Начало / Статии / Статии - Франция

Най-красивите градове във Франция, които да видите

Автор

/

Франция е синоним на радостта от живота, на издигнатото в култ изкуство и хубавото вино. Страната е голяма и много различна в различните си краища. 

И година пътуване няма да ви стигне да я опознаете, но ако сте почитатели на всичко френско, все отнякъде трябва да започнете. 

В следващите редове ще ви разходим из някои от най-красивите и пълни с живот френски градове, които да видите. 

Париж

Снимка: iStock by Getty Images

Няма как да не започнем със столицата. Екскурзията в Париж може да бъде клише, но може да бъде и незабравимо и лично преживяване според това как подходите към френския мегаполис. Не се изкушавайте да си правите огромен списък със забележителности за разглеждане - оставете си време за безцелно скитане и случайни находки. 

Включете в маршрута си малко известни места в Париж, дегустирайте емблематични френски вина и открийте любимата си гледка към Париж отвисоко. Така или иначе, това не е град, който можете да разгледате отведнъж - нито от два или три пъти. 

Лион

Снимка: iStock by Getty Images

Лион е голям град, който се слави не толкова със забележителностите си, колкото с кулинарната си сцена. Можете да избирате от семпла френска кухня до заведения със звезди Мишлен. 

Старата част на града, наречена Старият Лион, представя славните дни, когато Лион е бил търговският и финансовият център на Европа. Серия тесни улици образуват живописен лабиринт, покрай който се издигат над 350 сгради, смятани за най-голямата и еднородна групировка в страната от късния готически период до 17-и век.

Чаровно старинни покрити пасажи, характерни само за Лион, ви връщат обратно в дните, когато те са помагали на хората да пренасят скъпоценни топове коприна при лошо време. Те свързват улици, край които се редят галерии с аркади, антикварни магазини, магазинчета за месни деликатеси и дворове в италиански стил.

Бордо

Снимка: iStock by Getty Images

Столицата на Бургундия пази за посетителите си много повече от изби, винарни и безкрайни гурме и винени преживявания. Старинни църкви, националната опера на Бордо, каменният мост, поръчан лично от Наполеон - градът ще ви разходи из вековете и ще ви потопи в елегантната си атмосфера. 

Една допълнителна, почти сюрреалистична причина да се отправите към Бордо при първа възможност е и арт музеят, който отвори врати в бившата база за подводници на френския град през 2020 г. Bassins de Lumières (или в превод Басейни от светлини) е най-големият дигитален арт център в света, където можете да видите и преживеете мултимедийно представяне на творби на съвременни художници и класици, отразени във водите на гигантските басейни за подводници.

Марсилия

Снимка: iStock by Getty Images

Марсилия е разкошен крайбрежен град, в който минало и съвремие се срещат и съществуват в съвършен баланс. Разходете се из Старото пристанище и Стария град на Марсилия, а след това потърсете вдъхновение в музеите за съвременно изкуство, докато минавате по изписаните с улично изкуство фасади. 

Лесно можете да разгледате основните забележителности на Марсилия пеша, а когато огладнеете, отправете се към центъра, където освен традиционна френска кухня, ще откриете и ресторанти с храна от цял свят. 

Ница

Снимка: iStock by Getty Images

Ница е емблема на Френската Ривиера и същевременно различна от повечето градове в района. Намира се между морето и планината, съвсем близо до Италия, откъдето черпи и част от очарованието си. Тук няма неподходящ сезон за посещение и сякаш времето винаги е хубаво. Най-прочутото място за разходки е Английската крайбрежна алея, наречена така заради първите английски туристи, които преди повече от век и половина я изпълвали през летните месеци. Отделете време за музея на Анри Матис, опитайте салата Нисоаз и се качете до високите части на града, за да видите едни от най-красивите залези.

Страсбург

Снимка: iStock by Getty Images

Макар Страсбург да е известен като град, свързан преди всичко с Европейския съюз и да извиква в съзнанието думи, завършващи на „-ация“ (бюрокрация, администрация), градът има и своята очарователна част – със стари къщи, интересни музеи, внушителни катедрали и разходки с лодки.

Градът е столица на Елзас, в който си личи миксът от две култури - френска и германска. Така наречената Малка Франция е частта, която очарова най-много туристи със старинните си къщи и възможността да ги разгледате не само от сушата, но и на борда на лодка. 

Анси

Снимка: iStock by Getty Images

Анси е приказен град със средновековна атмосфера, цветни улици и необикновени легенди. Намира се на брега на третото по големина езеро във Франция - едноименното Анси, което само по себе си е достатъчна причина да дойдете в тази част на страната. Тук ще намерите достатъчно забавления за 2 или 3 дни, независимо през кой сезон изберете да дойдете. 

Старият град на Анси е традиционна за Европа плетеница от калдъръмени улици, а зад цветните фасади на сградите се крият музеи, арт галерии и чудесни ресторанти. Специалният бонус за посетителите е мрежата от канали, заради която наричат Анси Алпийската Венеция

Нант

Снимка: iStock by Getty Images

Френският град Нант е дал на света (поне) две велики личности - Жул Верн и Луи дьо Финес. Той е исторически център на област Бретан. Многобройните му квартали елегантно се разполагат по бреговете на река Лоара, на 50-ина километра от мястото, където се влива в Атлантическия океан. В миналото пристанището му е било едно от главните за търговия с Африка и Азия, а днес е един от най-зелените и шести по големина във Франция

Нант крие в шапката си разнообразни забележителности - от 500-годишен дворец до място, където митичните същества от света на Жул Верн са оживели и крачат по остров Ил дьо Нант.

Вижте актуални оферти за екскурзия или почивка във Франция!

>
11 януари 2023 г.

Тагове

любопитно

полезно

ваканция

почивка

Забележителности наоколо

Избрани оферти