Заведения - Виена

Хранене

Виенската кухня е единствената в света, която носи името на град, а не на държава. Най-разпространено е да започнете със супа, например Леберкньоделсупе (Leberknödelsuppe; супа с кнедли) или Фритатенсупе (Frittatensuppe; супа с юфка). Други традиционни ястия са известният Виенски шницел (телешко месо, покрито с яйце и галета и с резeнче лимон) и Тафелспиц (Tafelspitz  - телешко със спанак и хрян). За завършек парченце пай или щрудел.

Особено популярни са шанигартен (Schanigarten) - заведения, разположени на тротоарите, площадите или други обществени зони.

Виена е и една от малкото световни столици, в които се отглежда значително количество грозде в рамките на лозя, разположени в самия град. Не пропускайте да влезете в някоя от градските винарни. С думата "heurige" се обознава както младото вино от последната реколта, така и сезонните винарни, които отварят врати във Виена от повече от 200 години. Няколко винарни, които си струва да посетите, са Weingut am Reisenberg (разположена на хълм с фантастична гледка към Виена), Buschenschank Hajszan (издигаща се сред лозята на хълма Нусберг) и Buschenschank Worseg (също с чудесна гледка към Виена и разположена сред лозови масиви).

Кафенета

За виенчаните кафетата са втори дом. Въпреки че на много места сервират храна, те предпочитат с кафето си просто парче пай.

Café Sacher е дом на световноизвестната шоколадова торта Сахер с кайсиево сладко – Sachertort. Оригиналната тайна рецепта датира от 1832 г. Тук сладкишите се вадят директно от фурната.

Адрес: Philharmonikerstrasse 4, district 1

Уебсайт: www.sacher.com

Барове и нощен живот

Виена не е само Моцарт и класическа музика – тук има и дискотеки с диджеи и рок банди. Един от развлекателните квартали се нарича Бермудския триъгълник и се намира около Шведенплац (Schwedenplatz) и Рупрехтскирхе (Ruprechtskirche). Гюртел (Gürtel) е друг популярен район да прекарате нощта. За електронна музика се отправете към известните клубове Flex, Fluc, Rhiz, Pratersauna.

Забележителности около Виена
Свързани Пътеписи за Виена