Китен

За града

Оферти

Статии

Китен / Kiten
Град Китен (Kiten) е в Югоизточна България, Област Бургас. Градът е възникнал върху руините на древния град Урдовиза, където днес непосредствено до града могат да се видят останките от крепостта. Урдовиза е старо тракийско селище, за което свидетелстват многобройните археологически находки - антични каменни котви и керамика от края на бронзовата епоха/. Урдовиза е вземала участие в международната морска търговия. Днес градът предоставя на своите посетители прекрасна възможност за почивка в уникалното съчетание на море и планина. Разполага с два плажаАтлиман и Урдовиза. В близост до града се намира природен парк Странджа. Интересни забележителности: древния град Урдовиза, Беглик таш, Созопол. Разстояние: София - Китен - 432 км. Пловдив - Китен - 318 км. Варна - Китен - 179 км. Бургас - Китен - 64 км.

Транспорт

Автобусен транспорт
Курортът Китен се намира на около 55 километра от Бургас, на 27 километра от Созопол и на 5 километра от Приморско в посока Юг. От всички по-големи градове в България има автобусен транспорт до южночерноморските ни курорти, който преминава и през Китен.
Телефон за връзка с Автогара - Китен: 0550 36366
Адрес Централна Автогара - София: Бул. “Кн. Мария Луиза” №100
Телефон за връзка с Централна Автогара - София: 090021000; факс: (02) 8133 144
Website Централна Автогара - София: http://www.centralnaavtogara.bg/index.php

ЖП транспорт
От всички части на България може да се стигне до Бургас с жп транспорт и от там чрез автобуси, маршрутки и таксита до курорта Китен.
Адрес ЖП гара Бургас: на центъра на град Бургас, бул. Иван Вазов 1
Телефон за връзка с ЖП гара Бургас: 056/845 022
Webiste БДЖ: http://bdz.bg/

Въздушен транспорт
С вътрешните полети в страната от София, Пловдив и Варна може да стигнете до Бургас и от там чрез автобуси, маршрутки и таксита до Китен.
Адрес Летище - Бургас: на 10 километра североизточно от град Бургас
Website Летище - Бургас: http://www.bourgas-airport.com/
Webiste Летище - София: http://www.sofia-airport.bg/
Website Летище - Пловдив: http://www.plovdivairport.com/

Забележителности

Нос Урдовиза
Нос Урдовиза се намира на Изток от курорта Китен. Представлява скалист нос с доста стръмни участъци. На него личат останки от древна крепост от Средновековито. Северният залив на Китен, наречен Атлиман, носи и друго име (Заливът на коня) от легендата, която разказва за една българка на име Стана Урдовизка. Тя била поискана от султана за негова съпруга. Стана приела да се омъжи за него, но само при едно условие, че той освободи от данъци и задължения цялата земя, която тя успее да обиколи със своя кон от сутринта до залез Слънце. Султанът се съгласил на това нейно условие и зачакал бъдещата му съпруга да се завърне. Тя успяла да обхване толкова много площ, че човек с просто око не можел да види края. Когато се върнала, паднала с коня си на плажа и умряла. Султанът спазил нейното условие и от тогава хората наричат местността Хасекията, което означава освободена земя от данъци, а северния  залив наричат още Заливът на коня.

Село Лозенец
Село Лозенец се намира на 5 километра южно от курорта Китен. Това е доста развито селище и все повече се посещава туристи. В центъра на Лозенец се намира храмът "Св. Георги", изграден само от дарения.
 

Забележителности около Китен

Избрани оферти