Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Събития - Рим

Януари

Честване на Богоявление (из цялата страна)

Във всички градове и села в Италия има служби. Едно от най-впечатляващите празненства е на Пиаца Навона в Рим. 5 и 6 януари.

Празникът на Сант Анезе (Festa di Sant'Agnese)

По време на тази древна церемония двe агнета са благословени, а след това подстригани. Вълната им се използва за изработка на мантии и Римокатолически одежди. 21 януари.

Февруари

Карнавалът на Пиаца Навона в Рим

Фестивалът отбелязва последния ден от детския пазар и продължава до сутринта на следващия ден. Обикновено е три дни преди започването на Великите пости. 

Март

Празникът на Санта Франческа Романа 

Състои се на площад Пиаца дел Колосео (Piazza del Colosseo). На този ден се освещават колите на хората. Обикновено това е 9 март.  

Празникът на Сан Джузепе

Провежда се в квартал Trionfale, северно от Ватикана. Пищно украсената статуя на светеца се изнася за панаир с концерти, спортни събития, храна. 19 март.                                         

Фестивалът Eurochocolate

Провежда се на стълбите Trinita dei Monti, близо до испанските стълби, и включва представянето на десетки видове шоколадови яйца и всякакви изкушения от шоколад.

Уебсайт: www.eurochocolate.com

Април                           

Служби по време на Страстната седмица   

Из цялата страна има шествия с церемонии – някои датиращи от езическите времена, някои от Средновековието. Най-значимата, разбира се, е тази, водена от Папата. Тя минава през Колизеума и Римския форум и стига до хълма Палатин. След това процесия с факли закрива обичая. Започва четири дни преди неделята на Великден.

Неделята на Великден     

По време на събитие, излъчвано из целия свят, Папата дава благословията си от балкона на базиликата Свети Петър.                  

Пролетният празник (Festa di Primavera)  

Площад Испания (Piazza di Spagna) е обсипан с купища азалии и други цветя, а след това в Trinità dei Monti се представят оркестрален и хоров концерт. Конкретната дата в месеца варира. Попитайте в туристическите офиси.     

Международно изложение на коне (Concorso Ippico Internazionale)                        

Състои се на Piazza di Siena във Вила Боргезе. Обикновено е през май. За допълнително информация, попитайте в туристическите центрове.               

Юни                  

Son et Lumière                           

От началото на юни до края на септември Колизеумът, Римският Форум, районът Тиволи, Фонтанът ди Треви са невероятно осветени през цялата нощ. Особено красиво е по здрач.                             

Празникът на св. Петър                          

Този значителен римски религиозен празник е честван с тържествени обреди, на които си заслужава да присъствате. Провежда се в базилика св. Петър във Ватикана. 29 юни.                   

Фестивалът Римско лято (Estate Romana)                                  

Летният Фестивал в Рим продължава около шест седмици, предимно с програми на открито, като се набляга на музиката – от рок до опера, от реге до джаз и др. Започва от към края на юни. За повече информация посетете (www.estateromana.comune.roma.it).                  

Август                     

Празникът на Веригите (Festa delle Catene)

Провежда се в базиликата Свети Петър във Винколи (San Pietro in Vincoli). Веригите на Св. Петър се показват на вярващите по време на молитва. 1 август.   

Ферагосто (Ferragosto)              

Започва на 15 август. Много жители на града, които не са директно ангажирани с туризъм или търговия, си взимат двуседмична ваканция. Много от ресторантите също почиват. Това е добър момент да не сте в Рим.

Септември                     

Бялата нощ в Рим (La Notte Bianca)      

Рим не заспива цяла нощ. От центъра до предградията всички хора са по улиците, за да се включат в танците, да хапнат на уличните сергии, да дегустират вино или да гледат някой концерт или пиротехническо шоу. Има забавления дори и за деца. Датата се променя но обикновено е в началото на септември. За повече информация попитайте в туристическите центрове.                      

Нощ на отворените музеи и магазини

Освен музеите и магазините, църкви и паметници, в които по принцип не се допускат посетители, също са отворени. По улиците може да наблюдавате най-различни артистични изпълнения. Музиката не спира през цялата нощ – рок, джаз, опера, арии, дори музика от Северна Африка. Известни италиански актьори участват в поетични четения. Центърът на Рим се превръща в една невероятна пешеходна зона – от ул.  Lungotevere до площад Piazza del Popolo и от гара Термини до Колизеума.    

Декември           

Коледната благословия на Папата        

Около обяд думите на папата от балкона на катедралата Св. Петър се излъчват из целия свят. Да бъдеш там е наистина неповторимо усещане. 25 декември.               

Забележителности около Рим
Свързани Пътеписи за Рим
Най-ниска цена: пролет в Рим със самолет
от 363 лв.
Най-ниска цена: пролет в Рим със самолет
3 нощувки
Самолет
Най-ниска цена: пролет в Рим със самолет
от 363 лв.
Най-ниска цена: пролет в Рим със самолет
3 нощувки
Самолет