Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Събития - Виена

Януари           

Нова Година                

Прочутият концерт на Виенския филхармоничен оркестър е в най-чаканата нощ за града. За повече информация посетете www.wienerphilharmoniker.at. Новата година бележи и началото на Фашинг (Fasching), известният Сезон на карнавалите (Сезон на баловете) във Виена, който продължава до вторника след Сирни заговезни. Имперският Бал в Хофбург (Hofburg) следва след концерта. За информация и билети: www.hofburg.com.  31 декември/1 януари.                     

Ледена мечта (Ейстраум; Eistraum)                  

През най-студените месеци от австрийската зима монументалният площад между кметството и театър Бургтеатер (Burgtheater) е покрит с лед. Изграденa е сцена с високоговорители и светлини и цялото сърце на града е превърнато в огромна ледена пързалка. През деня посетителите слушат класическа музика, а след залез различни диджеи пускат рок, фънк, реге, електро и т.н. Около пързалката има сергии и щандове, които продават всичко – от топъл шоколад и закуски, до греяно вино, вурстове и бира. Организира се последната седмица на януари и продължава до средата на март.

Уебсайт: www.wienereistraum.com

Февруари                

Оперният бал                        

Висшето общество на Виена се събира в Стаатсопер (Staatsoper - Виенската държавна опера) за най-грандиозния бал на карнавалния сезон. Вечерта започва с изпълнение на оперния балет. За него не се нуждаете от покана, но ще ви трябва билет, който както сами се досещате, не е евтин. За информация може да посетите www.staatsoper.at. Балът е в последната седмица на Фашинг (Fasching).                   

Март                    

Пролетен фестивал във Виена              

Фестивалът има различна тема всяка година, но винаги може да разчитате на музика от най-добрите композитори в света, разбира се и Моцарт, в Концертната зала (Konzerthaus). От средата на март до първата седмица на май. (www.konzerthaus.at)          

Май           

Международен музикален фестивал                 

Топ събитието в концертния календар на Виена включва първокласни международни оркестри, изискани диригенти и невероятни класически изпълнения. Тук може да чуете Eroica на Бетовен в най-чистата и форма, Моцарт, Брюкнер и т.н. В списъкът за участие влизат само определени оркестри и диригенти. От началото на май до края на юни. (www.musikverein.at)                                          

Виенският фестивал

Вълнуваща съвкупност от опери, оперети, мюзикъли, театри, танци. Този фестивал представя нови репродукции на класическите творби наравно с авангардни премиери, разбира се всички начело с водещи международни режисьори. Също така на събитието гостуват и много европейски театри.  Започва втората седмица на май и продължава до към средата на юни. (www.festwochen.at)                                                  

Юни           

Джаз фестивал Виена               

Това събитие във Виенската опера е едно от най-реномираните в световния джаз календар. Програмата включва над 50 местни и чужди звезди. За информация и резервации: www.viennajazz.org.                                             

Юли - август                       

Музикален филмов фестивал                  

Запомнящо се изживяване, което ще ви предложи опери, оперети и майсторски концерти, заснети на целулоид, които вие ще може да видите под небето изпълнено със звезди пред неоготическата сграда на кметството на Рингщрасе (Ringstrasse). Програмата е концентрирана върху творби от Франц Шуберт, Йоханес Брамс и други композитори. От средата на юли до средата на септември. (filmfestival-rathausplatz.at)      

Октомври              

Модерна Виена              

Фестивалът Модерна Виена в създаден от Клаудио Абадо и е посветен на модерната музика. В добавка към австрийските творби, може да чуете такива и от Исландия, Румъния или Португалия. Изпълненията са във Verein Wien Modern на улица  Лотрингщрасе 20 (Lothringerstrasse 20). От края на октомври до края на ноември. (www.konzerthaus.at)                                      

Декември                           

Коледен пазар (Christkindlmärkt)                    

От края на ноември до Нова година навсякъде може да видите очарователна коледна украса. Малки будчици, наричани Кристкиндлмаркст (Christkindlmarkts), обикновено украсени със зелени клонки и червени панделки, а някои и с религиозни символи на Рождество, са групирани на различни места из града. Те продават украси, сувенири, подаръци и прекрасни старомодни и нови играчки за елхата. Щандовете за храна предлагат наденички, сладкиши, печени кестени, картофи на жар и още много. Най-големият открит Коледен пазар е пред Ратхаус (Rathaus ), в седми район, на историческия площад в северозападния край на центъра.                 

Забележителности около Виена
Свързани Пътеписи за Виена
ПРЕДКОЛЕДНА ЕКСКУРЗИЯ ВИЕНА
от 988 лв.
ПРЕДКОЛЕДНА ЕКСКУРЗИЯ ВИЕНА
4 нощувки
Самолет
ПРЕДКОЛЕДНА ЕКСКУРЗИЯ ВИЕНА
от 988 лв.
ПРЕДКОЛЕДНА ЕКСКУРЗИЯ ВИЕНА
4 нощувки
Самолет