Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Забележителности - Златоград

Възрожденският квартал

Намира се в старата част на град Златоград. В този квартал са запазени около 100 възрожденски сгради, които притежават прекрасна архитектура и са обявени за паметници на културата.

Етнографският ареален комплекс - Златоград (ЕАК)

Открит през 2001 година, той е първият в България частен етнографски комплекс. Представлява музей на открито и показва как Златоград е изглеждал преди 100 години. Целият комплекс включва историко-етнографска музейна експозиция с архитектурна сбирка, действащи занаятчийски работилници с ръчно изработвани сувенири, гостилници и механи, които предлагат родопски специалитети и напитки по оригинални рецепти. Към комплекса се присъединява и кафене "Старият град", което се намира в началото му. В него се поднася чрез специален ритуал чаша въртяно кафе, което се приготвя върху нагорещен пясък. Кафенето е от 1823 година.

Адрес: ул. "Стефан Стамболов" №40

Уебсайт: www.eac-zlatograd.com

Водните съоръжения в Златоград

Воденицата е с три действащи водни съоръжения – валявица, тепавица и караджейка. Валявицата - представлява традиционна "машина за пране". Все още се търси и се използва. В миналото хората са я използвали за овалване на козинявите халища. Тепавицата е изпълнявала основна роля при производството на шаяк – тъкан, използвана за направата на традиционни носии (мъжки и женски). Воденицата - караджейка мели царевично брашно, от което се омесват специалитети от района.

Църквата „Свето Успение Богородично“

Църквата е изградена по време на Възраждането през 1834 година. Представлява една от най-старите църкви в Родопите. Храмът е вкопан близо 1,5 метра в земята. В двора на храма пък е запазено уникално килийно училище. Малката и неугледна стаичка представя трудното начало на съвременното българско просвещение, зародило се в тъмните векове на робството. Днес е възстановен одърът, на който е седял учителят. Той едновременно упражнява своя занаят, шивачеството, и наблюдава скупчените в ъгъла ученици. Децата се учат да пишат върху пясък, насипан в плитки дървени сандъчета.

Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"

Църквата „Св. Георги Победоносец” е завършена точно в годините на учредяването на независимата Българска екзархия. През 1871-1872 г. е издигната високата камбанария, свидетелстваща за голямата победа на българите в обществения живот на Османската империя. А още през 1852 г. в двора на строящата се сграда е открито двуетажно училище по модерната за времето си взаимоучителна методика. Днес то е реставрирано като музей и можете да влезете сред чиновете на класните стаи.

Паметник на Дельо войвода

Намира се на мястото, където се смята, че е смъртно прострелян Дельо войвода.

Светилище “Белото каменье”

На около 6 км североизточно от Златоград при село Старцево археологическите проучвания на светилището дадоха невероятно богати резултати. В пукнатините сред стърчащите зъбери се открити хиляди находки – дарове, принасяни от древните хора на езическите богове. Култът възниква в незапомнени времена и продължава чак до приемането на християнството. GPS коррдинати на светилището: 41.448717, 25.035983.

Природните феномени

На около 10 км в посока гр.Кърджали между с. Добромирци и с. Бенковски се открива гледка, наподобяваща лунен пейзаж. Отвсякъде стърчат скали с най-причудливи форми. Ако се вгледате в чудноватите канари, ще започнете да виждате образите на различни животни. Ето тук лежи на слънце гигантски крокодил. Встрани пък се различават формите на великанска гъба. Малко преди Бенковски на юг се очертава исполинска лъвска глава. След нея по пътя за с. Горна Калоба ще достигнете до природния феномен Слона. И до днес той е свещено място за местните хора. Те връзват по околните дървета шарени парцалчета и вярват, че на това място се лекува шарка. На много места в скалите са издълбани стотици различни по големина и форма басейни, използвани като олтари през тракийската епоха. Изсечени улеи отвеждат жертвената течност по склоновете на величествените канари. Над тях са издялани трапецовидни ниши, подобни на тези, които могат да се видят и в други части на Източните Родопи.

Свещения град на траките Перперикон

Този най-прочут през последните години археологически обект в Родопите се намира на около 20 км североизточно от Кърджали. До областния център на Източните Родопи пък разстоянието от Златоград е около 50 км по удобни пътища.

Светилището на Орфей при днешното с. Татул

Другото забележително място в Източните Родопи. Стигайки до Момчилград, който е също на 50 км от Златоград. Оттам по добре обозначен с табели асфалтов път ще стигнете до друг голям тракийски храм, свързан с „цивилизацията на скалните хора”.

Забележителности около Златоград
Свързани Пътеписи за Златоград
ЕТНОГРАФСКИ КОМПЛЕКС – ЗЛАТОГРАД
от 31 лв.
ЕТНОГРАФСКИ КОМПЛЕКС – ЗЛАТОГРАД
1 нощувки
Собствен превоз
Топ оферта - пакети зима в хотел Кооп 3*, Рожен
от 115 лв.
Топ оферта - пакети зима в хотел Кооп 3*, Рожен
2 нощувки
Собствен превоз
ЕТНОГРАФСКИ КОМПЛЕКС – ЗЛАТОГРАД
от 31 лв.
ЕТНОГРАФСКИ КОМПЛЕКС – ЗЛАТОГРАД
1 нощувки
Собствен превоз