пищни са тези празненства в Рауай, Сапам, Кох Сирей и Лам Лах.

Вегетарианският фестивал в Пукет

Вегетарианският фестивал е важно събитие в културния календар на тайландците. Той се провежда през първите девет дни на деветия лунен месец по китайския календар (обикновено в края на септември или началото на октомври). Фестивалът се провежда от 1825 г. и има за цел да подкрепя здравословния начин на живот и специфични техники за прочистване на организма.

Фестивал Лой Кратонг (Пълнолуние)

При всяко пълнолуние тайландците пускат по водата в езерата, каналите, реките или морето малки лодки във формата на цветя, в които слагат свещи и ароматни пръчици. Вярват, че така се отървават от греховете си и получават благословия за любовните си дела. Жените се обличат в традиционни рокли. Пускането на фенерите започва около 19:30 часа. 

Забележителности около Пукет