Начало / Статии / Статии - Италия

Наздраве, Италия! Да пиеш от фонтан с безплатно вино (ВИДЕО)

Автор

/

Виненият фонтан в Ортона разказва една вълнуваща история за вино, религия и любов

Фонтаните отдавна са в списъците със забележителности на туристите по цял свят, но този е може би единственият, от който ще поискате да пиете, при това не веднъж и два пъти. Край италианския град Ортона (регион Абруцо), на 230 км източно от Рим, се издига монументът от мечтите ви - фонтан, от който 24 часа в денонощието се лее безплатно вино.

Историята на фонтана е необичайна и симпатична и спокойно може да се брои за още една причина да се запътите към Ортона. Докато изминават легендарния поклоннически маршрут Камино де Сантяго, запалените пътешественици Дина и Луиджи попадат по пътя си на фонтан с безплатно вино за уморените поклонници.

Това им дава идеята да направят такова съоръжение и в своя роден град, Ортона, което да утолява жаждата на пилигримите, тръгнали по религиозния маршрут Камино ди Сан Томазо. Двамата реализират мечтата си във винарна “Дора Саркезе”, където се появява виненият фонтан, който макар да е построен с конкретна цел, е достъпен за всички посетители, не само за поклонниците.

Освен че стоят зад идеята за фонтана, Дина и Луиджи са сред основателите на самия пешеходен маршрут Камино ди Сан Томазо. Той се простира между Рим и Ортона и свързва гробниците на апостол Петър и апостол Тома.

Вярващите католици изминават пеша 316 км, като обикновено цялото пътуване се разделя на 16 етапа. Последният етап завършва именно в Ортона, където изморените от дългия преход поклонници могат да се почерпят.

Подобни фонтани с вино има на няколко места в Испания, а във Венеция по време на карнавала се появява винен фонтан на площад Сан Марко. Виненият фонтан в Ортона обаче е първият в Италия, който е напълно безплатен.

За да се предпазят от погрешно тълкуване на инициативата си, от винарната уточняват, че фонтанът не е предназначен за напиване, а е жест към гостите и жителите на град Ортона.

Докато сте на тема вино и Италия, прочетете още:

Защо венецианците не минават между колоните на площад Сан Марко?

Монталчино - един винарски град и неговата витрина

Три прочути италиански вина, които да опиташ (на сянка)

Махмурлук? 7 идеи за лечение от Италия

Вижте актуални оферти за пътуване до Италия! 

>
18 декември 2023 г.

Тагове

винен туризъм

любопитно

летен туризъм

романтично

кулинарен туризъм

кулинарни изкушения

рецепти

сувенири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти