Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Забележителности - Сицилия

Сицилия е богата както на плажове, така и на исторически градчета, живописни пътища и колоритни фестивали. Ако имате възможност, наемете си кола и си отделете поне седмица, за да обиколите целия остров - всеки негов край си заслужава. Ето и някои от основните забележителности на остров Сицилия, които да включите в програмата си. 

Еолийските острови са особено популярни през топлите сезони с добрата си кухня и прекрасните плажове. Прочетете повече за Еолийските острови.
 
Град Агридженто е известен с Долината на храмовете - голяма археологическа област, съдържаща няколко древногръцки храма, включително и Храма на хармонията, който е запазен в целостта си. Друг запазен храм ще откриете в Седжеста.
 
Чефалу е град, изтъкан от преплитащи се тесни улички, многовековна история, простираща се от Древността през Средновековието до модерните времена, и невероятни безплатни плажове! Над града се издига арабската крепост Ла Рока, от която се разкрива невероятна панорама към града.
 
Ериче е град, последователно попадал под властта на финикийци, римляни, картагенци, днес запазил вида си от средновековни времена. Тук можете да посетите двата замъка Пеполи и Венера
 
Вулканът Етна е място на прекрасна природа, с перфектни маршрути за трекинг и запазен гръцки амфитеатър. На север от Етна е разположена планината Неброди, която се отличава с гъстите си лесове и великолепни пътеки за разходка.
 
Регионалната столица Палермо е многолик и вълнуващ град, прашен и хаотичен, но и древен и впечатляващ. Посетете византийската църква, нормандския дворец и запазените финикийски укрепления. В Палермо има множество прекрасни катедрали, манастири и замъци. В града има и добре устроен археологически музей. Прочетете повече за забележителностите в Палермо.

Катания е вторият по големина град на острова, голямо пристанище и летище, което посреща много полети от Европа. Намира се в подножието на Етна и ще ви предложи бароков център, замъка Урсино, плажна ивица, както и много възможности за шопинг. Прочетете повече за Катания.
 
Многовековна е славата на град Сиракуза, носещ отпечатъка на няколко цивилизации. Забележете неповторимата сиракузка катедрала, надстроена над древния храм на Атина, чиито колони все още стоят вградени, както и множество други културни паметници. Не пропускайте древногръцкия археологически комплекс, част от който е и една необикновена забележителност - Ухото на Дионисий (пещера с необичайна форма и удивителна акустика, която можете да изпробвате сами). 
 
Град Таормина е най-красивата тераса на Сицилия. Ще се придвижвате предимно нагоре или надолу в търсене на най-добрите гледки към морето и на най-добрите заведения за хапване. Не пропускайте да се повозите на лифта, да посетите древногръцкия театър (а ако сте късметлии, и да гледате постановка там) или просто да проверите в какво настроение е вулканът Етна днес. 

Джардини Наксос е курортен град, който се намира съвсем близо до Таормина. В Джардини Наксос можете да се насладите на чудесни плажове, древни останки и отлична кухня. 

Рагуза е бароковата брошка на Сицилия. След опустошително земетресение през 1693 г. градът е сринат до основи и след това възстановен, при това блестящо. Посетете катедралата и градините в града. 

Шикли е още един бароков град, който става известен като снимачна площадка на сериала за комисар Монтелбано.

Модика е шоколадовата столица на Сицилия, Тук от векове се произвежда шоколад по рецепта, донесена от Южна Америка от испанските завоеватели. Шоколадът от Модика е зърнест, с усещащи се кристалчета захар заради ниската температура, при която се смесват съставките, а вкусовете са многобройни - шам фъстък, лимон, морска сол, канела, люта чушка...

Скала дей турки е удивително творение на природата - скално образувание в ослепителнбял цвят, което се простира между два плажа в Реалмонте. В превод означава "Стълбището на турците", като всъщност се имат предвид маврите, които използвали залива, за да нападат острова.

***

Открийте още: 8 малко известни забележителности в Сицилия.

Забележителности около Сицилия