Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Транспорт - Рим

Летища

Основното летище на Рим - Леонардо да Винчи или Фиумичино (Leonardo da Vinci, Fiumicino), се намира на около 30 км от града. Най-удобният начин да стигнете до Рим е с влак, тръгващ от самото летище (следвайте знаците) и отиващ до гара Термини (Termini). Билетът струва 14 евро. Пътуването отнема около 30 минути без междинни спирки. Може да се качите и на влака от линията на метрото FM1, който спира на някои от основните римски гари (Тибуртина, Тусколана, Остиензе, Трастевере), като билетът е 8 евро (но имайте предвид, че НЕ спира на Термини). Влаковете потеглят на всеки 15-30 минути (според деня от седмицата).

На спирката на летището чакат бусчета, които обикновено взимат по 15 евро на човек до различни точки в Рим.

В дъното на Терминал 1, пред летището е спирката на местните автобуси, които стигат до гара Термини, гара Тибуртина (4,50 евро), Остия Лидо (1 евро), Magliana (метростанция от линия В, 1,60 евро), Cornelia (метростанция от линия А, 2,80 евро).

От летището такситата взимат 40 евро. Цената би трябвало да е фиксирана (заедно с багажа), но имайте предвид, че много таксиметрови шофьори се опитват да вземат повече пари.

Второто летище на Рим – Чампино (Ciampino), обслужва най-вече нискобюджетни компании и чартърни полети. Някои от тези компании имат собствени автобуси до Рим. Билетите обикновено са по 7 евро в едната посока. Редовните автобуси от обществения транспорт тръгват от близката метростанция Anagnina, билетът е 1 евро. До метростанцията се стига с автобус (спирката е пред сградата на терминала), цената на билета е 1,20 евро.

Няколко компании извършват превози от летището директно до различни точки в Рим, включително и гара Термини, като цените на билетите са между 5 и 8 евро.

Такси от Чампино до центъра на града взима малко над 32 евро и стига за около 20 мин.

Уебсайт на двете летища: www.adr.it

Обществен транспорт

Гара Термини е центърът на транспортната мрежа на Рим. Името на местната автобусна и трамвайна компания е АTAC. Всички билети се купуват от билетни машини на компанията, инфо пунктове или билетни будки по метростанциите, както и от магазини за цигари (Tabacchi, или просто знак T). Има еднократни, еднодневни и тридневни билети. Нощните автобуси спират само на спирки означени с “N”. Пълна информация и маршрути ще намерите на сайта на компанията www.atac.roma.it.

Веднага след като се качите в автобуса, трябва да валидирате билета си на машинките вътре, като за дневните и няколкодневните билети трябва да направите това само при първото използване на билета.

По принцип качването става от предната и задната врата, а слизането - от средната, но много римляни не спазват това правило.

Метрото има четири линии - А, В, В1 и С, които се пресичат на определени места. Карти на метрото и маршрутите на градския транспорт можете да свалите тук.

Таксита

Може да намерите стоянки на таксита из целия център. Препоръчително е туристите да използват само лицензираните жълти и бели таксита. Добавка към цената има през нощта, на официалните празници и в неделите. Убедете се, че шофьорът включва таксиметъра, когато се качите, а не преди това. Обикновено шофьорът ще поиска около 1 евро за всеки куфар, ако пътувате за летището. Имайте предвид, че ако поръчате такси по телефона, таксиметърът стартира откъдето тръгва таксито, за да стигне до вас, а не от момента, в който се качите. 

Влак

В Рим има няколко гари, от които потеглят влакове за всички големи градове в Италия. Билети можете да си купите от касите или от машините за билети в сградата на всяка гара. Не забравяйте непосредствено преди качване във влака да валидирате билета си на жълтите машини на перона.

Основната гара в Рим е Термини. През нея минават всички бързи и експресни влакове, както и влаковете по дълги маршрути. Термини е затворена между 0:30 и 4:30 часа. В тези часове влакът ви ще спре на гара Тибуртина (Tiburtina). Трастевере (Trastevere), Остиензе (Ostiense), Тусколана (Tuscolana) са други основни гари в Рим. 

Уебсайт: www.ferroviedellostato.it

Забележителности около Рим
Свързани Пътеписи за Рим
Най-ниска цена: пролет в Рим със самолет
от 363 лв.
Най-ниска цена: пролет в Рим със самолет
3 нощувки
Самолет
Най-ниска цена: пролет в Рим със самолет
от 363 лв.
Най-ниска цена: пролет в Рим със самолет
3 нощувки
Самолет