Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Забележителности - Закинтос

Църквата Свети Дионисиос

На булевард Страта Марина (Strata Marina) в град Закинтос е разположен впечатляващият храм на Свети Дионисиос - покровителя на острова. Църквата е построена през 1708 г. и обновена през 1764 г. В нея можете да видите много ценни икони, дело на известни гръцки иконописци. Църквата пази и ковчега с останките на светеца, които били пренесени в Закинтос през 1717 г. от манастира Строфадес, където Дионисиос бил погребан.

Византийският музей

В музея можете да видите дърворезбарство, картини от ХІІ, ХІІІ, ХVІІ и ХVІІІ век - предимно от църквите, срутени по време на земетресението от 1953 г. Вход: 3 евро. 

Работно време: От 1 юли до 31 октомври – от 8.30 до 15:00 часа. Oт 30 ноември до 31 май - от 8:00 часа до 14:30. През уикендите и празниците  - 08:30 до 14:30 часа. Понеделник - почивен ден.

Музеят на Дионисиос Соломос (Dionysios Solomos)

Музеят е посветен на един от най-великите поети на Гърция.

Природонаучният музей на Закинтос

Намира се на около 15 км от центъра на Закинтос и представя богатата флора и фауна на местността и Гърция като цяло. 

Ако ви остане време посетете Общинската библиотека и Художествената галерия.

Хълмът Страни

На два километра извън град Закинтос се намира  хълмът Страни - място с невероятна гледка към пристанището. Тук е поставен паметник на гръцкия национален поет Дионисиос Соломонос. Поетът казвал, че гледката от това място го е вдъхновила да напише "Химна на свободата", който по-късно става национален химн на Гърция.

Хълм и крепост Бохали

В близост до хълмa Страни се намира хълмът Бохали - тук има останки от венециански замък, а под него с цветните си хълмове се простира село Зоодохос Пиги (Zoodohos Pigi). Макар от замъка да не е запазено много, останките му са от важно историческо значение, тъй като тук е била разположена столицата на Закинтос по време на венецианското управление. 

Сините пещери 

Те са една от най-големите забележителности на острова. Скалният комплекс е открит през 1897 г. в близост до градчето Волимес. Името им произлиза от бледото отражение върху скалите на цвета на водите. Можете да си направите круиз с корабче под сводестите пещери и арки. Най-доброто време за посещението на сините пещери е рано сутринта, когато светлината отразява морската вода в скалите с разнообразните си нюанси. Най-добри за наблюдение са сините пещери край нос Скинари, Кери и Порто Вроми.

Корабокруширалият кораб на плажа Навагио

Първоначално е бил кораб за контрабанда, впоследствие изоставен и изхвърлен на брега през 1981 г. Най-удобно до корабокрушението Навагио (най-известната снимка от Закинтос!) се стига до него от Порто Вроми. Посетете го или рано сутринта, или след 15:00 часа, тъй като през останалото време мястото е пренаселено, често със стотици туристи. За да направите най-хубави снимки, следвайте знаците за манастира Агиос Гергио Кремнао. Когато стигнете там, по пътя от дясната ви страна ще стигнете до чудесна наблюдателна площадка на около 600 м над кораба.

Манастир Панагия Скопиотиса

Живописно 4-километрово изкачване по екопътека ще ви отведе от село Аргаси до този манастир от 17-и век. Все още можете да видите оригинални стенописи. 

Остров Маратониси

Единственият известен обитател на остров Маратониси е морската костенурка, което го прави чудесно място за еднодневна разходка с лодка. Макар на острова да няма барове и ресторанти, около него обикаля лодка, която предлага храни и напитки, с които посетителите да си направят пикник. 

Плажен живот

Закинтос се слави с едни от най-красивите плажове в Гърция. Прочетете и подробна статия за най-добрите плажове на остров Закинтос. 

Забележителности около Закинтос